Header

Thursday, August 27, 2009

3 Resepi ala Masviona

Ermmm n3 petang² nih kita criter benda² rileks n ringan² jer ok kot kan sementara nak menunggu berbuka tuh kan baik kita citer pasal menu² masakan or makanan² kan...ok tak????

Ok actually saje jer aku nak stori mori kat sini lately ni kan, dlm 2-3 hari nih ada jer member² aku dok tanya menu itu ler ini ler kat aku kan. Aku nih bukan ler nak ckp pndai sgt memasak tuh but untuk tekak sendrik ngan suami n anak² boleh lah kan.

Maybe jugak hasil didikan my mum dulu kot dah aku jauh beza ngan kakak aku yg atas aku tuh kan beza dlm 5 tahun gak lerr jadinya lepas SPM dia dah xde kat KG so tinggal ler aku anak femfuan yg paling besar kat KG masa tuh kan yg bawah sorang je adik femfuan yg bawah² lagi 4 org semua laki kan so harus ler aku yg jadi tukang masak kat umah masa tuh.

Tapi kalu bukan sebab tuh pun seingat aku ler seawal umur aku 12 tahun aku dah boleh masak kari ayam ngan sendrik tau coz my mum memang latih weols adik beradik perempuan masuk dapur sedari awal.

Seingat aku jugak ler dari aku darjah 5.....umur berape eh???? ha ok 11 tahun mak aku dah start ajar aku camne cara² nak potong ayam tuh. Kiranya aku xdelah buat sendrik tapi tiap kali mak aku nak potong² ayam tuh aku sure kena tengok cara² dia potong tuh so by the time umur aku masuk 12 tahun aku dah leh potong ayam ke bahagian kecik² tuh sndrik.

Dulu kalu kita beli ayam tuh nak kena proses sendrik isi perut dia tuh kan sekarang nih kalau kat pasaraya tuh isi perut semua dah diasingkan sesiap kan. Kalu dulu ko kena kuarkan sendrik usus² ayam tuh, pastu part yg paling tak tahan tang pedal time kita nak belah n kuarkan huhuhuh ta*k tuh ler.....hehehehe...bau dia semerbak uols....hiksss

Ok² back to the track balik kan, berbalik pada kengkawan yg dok YM lah SMS lah tanya resepi kan.

Memula ada sorang ahkak nih opismate lama masa kat MAMPU, JPM dulu. Nama glemer dia Kak Ze dia tnya menu nak wat nasi tomata.

Memula aku mcm ala² tak semangat gak ler nak kasi resepi bukan apa coz aku on YM pun kat henpon ke kan so malas mcm susah ler nak menaip kan feel dia tak selaju menaip kat lappy ler ofkoz..... lagipun function dia pun agak terbatas gak kan.

Uols baca jer ler conversation weols yer mls lak aku nak olah². Ayat² tuh buat² paham sendrik lh erk coz byk masuk dialek kelate dlm tuh.....biasa ler dah dedua pun kelantanis punya org kan....hiksss....sekian harap maklum


k.ze: wat nasi tomato buh susu cair dok?
masviona: Mas bubuh

k.ze: oo k k

masviona:
Nak wat nasi tomato eh hr nih
masviona: Sedap tuh

masviona: Hehehe

k.ze: hehe

k.ze: dok..

k.ze: kze x pandai wat msakan gitu
k.ze: member tanya
masviona: Owh yeke

k.ze: ahakss..
k.ze: pandai make jah

masviona: Ala xpndai sbb xbuat je kze

masviona: Cuba buat takut sedap lg dr hok org beso buat
k.ze: ahakss..
k.ze: ho la x penah buat
k.ze: mas,
k.ze: acu bui resepi yg paling simple skek
k.ze: rasa nak try buat
k.ze: hik hik
masviona: Alamak kze
masviona: Huhu mas pun main campak2 je

k.ze: ho bakpo?
k.ze: ahaks..

k.ze: mas campak apa?
masviona: Kalu nak buat baru tgk resepi balik
masviona: Hahaha
masviona: :p
k.ze: ahaks..
k.ze: kasi tahu bhn apa nak masuk je
k.ze: byk2 mana kita main agak je la
masviona: Kalau bhn je senang ler
masviona: Bwng putih bwng merah n bwg besar
masviona: Letak byk bawang besar sedap sket blend je semua senang
k.ze: ok
k.ze: then..

masviona: Minyak sapi tp mas pkai planta je senang
masviona: Bnga lawang n buah pelaga tuh

masviona: Bunga cengkih n kayu manis
k.ze: ok..
masviona: N tomato puri tuh la

k.ze: oo
k.ze: sos tomato leh?
masviona: Pastu susu boh dlm 2 cwn
masviona: Mas suka je letak susu kasi harum n lemak manis
masviona: Selebihnya air lah sukat bg sama ngan nasi
k.ze: ic.
masviona: Sos tomato xpernah try

k.ze: gitu je rupanya
masviona: Tp rasanya kalu xdok sgt belasah je sedap sket sbb dia ada rasa masin2 sket masviona: Kalu tomato puri tuh xdok rasa
k.ze: ooo.. k.ze: baik2
k.ze: tq mas

masviona: Hehehe
masviona: Cuba lah klu sedap gak lain kali leh ajak mas pulak

k.ze: ahakss..


