Header

Friday, June 19, 2009

Petua untuk cepat kaya !!!

masa kitorang p Pustaka Rakyat tempohari,
aku tertarik ngn tajuk buku ni:


memula aku tgk tajuk buku ni, aku tersengeh2 sendirian..
ye la..
mcm kelakar n tak masuk di akal je kan..

nak kaya, cepat kawen !!!

tp dalam aku tersengeh2 rasa mcm kelakar tu pun,
dalam ati aku mmg mengiyakan statement tajuk buku tu...

walaupun tak kaya, but korang akan lebih stabil if dah kawen..
mmg betul, lps kawen idup jd lebih teratur sikit...
teratur baik dari segi kewangan, or hala tuju n matlamat idop..

tak caya?
korang kawen la baru tau !!
hahaha..
tp ramai reader Mv.com ni dah kawen kan kan kan..
namun still ada gak reader Mv.com yg masih student n belum berumahtangga..

bagi kaum lelaki, mmg sblm kita berumahtangga, kita akan terpikir:
"nak kawen camna... duit mana cukup !!"
"aku sebelum kawen nak kasik stabil dulu la.. nak beli kete, umah bla bla bla"

hmm.. if pikiran camtu, sampai bila2 la takkan kawen !!
serius aku cakap !!

pada aku, if korang dah ada calon yg sesuai, then jgn tunggu lagi bila syarat2 berikut korang ah penuhi :-

1- dah terdetik niat nak kawen
2- dah ada keje tetap
3- dah ada keje tetap
4- dah ada keje tetap

haaa..
sng je kan syarat dia..
yg paling penting, ada niat nak kawen n dah ada keje tetap..
sgt penting.. keje tetap..

klu korang dah ada ciri2 tu, then kawen je la..
if korang kata "tunggu la sampai aku stabil ada kete umah istana"
so sampai tua la korang takkan kawen kot..
sbb?
sampai bila kita akan puas dgn pencapaian diri kita?
manusia takkan puas dgn apa yg dia dah ada..

klu dah kawen takleh ke nak kumpul bende2 tu?
in fact sbenarnya bila dah kawen, lagi sng nak kumpul harta..
sbb bila kita dah kawen, rasa tanggungjawap dalam diri akan lebih menebal..
sblm ni kita idop bujang.. lantak la apa nak jadi tunggang langgang pun kita sorang je..

but bila dah kawen, secara otomatik, pemikiran kita akan berubah..
dulu sorang skrg dah berdua. ada rezki nnti bertiga berempat berlima ngn anak2..
so secara tak langsung korang akan dapat merancang kewangan dgn lebih baik..
korang akan mula merancang menyimpan..
mula merancang berbelanja secara berhemah..
tak macam time bujang main hentam je nak beli apa.. tgh bulan leh je survive makan maggi kan?

if pasangan korang berkerja, lebih mudah..
sama2 saling membantu..
dulu punca pendapatan hanya 1, now dah jd 2 lps kawen..
so profile kewangan korang akan lebih strong..
lebih sng korang nak rancang if nak beli umah ke hapa ke kan kan kan..

bila dah kawen gak, sbenarnya korang lebih byk dpt menyimpan..
sbb dulu masa bercinta banyak bazir kat duit makan..
ye la sure la dating nak makan kat luar kan..
bazir minyak + toll utk dating..
bazir bil tepon..
bagai2 lagi la bazir..

dah kawen leh masak kat umah.. lagi sedap !!!
takyah tiap2 malam nak kol "gud night syg.. u letak dulu fon ek.." huhuuh..
dah kawen, siap leh bisik2 kat telinga "selamat malam.. " siap dapat bau lagi....hahaha..

tapi zmn skrg ni, nak kawen bukannya mudah kan?
modal besar..
duit hantaran at least 10k..
lom masuk barang2 serba satu..
lom masuk kenduri..
lom masuk misc lain mcm kad kawen, kursus kawen etc etc kan..

tp jgn isau...
secara teori mmg kita akan takut tgk figure2 sume tu kan..
but if kita dah kuatkan tekad n azam nak kawen, insyaallah akan terbuka jalan utk kita langsungkan majlis..
yg penting, ukur baju kat badan sendiri..
if kita mampu utk wat resepsi bajet 5k, then wat je la 5k..
if 100k, lantak korang la nak wat kat pulau ke atas awan ke..

mcm kitorang dulu pun, keje gaji rendah je masa tu.. rm1100 kot tak silap..
but we all manage je kumpul duit utk semua perbelanjaan dgn titik peluh sendiri dalam masa setahun !!
kitorang pulun wat part time.. pulun wat overtime etc etc..
in fact masa tu kitorang keje dai jam 9am sampai 3am!!
se3mata2 kerana nak kawen...


so ?
bagi aku, tajuk buku tu amat tepat !
insyaallah... lps dah kawen, kita akan dpt berfikir gn lebih matang n apat merancang dgn lebih elok..



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

mAr@ZiEy said...

Betul setuju sgt2...

Mar rse org2 yg bg alasan tak ckup duit nak kwen tu mmg tak sedia nak kwen or mmg takde ati nak kawen..nak enjoy je..hehe

Org2 yg da kwen selalu yer dorg yer rezeki berlimpah ruah..tol tak..

Diri sendiri pun lom kwen..hehe..doakan Mar kwen thn ni tau..nnti Family MV akan ku jemput..eheh

>...:)

prebetsabu said...

JOM RAMAI2 KITA DOAKAN KAT MAR...

YA ALLAH YA TUHAN KAMI, KAU KETEKUKANLAH JODOH BUAT MAR, JODOH DARI KALANGAN ORG2 YG BERIMAN N BERTAQWA..

KO LIMPAHKANLAH REZEKI N KEKTAQWAAN BUAT KAMI SEMUA..

AMIIN...

Dee said...

statement "siap dpt bau lagi"..bau wangi xpe PB..jgn bau kentut sudah..wakaka..

atty's said...

semlm kty pegi kedai tu
ade belek skit2..heheheh

Cik Wanie said...

hik hik hik,
kahwin???
hurm,
ntahlah,
kalau berckp pasal kawin nie,
takuttt lah,
tapi ttp nak carik buku tue jugak,
lalalalla

tuberose78 said...

rasanyer mmg ada betul nyer tajuk buku tu... rezeki akan bertambah.. tak caya?? yang tak kawen lagi tu, kawen ler dulu... hehehe..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!