Header

Wednesday, July 08, 2009

Result Blood test..

Malam tadi lps maghrib gitu aku terima sms from my sis, Kak ina..

"Result bld test tuari dah siap. Bagi emel add nnti akk emel"

gitula kandungan sms dia..
so tanpa berlengah aku terus reply sms tu with emel add aku...
saspen gak takut ada apape...

cepat gak dapat result tu..
baru je ari ahad lepas gi amik darah kat umah mama..
ari selasa dah kuar result huhuhu.. bagus2

tunggu dalam 10min camtu, terus mailbox aku terima 2 emel from kak ina..

the result was in !!!
cuak siot nak tgk result tu..

ok ni sinopsis result aku...
report blood test tu adalah sgt saintifik.. just penuh ngn number n jenis2 je..
jenuh gak aku nak pahamkan...
google sana sini utk dapatkan makna..
huhuhu.. dah tu tak saba sgt nak tau result..
if g amik kat kak ina, dia akan describe satu persatu la makna report tu...

ok, kesimpulan result kami, ok ok je..
kandungan hemoglobin, bilangan sel darah putih, platlet etc etc adalah di dalam range normal...
kandungan glucose aku ialah 4.5 mmol/L... normal range ketika puasa ialah 3.9 - 5.5..
alhamdulillah.. jauh lagi dari terkene darah tinggi...

cholesterol??
hihihi.. aku ada sedikit tersasar...
total cholesterol dalam darah aku ialah 213 mg/dl.. julat normal ialah <200....
HDL Cholesterol plak rendah from normal... rendah 1mg/dl from min standard...
HDL Cholesterol ialah cholesterol "baik" yang dapat melawan kemungkinan arteri darah from tersumbat... so aku kene tingkatkan kandungan HDL Cholesterol (High Density Lipoprotein)...
LDL Cholesterol aku plak, yang mana LDL ni ialah Low Density Lipo ialah kolesterol "jahat" terlebih 50 mg/dl... adooii bahaya nih.. kolesterol jahat ni kene nyahkan dari badan sbb dia leh menyebabkan blood vessel sumbat n masalah jantung !!!

Satu lagi yg aku risau pasal report tu ialah kandungan urik asid aku..
korang tau tak apa tu urik asid dalam badan?
huhuhu... meh aku explain (kejap2 aku jd Financial Advisor, kejap2 aku jd Medical Advisor, kejap2 aku jadi Photographer.. hahahah)

asid uric ialah asid sejenis buangan protein badan yang akan bercampur di dalam darah..
biasanya buah pinggang akan filter kan asid uric ni...
tp malangnye, kandungan asid urik aku ialah sedikit terlebih...
hhuhu.. kene jaga2 ni sbb if terlebih banyak sangat uric asid, leh kene gout !!

analisis report yg lelain, hati, kalsium, fosfat alhamdulillah ok..

HIV camna lak????????????
hihiih.. alhamdulillah gak.. kitorang bebas HIV !!
dan jugak bebas Hep B, hep A and hep C !!

result utk cancer n tumor marker jugak adalah ok !!

alhamdulillah......


camna ngn tahap kesihatan darah viona lak?
ihhihi.. basically, dia sume ok sama mcm aku gak..
cumanya kandungan cholesterol je yg tinggi !!!
ayakkkkk

tapi dia punya kolesterol baik (HDL cholesterol) adalah amat memuaskan kandungannya, tak macam aku.. huhuh
tapi, kandungan kolesterol jahat dia lak lebih tinggi dari aku.. huhuhu..

glucose n lain2 adalah normal....



so kesimpulan yang dapat aku simpulkan dari blood test report kiorang,
kitorang kene kurangkan makan seafood, and perbanyakkan exercise !!
kene giat semula la ngn aktiviti horse ride..
dah lama tak horse riding.. asyik membzi je weekend.. huhuhu

we have a mission (bak kata Leo from Lil Einstein)

mari bersama2 perangi Kolesterol !!!!


*boring ke korang baca teknikal data ni? hope korang dapat sedikit sebanyak info ttg report bacaan darah ek... nak tunjuk full report? alahaii.. mana leh... nnti lagi juling bijik mata tgk byk sgt nombo2 n istilah sains.. hahah.. lama gak aku google utk dapatkan makna setiap satu term darah tu.. huhu..




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

atty's said...

dulu kty leh baca lg ujian darah..dah 5 thn tinggalkan bidang tu tak reti..dah..
alhamdullillah semua okeh..

masviona said...

atty:
kty keje apa eh leh baca ujian darah tuh....wah bagus²

ok but still risau kty mas nye thp colestrol tuh tinggi sgt...huhuhu...takutnya

[-suziey-] said...

waa rajin buat blood test..yearly ke? emm mmg hv to la utk kesihatan kan.caiyok2..truskan usaha perangi kolestrol

edrina said...

MV & Prebetsapu, minumlah green tea.. green tea dia leh improve ratio good cholesterol to bad cholesterol. Akak la ni hari2 minum green tea :-). elok tau.. leh jugak elakkan kanser.

neezareef said...

ujian ni nama dia 24k ke..tp uolz nye cam lg complete n detail

ps pn kolestrol tinggi? hihi..awas

CuTeMiUt78 said...

eemmm pernah tau pasal asid uric ni.. sebab dulu cik abg kita pernah kena.. asid uric terlebih sudah.. smpikan filter kat buah pinggang dia tak blh nak detect protein dlm badan..tu yg doc beritahu la.. habis membengkak satu badan... masa tu.. memang kena tahan kat wad dah.. tapi alhamdulilah.. semua dah kembali normal.

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak karamu

masviona said...

suziey:
kenalah rajin kan diri suzie coz dah makin dimamah usia dah kan....uhuksss
...tq suziey tgh dok chaiyok² lah ni pun

edrina:
gitu eh sis...saya ada beli kat beijing ritu tp smpai skrang simpan dlm kabinet dapur...uhuksss....lepas nih nak kena ligatkan usaha perangi kolestrol lah

Dee said...

dh penah buat blood test kt kpj ampang puteri..good results too...legakan?

masviona said...

neezareef:
ermmm xtau lah plak neeza apa namanya yg...uhukssss..yg weols tau semua leh check ler but lagi manyak yg kita nak check lagi manyak kena tambah duit ler....huhuhu

ps punya kolestrol tinggi gak but mas punya lagi tinggi...huhuhu...takutnya

cutemiut:
huhuhu...betul ke kak rina...aiyarrkkk takutnya...sian kat husband akak kan....nasib leh baik balik...camne dia jaga kesihatan tuh kak?

masviona said...

pakkaramu:
salam pakkaramu...tenkiu sudi ziarah sini...:)

dee:
good²....weols di rumah sajork...hiksss

CuTeMiUt78 said...

emmm.. citer pasal tu.. actually lama dah dia kena.. sebelum we all married lor.. masa tu.. memang bergantung ngan ubat je.. satu hari hampir 21 biji dia kena mkn.. pastu.. kena buat minor operation.. ala2 cam sedut air tulang belakang skit..pastu tak blh gerak dlm 8 jam gitu kot.. lupa dah.. pastu dah operation tu..doc pantau gak.. setiap 3 bulan kena buat check up.. smpi baik betul alhmadulilah sesangat. Sekarang ni ok dah.. yg akak skkee tu, time dia sakit.. blh plak berenti merokok tu.. lama gak dia berenti.. tapi sekarang ni.. dah kembali tegar.. cuma berkurangan skit la..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!