Header

Monday, July 27, 2009

Blackberry Celcom Macamana?

Aku terpanggil untuk wat n3 ni selepas aku cek kat nuffnang..

rupanya ada kawan2 kita yang dok search berkenaan servis BlackBerry (BB) yang ditawarkan oleh celcom..


"blackberry celcom macamana"

haa siapa nak jawap tuh..

dan kebetulan jugak, last saturday n sunday, Blackberry ada wat roadshow kat midvalley..

dorang showcasekan model bold n storm..

hihihi..
ada lucky draw..
aku pun cuba nasib.. but no luck!
hiks..
hihih ada maskot pakai costume Storm.. ramai bebudak yang lari n takut !!!


ok ni ialah review yang dibuat secara jujur...

CELCOM SUCKS!!

ye.. servis BB oleh celcom adalah SUCKS !!

napa plak SUCKS?

*UPDATED: I FINALLY MANAGED TO TALK TO CELCOM TECHNICAL TEAM REGARDING THIS 3G ISSUE. IT SEEMS THAT I HAVE TO CHOOSE THE MOBILE NETWORK MANUALLY THEN CHOOSE "CELCOM 3GH" AS MY PREFERRED NETWORK LINE. AND SINCE THEN, MY 3G CONNECTION IS SUPERB!!! NO MORE COMPLAINS.. FINALLY IM ENJOYING MY BB SERVICE WITH CELCOM USING STORM!

Pengalaman aku yang baru sebulan pakai Celcom BlackBerry Service ni..
sangat tidak stabil apabila kita connect BB thru 3G...

Aku masih tak sure, adakah ketidakstabilan yang berlaku ni gara2 line 3G celcom or device BB itu sendiri (note: aku guna BB Storm)

Diakui, umah kitorang mmg agak hulu sikit kedudukannya..
so mmg aku expect coverage 3G kat umah aku adalah very poor..
fine..

tapi kat KL?
takkan la kat KL pun teruk kot?

Kerapkali aku cek status connection kat BB, aku tak dapt connect ke BB Service..
walhal time tu indicator kat fon tu jelas lambang 3G with logo BB (which means dapat connect Bb Service with 3G speed)
tapi hampeh...
hanya sekadar logo tu sahaja...
aku try browse.. tak dapat..

last solution, aku set BB Device aku kepada 2G aje (gprs, edge)..
barula nampak stabil sikit...
tak putus2 mcm aku on pakai 3G..

viona pon pakai bb with maxis..
but dia model Bold..
so far, kat umah, kat kl, kat memana je, ok je signal dia..
almost everytime dia dapat connect BB Service thru 3G speed.

so isunya disini, adakah Storm yang tidak stabil or Celcom?

so far i vote for CELCOM is the cause for the unstability !!!

So kepada mereka2 yang menggoogle tertanya2 camna service BB from Celcom, i would not recommend... FULL STOP

but ini adalah pengalaman aku sendiri..
camna uolss yang pakai BB from celcom? ada ok ka if connect 3G?

*U guys at celcom should rectify this !!!
**skrg aku tgh berkira2 utk migrate pada BB from maxis..
** tak dinafikan, celcom tawarkan pakej ngn harga yg lebih rendah from Maxis.. murah but tak stabil n unreliable? hmmm...



*UPDATED: I FINALLY MANAGED TO TALK TO CELCOM TECHNICAL TEAM REGARDING THIS 3G ISSUE. IT SEEMS THAT I HAVE TO CHOOSE THE MOBILE NETWORK MANUALLY THEN CHOOSE "CELCOM 3GH" AS MY PREFERRED NETWORK LINE. AND SINCE THEN, MY 3G CONNECTION IS SUPERB!!! NO MORE COMPLAINS.. FINALLY IM ENJOYING MY BB SERVICE WITH CELCOM USING STORM!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

17 Comments Uols:

Ms.Lilies said...

my friends and i guna maxis no prob at all...surfing di mana2 except bila signal cuma ada 1/2 bar je...hak tu mmg x blh la..

prebetsabu said...

yup..

tula.. viona pakai maxis.. 3G all the way sangat stabil..

tak macam celcom !!

very sucks!!!

lily lotus said...

awatlah pelik nau maskot tu

miezrina said...

for me.... time guna storm... mmg aku akui... sucks to the max.... tp bila dah switch to bold.... mmg ok all the way.... sgt lah heaven hihihi

tq

Redmummy said...

i m using curve
the cheapest berry
the one yang company provides

so far no complaint
but we dont use 3G
kami pakai gprs/edge automatic set 24jam online

roaming pun 24 hours bila travel (sakit lah kalo travel bila email masuk, ha kau siap lah bill membayo, so better off the roaming kalau pi oversea)

no complaint
tiap kali berry service down, celcom will send notification
kalo berejam plak tetiba line down
kena buat hard reboot on the berry
so berry curve adalah cekai, but never mind

i m ok with the service by celcom actually
24hours i buat comment moderation pun via berry

my email pun running very fast, takdak loading lambat, memang on time lah, macam ms outlook jer lajunya. email company, email yahoo, email red@redmummy tu semuanya laju

that s bout my experience with blackberry curve using celcom service. no hard complaint.

prebetsabu said...

