Header

Thursday, July 23, 2009

Pop Corn Jagung Perisa Durian

Pelik gak nama tu kan...

Dah Pop Corn, dia bubuh lagi perkataan jagung...
tak ke corn tu dah maknanya jagung...
pastu perisa durian lak tu....

ngeh3...
walaupun pelik, tapi aku sure, mereka2 yang lahir pada penghujung 70an n 80an sure tau pasal bendelah tu...

haaa...
terimbau tak kenangan lama?

kenangan di zaman, pabila petang menjelma,
terdengar sayup2 enjin motosikal yang dibawa perlahan..
disamping bunyian enjin tu, terselit jua rentak dan irama hon yang di picit bertalu2..
lalu berkejaranlah anak2 kecil untuk melihat si pembawa motorsikal itu..

Mak kepada anak2 kecil pun bergegas memberi wang kepada anak2nya...

"Bai.. roti satu!!!!"

hahaha.. rupanya itu ialah si Bhaiya penjual roti...

Aku ingat lagi..
masa aku kecik2, aku dibesarkan kat shah alam...
Mama lak dah tempah kat Bai jual roti ni tiap ari roti sebungkus...
aku rasa masa tu mama bayar kat bai ni sebuan sekali kot....
huhuuhhu..

tapi selalunya, time bai ni sampai area umah aku, sure dia akan diserbu...
diserbu oleh budak2..
beli jajan la apa lagi...!!!!!


jajan or cekedis yang menjadi eberet aku time tu, tak lain tak bukan...
Pop Corn Jagung Perisa Durian ni la...

Kebetulan baru2 ni kitorang ada singgah kedai jual jajan...
so aku borong la cekedis pop corn tu 1 kampit...!!!
uhuhuhu..

dah lama weh tak mkn cekedis tu..


rasa dia dari dulu sampai sekarang samaaaaaa je...
best!!!

tapi zaman skrg ni dah byk jenis cekedis ada kat pasaran kan..
so cekedis old skool mcm ni dah tak bape glamer..
tapi still, mendapat sambutn gak la...

nyum nyum nyum..

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

ArELeEz said...

leez pon penah makan, tp kureng minat coz manis. ;)

rizz said...

sedap jajan tuh

Dee said...

wui..nostalgia tu..

tini said...

feberet ku jua...tapi anak2 haku tak minat jajan ni.. kalo aku beli ,sah-sah diorang wat main baling-baling kat balkoni umah...cissssss

[-suziey-] said...

aah teringt kisah silam..huhu

Hezesuze said...

huhuhuhu fev akak tu smpai skrg...tp skrg da kocik2 saiz nye...dulu beso2...

atty's said...

nie jajan feveret gue nie..ngn cekedis.

SNAS said...

Sodap nye la ini makanan. Dh lama x mkn nie..

masviona said...

areleez:
tuler samalah leez, saya pun tak berapa nak gemar sbb manis kan....tapi masa budak2 dulu suke jer...hikss

rizz:
sedap masa kecik² dulu dah happy giler dah dpt mkn jajan nih kan

dee:
nostalgia gitu kan dee....lalalala

tini:
budak² skrang ni kan dh banyak choice..mana ler dia nak minat sgt jajan² dedulu kala nih....hiksss

suziey:
kisah sewaktu menjadi kanak² hingusan dulu kah...hiksss

hezesuze:
tuler psl semua nih semua co nak save cost ler kengkununnya

atty:
cekedis....smpai skrang suka lagi nih...hehehe

snas:
sekali makan mesti teringat kenangan dedulu kan...hehehehe

CuTeMiUt78 said...

wallllaaa... mengimbau kenangan jajan dulu2.. hik..hik..hik.. betul tu.. walaupun rasanya sama je.. tapi rega dah naik kan.. dulu ngan blh dpt dlm 15 sen ke 20 sen gitu.. sekarang klu tak silap dah 30 sen

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Ada 1 lagik selain Pop Corn Jagung Perisa Durian tuh... Chickedies.... Skrg dah dire-branding... Ahakz!!! Rasa??? Lain sket arrr... ::.

tuberose78 said...

dulu kecik2 selalu beli kat bai roti yang lalu depan rumah kat pj..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!