Header

Friday, July 03, 2009

MYEG Services Berhad.


Siapa pernah dengar pasal kompeni MyEG Services Berhad ni?

tak pernah dgr?
takkan la kot kan..

ituhari kat Era.fm, selalu kuar nama dorang ni sbb dorang wat iklan n sponsor berita kat sana...
ituhari dalam tv ada iklan dia.. canggih oo maya karin jd model hitech gille ahahhaha..

MyEg ni adalah antara 3 kompeni yg diberi konsesi oleh pihak kerajaan utk menjalankan konsep eGovernment..
lagi 2 kompeni ialah MySpeed dan KOMMS..

kompeni2 ni dah diberi mandat dan kebenaran utk melaksanakan urusan yang melibatkan pihak kerajaan secara online...

antara perkhidmata online pihak government yg dorang leh lakukan melibatkan agensi spt:
JPJ, PDRM, TNB, TM, DBKL, INSOLVENSI and JPN..
tapi setakat ni tak semua agensi tu tawarkan perkhidmatan online yg menyeluruh... uhuhuh..
mesia.. mesia...

yang menarik perhatian aku ialah khidmat MyEG ni ngn JPJ..

baru2 ni aku dah renew semula lesen memandu aku..
ni kali ke 2 aku guna khidmat renew lesen memandu aku ngn MyEG ni..
first time dulu renew lesen 2 tahun sudah..
bulan 7 ni lesen aku mati, so aku renew kali ni 5 tahun terus.. hahahhaha

proses nak renew lesen kat MyEG ni pun sng je...
sangat straight forward...
just isi je maklumat ringkas kat form dorang di sini..

pastu leh bayar guna 3 kaedah:-
1- Kad Kredit
2- MyEG Prepaid (korang leh apply utk prepaid kad ngn dorang)
3- FPX / e-Debit (M2u, CIMBClicks etc etc)

dan dorang jugak bole hntr lesen yg dah di renew tu..
ada pilihan nak hantar kat umah ke kat opis n jam bape..
proses penghantaran mengambil masa lebih kurang 5 hari bekerja..
dan caj penghantaran ialah sebanya rm5 utk lembah klang...
ok la tu kan...


mudah sikit.. korang klik2 from pc je, then 5 hari lps tu, lesen korang datang terbang bergolek kat korang hahah..
selain dari caj penghantaran, tak silap dia ada service caj gak...
tp tak sure bape rm.. rasanya rm2 gak kot sama ngn pej pos.. hihihih..


segalanya hanya di hujung jari....

kankankan...

buat org lebih malas hahah




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

CuTeMiUt78 said...

eemmm pernah dgr.. ha'ah kan very the senang.. klik2 hujung jari je.. tapi klu nak renew roadtax keta blh ke..

prebetsabu said...

cutemiut : bole.. road tax n insurans pon bole di myeg...

Gieyana said...

Haaa..very de senang...
~ Tp seyeesss..sy harapkn Si Jejaka jer..kekekeke

~zuraiwan~ said...

penah dgr....selalu masuk web dia cek saman jer...tp cm renew2 ni x penah la buat lg...

neezareef said...

x penah guna lg...bagus la klu gitu ekk

prebetsabu said...

gieyana : leh jdkan web myeg ni sbg alternatif lain if masing2 tgh sebok kan..

zuraiwan : yup, leh cek saman n bayar saman sekali scara online.. n dapat diskaun up to 50%... hihiihih

tuberose78 said...

akak ada guna myeg ni utk renew roadtax.. kalau guna tuk renew roadtax kena check balik ngan bank sama ada geran kita tu dah dicetak renew for roadtax atau belum..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!