Header

Tuesday, June 16, 2009

Perihal wanita zaman sekarang

Patang smlm, kwn lama aku tetiba ym..
Mengadu dia dok pening kepala dgn pe'el wanita zaman skrg...
Or lebih tepat lagi isteri zaman moden..

Kata dia, pompuan zaman skrg ni dah jadi lebih angkuh..
Mungkin sbb ramai wanita yg dh sukses berkerjaya...

Tak mcm zaman dulu..
Isteri cukup hormat pd suami..
Tak berani melawan...
And tak berani buat keputusan sendiri..

Tp zaman dh berubah..
Mungkin wanita skrg merasakan hak yg sama rata dgn lelaki..
Walhal tidak akan terjadi hak sama rata sampai bila2 pun..

Nasihat aku kat buddy aku tu..
walau mcmmana maju pun zaman skrg,
Isteri tetap berada d bwh suami..
Walau camna berjaya pun si isteri..
Sebesar mana pun gaji dia..
Segah manapun jawatan dia..
Tetap si isteri mesti patuh pada suami..

Isteri mesti tau peranan pd suami..
Suami tetap ketua dlm keluarha

Jauh sekali si isteri boleh meninggikan suara pd si suami..
Jauh sekali si isteri utk ingkar sang suami..
Jauh sekali si isteri utk menepis suami..
Sekali suami tido dgn tiada redha dlm hati, maka jaminan neraka utk si isteri..

Member aku setuju,
Bukan nak tunjuk kuasa,
Mahupun nak menangkan ego..
tp camna nak sedarkan si isteri yang keras kepala camtu?

Apa kata anda?

*dlm rumahtangga mmg byk panca roba.. Moga rumahtangga aku terhindar dr dugaan sebegitu..

-Email sent via Nokia E71-

Camna?

8 Comments Uols:

Dee said...

tp kena gak dgr citer belah isterikan? hahaha..just to be fair..

Sidratul Muntaha said...

salam
tak thu nak story camner
sbb
ayu jenis terbuka
hukum tetap hukum
tapikan
byk cara nk menegur pmpuan ni
perempuan ni kan sensitif
kdg2 jugak
laki ni mls nk berubah
mmg dh lumrah
pndangan ayu?
give n take ler
takde soal sapa yg btul atau salah dlm berumahtangga ni sebenarnya
kena sama2 belajo
like me?!
pns baran teramat sgt even ayu ni ank sulung,lebih mature dr suami n bese pegang tggjwb
tapi boleh dilentur kerna ape?
ayat yg kuar dr mulut suami itu satu doa
klu mulut dia mrh2 n mencerca atau megeji
maka kejilah perilaku si isteri
samalah jugak dlm hati
apepun
mudah2han sahabat itu dpt mengurangkan kekusutan masalahnya.
insyaa Allah!

prebetsabu said...

Dee: tu la kan.. kita leh komen kat dia punya story je.. story lagi satu pehk kita tatau camna.. just luahan hati dia as lelaki kepada lelaki

prebetsabu said...

sidratul muntaha: dari citer budy tu, bukan tak mau give n take... tp dia citer mcm nak bgtau yg pompuan zaman skrg ni mcm dah tatau nak hormat laki.. sampai tinggi2 suara bagai.. takleh nak terima keputusan yg dibuat oleh laki dia..

but for sure, entry aku tu pun bersandarkan cerita sebelah pihak je.. mcm Dee cakap, kene judge from dua dua pihak..


but still, topik perbincangan kita masih lagi berkisar samada betul or not pompuan zmn skrg ni lebih agresif n lebih lantang sampai kekadang tu tak igt dah batas n tahap yg sepatutnya especially terhadap suami....

fuuhh.. panas2..

masviona said...

alamak terlepas lak aku topik panas nih....huhuhu to masih boleh diberi komen kot....kuang3x...ok jom baca pandangan aku lak

ok sebelum perper kan.... sblm nak judge s/ada betul or not pompuan zmn
skrang lbh agresif n lebih lantang....
cuba kita tnya n pk sejenak KENAPA n MENGAPA dia jadi begitu....hiksss

Adakah lelaki (suami) dia betul...maksudnya memainkan peranan dia ngan betul
...if suami dia betul then pompuan tuh (isteri) still amik sikap mcm tuh

maka jawapan dia mmg isteri dia tuh tak betul lah kan

but jika sekiranya suami dia tuh mmg tersasar n dari landasan

maka mmg patut lah kot isteri dia jadi lebih agresif n lantang utk seimbangkan keadaan
maka kita leh assume disini isteri dia jadi mcm tuh kerana keadaan yg memaksa dia jadi gitu

wah lantang jugakaku bersuara ye....huhuhu

dah aku kan isteri mesti ler backing pompuan kan.....ahaksss

Sidratul Muntaha said...

hmmm
still nk interframe lagi
suara tinggi tu mmg normal kot?
tak thulah
me sendiri pun jenis mmg klu bercakap seisi alam boleh dengar
laki plak jenis soapn santun and tak byk ckp
maybe sahabat terasa isteri tinggi suara time berdebat mungkin?!
maybe waktu tu darah dah mule mendidih..
sebab tak thu situasi sahabat tu
mmg tak thu nk elaborate camner
tpi kebiasaannya
sikap lelaki ni pasif
tanya satu,jawab satu
bila discuss something
selalunya
isteri dok pnjng lebar bercakap
dia mcm tak respon
then ade certain time
bile suami nak capai sesuatu keputusan
nak tak nak
isteri mesti ikut
kdg2 tu
menidakkan lansung pendapat si isteri even si isteri tu betul....
apepun
mgm kena dgr pendapat and cerita kedua - dua pihak...
tapi satu jer ubat utk pmpuan suka mrh2 n bising2 ni
diam jer
amik smpai seminggu
baut tak thu
lama2 nnti oklah blik
adat resam berumahtangga.
x semestinya zaman merubah cara dan sikap serta pemikiran..
pokok pangkalnya..
hati sendiri.
mudah2han sahabat kita tu sabar n tawakal dlm ujian ni.
ni sume beselah..
dugaan dan ujian dari Allah

Ada Ayrissa said...

setuju dgn dee, masvion & sidratul muntaha jugakkk..

yup, bkn nak menangkan kaum sejenis ai, tp pokok pangkal, si suami perlu merenung dlm2, adakah dia betul2 dah b'jaya menjd seorg pemimpin yg baik !!!
kalo belum, berubahlah...jgn hrp si isteri jer berubah..

isu tinggi suara atau lebih agreasif tu x timbul jika ke2-2 belah pihak membicarakan sesuatu perkara itu dgn tidak menyakitkan hati antara 1 sama lain..kalo pendpt yg diberi tu dah menyakitkan hati si isteri, mungkin secara tidak sengaja/darah tgh mendidih, jd lah cam gitu...

segala yg b'laku mesti ader sbb! n ai rasa kalo si suami melayan dan memimpin isteri dia dgn baik dan berhemah, si isteri xkan berkasar lah dgn suami...kompim!
kalo b'kasar jugak maknanya mmg si isteri tu kurang aajar !!!
muahahhaha...

sekadar pendapat....tq

mummYaeesh said...

dlm rumahtangga perlu ada gift and take..tak perlu tunjuk sape yg lebih berkuasa!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!