Header

Friday, June 12, 2009

No more Super Bike for me?

haaiii...

dari sehari ke sehari aku dok lelehhh je tgk org vroomm sini vroomm sana...
bila la agaknya sampai turn aku utk dapat vroom vroom ngn moto besarrr..

takpe.. takpe..

cita2 tu harus ada..

dari cita2, maka lahirlah perasaan utk memenuhi jugak cita2 tu..so gigih la kitorang carik cara camna nak maksimakan savings so that leh la suatu hari nnti beli motor tanpa beban utang..

alhamdulillah..
if takde aral, aku set target dalam masa kurang lebih dua tahun, leh la beli motor..
huuhuh..

now dalam misi nak setelkan sume utang2 so that takde la byk sgt nak bayar bulan2..
tp for sure utang umah takkan leh settle la dalam masa 2 tahun ni..
utang2 lain insyaallah.. leh d settlekan..

if plan aku menjadi, dalam 2 tahun leh beli cash motor..
huhuuh..

mcm org main MLM lak ek..
tak.. tak main MLM pun..
just dah jumpe cara camna nak maksimakan savings..

actually cara ni dah lama pun tau..
cumanya tak berani nak take risk..
if salah percaturan, naya..

so skrg pun dah takde apa yg perlu dibimbangkan..
nampak sume dah smooth..
rumah dah beli 2..
kete dah beli 2..
so incase la if cara yg aku nak buat ni tak menjadi, at least dah ada harta sendiri..

aku sbenarnya dah explain kaedah ni kat n3 semalam..
but aku delete semula n3 tu selepas sejam di published..
maybe ada yg sempat baca..

aku delete sbb takut ada yg salah paham ngn kaedah tu n nak terus buat..
setiap org lain character financial dia..
so takleh tiru model aku..
kene fine tune utk diri sendiri..
model yg aku published smlm tu adalah model financial aku..
so takmo la ada org tak pikir pjg, terus implement utk diri sendiri..
sbb takut tak ngam n mengundang bahaya kat rekod finance sendiri..

ok stop melalut..

sebenarnya kan..
keinginan utk ber super bike dah berkurang..
sbb pikir2, tak sesuai lak utk org yg berfamily..
hahaha alasan..

tp minat aku dah beralih pada skuter kuasa besar lak..
huhuuh..

baru2 ni ada g survey model SYM GTS 200..
tak kenal kompeni SYM?
komepni ni la yg bg enjin n design pada Modenas..
kiranya model skuter modenas adalah dari SYM..
SYM ni komepni skuter kat Taiwan...

napa skuter?
lebih melambangkan ciri2 family man..
super bike mcm sesuai utk golongan bujang je kot.. huhu..
persepsi aku la..

skuter lebih relaks n santai..
ada compartment dalam seat leh simpan barang...
takyah main gear sbb pakai auto.. cvt belt

maintenance utk SYM GTS 200 pun murah..
sbb Modenans Elegan adalah model sebelum GTS 200..
so ada part Elegan yg GTS leh pakai..

k layan gamba...



proses soal jawap ngn pomen..

so far dia kata dah 6 tahun jadi pomen, tak pernah pon ada kes skuter Elegan kene turun enjin..
dan GTS ni adalah keluaran komepni asal elegan, so patutnya lagi la takde prob..
dah 2 taun gts masuk mesia takde kes lagik..



body lagi besar dari elegan..

so patutnya lagi stabil la...

enjin dalam brochur kata 198cc..





cun??

harga dalam rm9500 cash..
insyaallah dalam 2 tahun leh langsai utang2 lain n leh save dalam 20k..
so leh angkat satuuuppp !!!

kedai mana aku usya?
kedai motor kat deretan cimb bbbangi la..
if beli kat kedai dia, upah servis is free.....



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

JIVEBUMZ said...

perghhh moto bosa tu..rempittt ar kak mas n prebetsapu :p

kojah said...

wahhh, leh rempit berduan ngan kak mas la...yuhuuu romantika di amor =)

mummYaeesh said...

fyi, weols ni ada persatuan skuter + ada wat majalah skuter gak dgn my partner so slalu gak la dipanggil utk test ride produk2 baru skuter ni..biasanye diorang akan tinggalkan seminggu dua utk kitorang wat test ride product diorang tu..salah satunye gts 200 ni la!tak silap dr kymco!
if ikut my opinion..better takyah!sbb tak praktikal kot...pastu maintenance tinggi!better uols amik aprillia sportcity 200 lagi better!tp mahal sket la..dlm 14k kot

Anonymous said...

Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!