Lily: tula psl.. Sgt scary itu maskot.. Bbdk tempiaran lariiiiii

Miezrina: yes meby device yg prob. OS storm masih belum ckup stabil.. But my fren pakai strom with maxis, 3G all d way very stabil...

♥Hernee Nazir♥ said...

ye sy stuju Celcom BB mmg ade hampehnye..

prebetsabu said...

Redmummy: yes, I'm not arguing bout 2G service from celcom. So far 2G is ok. BB curve ialah berry 2G, but Bold n Storm bole support 3G.

Persoalannya skrg, celcom sucks (my opinion) especially bila kita on bb service using 3G.. Byk intermittance n hardly can stay online for a long period of time (ym slalu logged out)..

But if kita tukar setting to 2G, the connection adalah stabil (but hv to sacrifice the speed). Nak kata device prob, mybe yes n meyb no sbb my frens pakai storm with maxis and they all bole online with 3G n sgt stabil.

Regarding the push emails, bila kita dpt connection to bb servis, all d emails will b pushed promptly as u said.no issue kat situ..

But still, apa gunanya device yg leh support higher speed with 3G connection, but telco spt celcom punya service 3G is very very very very poor.. Ye.. Tersgt poor..

Aku bukan mau kondem saje2 kat celcom, but harap celcom dpt improve their service.

Hihihi..

*jeles bila tgk viona sentiasa dpt online with bb maxis dia.. Aku lak sentiasa terkebil2 nak dptkn servis celcom hahhaha..

miezrina said...

uiiiii have to check the storm la.... maybe ada setting salah...
or why dont u try to borrow MV punya bold and masukkan sim celcom tuh... or just go there... to celcom or what... try to figure out... what was the problem sebenarnya...

tp seh... mmg haru bila org sblh baik punyooooo online... kita kebil2... x boleh trime dowh... adeh...

buat sesuatu la PS ihikssss

Dee said...

i think storm yg problem..so far bos2 kt opis ni pakai bold n curve ok je..hehehe..

masviona said...

miezrina:
bukan apa masalah ngan storm tuh pun huhuhu......storm tuh ok je leh je wat semua function yg lain...huhuhu

cuma kan prebetsabu dah bitau....selalunya storm dia tuh xleh connect pkai 3G hanya 2G jer (maksudnya kat sini bukan xleh langsung cumanya selalu xdpt...ermmm agak² leh paham tak ayat nih)

but ada kawan dia yg pkai storm gak tp subscribe ngan MAXIS n bukan CELCOM leh je 3G

n saya lak pkai bold but subscribe ngan MAXIS gak ok jer selalu leh jer guna 3G all the way xyah nak kena switch ke 2G jer selalu

so itu ler poblem dia skrang....dia rasa tak best ngan celcom nye line coverage sbb rugi ler ada phone yg leh support 3G but leh guna 2G jer lain ler if henpon kita 2G je kan.....hehehehe

saya tolong explain on behalf prebetsabu...hiksss

masviona said...

dee:
storm so far ok je kottt

tp saya lagi suka bold...hiksss

viruspadu said...

sy pun memang dah ada pengalaman ngeri ngan celcom ni

memang tobat dah... tobatttt

miezrina said...

MV... yuppp saya faham lah ayat PS atau MV... dr awal sy paham cerita PS.... ihikssss.... mesti igt sy x phm kan.... keh keh keh... (atau betul2 daku yg bengong ihiksss)

apa pun... need to do something la... becoz... ikut my experience pun... semasa saya pakai storm... sy adalah bermasalah dgn 3G service

dan storm mmg memberi msalah yg lain jugak kpd sy yg kurang penyabar ini...

then sy switch to BOLD... dan masih guna celcom 3G... so far... i loveeeeeeeeeeeeeeeee the bold@celcom 3G...

itu je... mungkin celcom 3G not working well with storm... itu maksud saya.... hermm... kondem storm dan celcom la... kalo guna them as a partner....

tp jika celcom 3G berpartner ngan BOLD, ia adalah sangat2 marvelous... gitu kannnnnn

chioooo

tuberose78 said...

cian kat akak.. akak pakai phone biasa jer... buat la cabutan bertuah masa besday damia nanti hadiah dapat bb ker... hehehe.. tapi pastikan no. bertuah tu akak dapat la.. huhuhu...

Danny said...

erm... so far i using BB Bold, with celcom BIS. i having problem almost everyday in july. It is becoz of celcom 3g/hdspa very very unstable during july and maybe early.

But since 2 weeks ago, their 3g/hsdpa back to normal, very stable so far.

i had try connect my BB Bold using USB cable or Bluetooth. i got 87msec reply, when ping to google and yahoo.

snj said...

Salaam.. saya guna bold dgn celcom, tak ada masalah dgn 3G connection.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!