Header

Wednesday, July 01, 2009

Saya ketua saintis dunia...


eh korang..

ada sesapa berasal dari ipoh perak?
or ada sesapa yg sering terjumpe ngn penceramah jalanan Cikgu Halim?

aku baru2 ni ada gak terdengar pasal kisah dia ni..

dah lebih 10tahun menjadi saintis jalanan..
sampai ada org anggap dia ni "tak betul", "otak tak center"...
sbb teori2 dia dalam matematik n sains adalah jauh berbeza ngn teori yg dah ada..

selalunya dia bg ceramah n kelas kat tepi jalan aje..

kekadang lepas solat jumaat pun dia ada wat kelas kat luar masjid...

sangat respek ngn pakcik ni.

dah kerap kali masuk paper dah pakcik ni..

teori2 n rumus2 yang dia cipta kebanyakannya diakui betul oleh pakar matematik lain..
bukan sahaja dia ada cipta teori n rumus utk masalah math, tp dia jugak ada teori tersendiri mengenai pengembaraan angkasa lepas..

pernah dia suarakan idea dia beberapa puluh tahun dulu, mengapa roket angkasa perlu berlepas secara menegak..
mengapa tak cipta pesawat angkasa yang berlepas mcm pesawat biasa (secara mendatar) then sampai satu tahap, baru la menegak...
dan konsep itu sedang dikaji oleh agensi angkasa lepas antarabangsa skrg..

teringat lak aku ngn adik adiputra..
mungkin pakcik ni pun iq dia mcm adiputra..

dan teringat lak aku ngn citer NUMB3Rs...
leh la perisik mesia hire pakcik ni utk solv kan kes jenayah guna kaedah math !!!

aku mmg dari dulu tak minat ngn math..
dan aku sangat kagum ngn org2 yg bijak math ni...

*teringin nak jumpe dia...
**harap2 dapat pupuk minat pada math kat damia...

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

Nur Syazwani Mustafa said...

yes...sy org ipoh..n salu jmp pakcik ni..dia mmg genius la..tp org rmai x minat nk dgr ceramah tepi jln dia...xtau psai pe...mgkin sbb org salu ingt dia gila....famos jap pakcik ni masuk blog mv ni..ehhehe...terkejut gak td tgk pakcik ni ada...

prebetsabu said...

nur syazwani: tula.. kaedah pendekatan dia ni secara jalanan tu wat org pikir mcm dia ni jual obat je kan..

padahal dia nak kongsi penemuan dia..

mcm2 kaedah dia ada wat.. sifir, formula.. etc2..

dia jual buku ilmu dia dalam rm5 kot...

ni baru org kata kepentingan ilmu comes girst.. duit second..

hihihi.. org bijak pandai genius mmg org kata org gilak kot.. tgk einstein dulu pon org kata dia gilak..


*bende yg baik kita kongsi info sesama..

masviona said...

betul...betul....betul...hiksss

Dee said...

sy pun x suker math..tp kagum ngan org yg pandai math gak..hehehe..

[-suziey-] said...

sy kenal org ini..tp bkn personally kenal la..slalu nmpk dia buat how..ecewah show gituh:p

• roOZu • said...

nk juga jumpa ketua sains ni...

rasa2 kat jalan TAR dia ade x?

prebetsabu said...

setakat ni dia berada di mana2 sahaja..

ada org pernah nampak dia kat shah alam, kat ipoh, kat kl...

mostly dia ada sekitar kl

masviona said...

dee:
dulu saya pun xminat ngan math....pastu bila dah tau caranya...best tau math nih....mmg respect ler sesapa yg terror math tuh

suziey:
ingt betul² kenal dah tadi...hiksss

roozu:
rasanya dulu pernah nmpk dia kat jln TAR tuh....cuba jenjalan sana mana tau rezki ko kan..ahakssss

oneyani said...

pernah jumpe pacik ni kt car boot sale kt shah alam..

sekali tgk mmg mcm xbetol..tp kalau betol iq die tggi..knp xde org yang hargai die..sedih tgk die berjuang dgn cara tu

lily lotus said...

ohh first time dgr...thanks for sharing

MATAHARI said...

salam. saya nak minta share pic cikgu tu boleh. untuk entri saya.

MATAHARI said...

saya kreditkan pada awak nanti.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!