Header

Thursday, July 09, 2009

Labu Sayong - Warisan yg tak pernah lekang...


labu sayong?
org perak sure tau labu ni kan..
glamer kat perak nuuu..

labu sayong merupakan bekas simpanan air yg diperbuat daripada tanah liat, yg telah melalui beberapa proses n pembakaran sehingga ianya menadi batu..

dulu masa kecik2, mama ada guna labu ni..
best minum air dalam labu ni...
sejukkkkk je..
rasa mcm air dari bukit lak kan kan?

antara khasiat air labu sayong ni,
selain dari airnya yg sejuk semulajadi, airnya juga jika diminum pada waktu malam boleh sejukkan badan kita dan juga boleh mengurangkan batuk biasa...
perrghh power kan air dari tanah liat ni..
byk lagi khasiat yg bole diperole daripada mineral tanah liat ni..

ada ke yg tk pernah rasa air yg disimpan dari labu sayong ni?
rugi ooo korang..
sbb sejuk airnya lain dari sejuk air yg ktia bubuh dalam peti ais..
dia sejuk nyaman gitu..
bukan sejuk beku mcm peti ais..
tak syok minum air yg sejuk peti ais ni.. beza rasa dia..
tambah plak if minum masa tghari.. pergghh nikmat !!

Align Center
ni hape bende lak dalam plastik ni... hihiih

sbenarnya kan,
adik ipar aku dia nikah ngn org teluk intan..
kebetulan ada satu ari tu mak n ayah mertua dia datang kl..
n dorang hadiahkan kami ngn labu sayong.. !


tadaa.. inilah dia bentuk labu sayong asli utk simpan air.. dia tak berkilat mcm labu hiasan !


tenkiu bbyk wat pakcik n makcik (aku tak igt la nama dorang.. huhu)
best sgt...
mmg dah lama nak beli pon labu ni..
tapi asyik tak igt je nak carik bila ada area perak..

sbb selalunya, labu ni dah dikomersilkan..
so byk org jual labu ni bukan utk simpan air..
tp lebih pada perhiasan..
so dorang dah bubuh cat n bakar pakai diesel utk lebih berkilat.... !!

mana leh minum air dalam tu kan..
bahaya ooo byk racun !!

so alhamdulillah kami telah dihadiahkan ngn labu sayong asli utk simpan air!!
tenkiu ssgt (kitorang tau niza selalu baca blog ni gak.. sampaikan salam n ucapan terima kasih sekali lagi kat mak n ayah mertua sana)...

satu petua utk guna labu sayong ni,
utk elakkan air yg disimpan dalam labu ni disejat or meresap,
sblm korang guna, better korang rendam dulu labu ni dalam air for at least 1-2 days..
supaya dinding labu tu dah serap air tu dulu..
so nnti bila korang tuang air minum dalam tu dia tak serap la..

ok?
selamat !!!




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

Dee said...

mmg best minum air dari labu sayong..nyaman je kan...

mAr@ZiEy said...

labu sayong..ttber teringat citer jgn pandang belakang..hehe

time wedding sepupu tunang sy..dorg bg gift labu sayong kat tetamu..tp yg kecik je la..

masviona said...

dee:
saya tak pernah minum lagi tp dgr criter org camtuh ler....kat umah my mum ada tp dia wat hiasan je...huhuhu

mar@ziey:
itu ler psl kan...masa ahkak nak snap picca nih pun tetiba teringat kat citer tuh gak...seram sat...huhuhu

yeke....lain dr yg lain tuh....bagus

MaMaQaYPo FaMiLy said...

mmg SEJUK agaknya air bila simpan dl LABU tu ek?

ct rahani said...

ermm.. x penah merasa minum air dlm labu sayong..

tini said...

ada gak satu labu sayung ni kat umah... memula pakai gak wat letak air minum. best...sejuk je rasa... pastu lama2 dah malas . jadi perhiasan je ..

CuTeMiUt78 said...

ha'ah.. memang best minum air dari labu sayong ni.. sejuk semula jadi kan.. :D

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!