Ok dah settle nasik tomata. Kalu nasi tomato je tak lengkap lah kan xde ayam masak merah tuh....huhuhu irama kalu dipisahkan ngan lagu bak kata Tan Sri Dr. P. Ramlee sure pincang kan. Jom kita tgk resepi ayam masak merah lak eh

k.ze: ayam masak merah mcm mana pulak?
masviona:
Ayam masak merah lagi le hentam je kak ze
masviona: Ikut selera buh serai halia semua
masviona: Tumis ler ngan bawang tuh pastu pkai je cili giling tuh
masviona: Nak sedap boh la kacang peas tomato biji semua tuh
masviona: Tumis naik bau moleh gak buh ayam tggu masak jela
k.ze: ic..
k.ze: ahaks..

k.ze: ok ok


Ok settle 2 resepi Nasi Tomata n Ayam Masak Merah.

Jom kita share resepi lain lak. Yang ni lak aku namakan resepi Spagethi Bolognese ala Masviona. Nama nih bukan aku yg bagi but CTO MV.com nih haa....prebetsabu tu ler.


nih ler ghoper spagethi air tangan aku yg membuatkan azli n nas makan sampai bertambah berpinggan² kata chunk....hiksss

picca nih aku cilok dr blog si chunk nih ler masa diorg dtg makan kat umah aku


Resepi spagethi nih actually aku xde belajar dari sesapa pun, semuanya aku main campak² sendrik gak ikut selera tekak sendrik je. CAMPAK ye Kak Ze......terkejut ke kak ze hehehehe.

Yang nih lak tetiba ok dah petang hari ada SMS masuk, dari chunk dia nih dah macam adik dah nih ngan weols. Kenal melalui blogging world nih but mmg dah close dah la pun. Dia pernah merasa makan spagethi air tangan aku itu yg mintak resepi kot. Sila terjah blog dia ye untuk tgk camne diorg makan....hiksss

Alamak dia SMS ler camne nak paste kat sini eh. Tadi dah try forward sms dia as email but dia kena amik sesatu ler....boring ler gitu...huhuhu.

Tapi xperla aku tepek dedua kat sini eh


chunk: Salam...kak mas,nak mintak resipi sphagetti bolognese boleh?hehe..


MV: Salam.boleh je tp tkt xckp sms je.memula tumis bwng pth n merah n letak halia sket pkai planta kalu leh lepas tu masukkn daging kisar then dh agak naik bau sket leh letakkan sos spagehti tuh, tomato puri, kalu ada oregano n daun parsley
tuh letak skali pastu mskkn air ikut rasa ler n biar je mendidih smpai pekat n masak lah.gitu je simple je sesambil tuh rebus ler spagethi tuh

chunk: Owh ok2..tapi,oregano tu nape?

MV: Ermm dia mcm rempah utk msk spagethi lah ada kat pasaraya ada bntk serbuk ada yg biasa so klu ada letak lah kalu xde xpe.spagthi tuh kalu nak sedap lg tabur lah keju parmesan tuh

note: oregano tuh daun sebenarnya but ada yg dia dh wat dlm bentuk serbuk sesiap n ada lak dlm bentuk daun yg dah dipotong halus n ada gak dlm bentuk daun selai² but yg dah dikeringkan lah kan...huhuhu

Lepas tuh kan aku dok ler bercerita kat prebetsabu tetiba dia lak yg terliur huhuhu. Sebenarnya aku pun sama tp entah bila ler aku sempat masak nih semua ek????huhuhu sabtu n ahad nih dah ada plan berbuka kat luar.

Sabtu dapat jemputan dari sorang mmeber nih insyAllah berbuka kat Kelana Jaya ler weols sefamili n ahad tuh plak dah ada date ngan sorang adik nih nak berbuka sesama kat Mid Valley.....habis tuh camne?? Mau tau sapa???? tungguuuu!!!!!!!

Tapi tak per insyaallah aku ku usahakan jugak nak masak untuk prebetsabu nih...hiksss kan kalu nak masak spagethi tuh anytime leh sap sap soi je cumanya kalu nasi tomato tuh kena tunggu hari cuti ler. Eh senin nih cuti kan leh la aku masak kan...kan...kan...hiksss

Dan utk uollllls hari nih saje aku dah share 3 resepi untuk uols ......ekslusif di masvionacom ye tau...hikssss. If sesenang tuh n tetiba lak rasa nak cuba kan..... try lah ye resepi nasi tomata ayam, masak merah n spagethi bolognese ala masviona hiksss....:) selamat mencuba.



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Kaseh said...

phewww....nasi tomata n ayam masak merah... alahai.. sgt besh, mas nati bebila kita berbuka sama eh.. insyaALLAH ...

masviona said...

kaseh:
ituler insyaallah nak wat gak satu hari nih.
leh jer if nak berbuka sesama...bila tuh????

kojah said...

hekhukhik...tersedak saya...jadikkk ye kak weekend nie =)

nak try gak la resepi akak nih...tp ntah bila ntah roh rajin nk maghi...haha

tuntejay2k said...

wah.. akhirnyer.. kuar le jugak resepi spegetti bolognese nih.. lame tunggu.. tp segan nak tanyer.. wakakak.. mekacih kak mas..

masviona said...

kojah:
insyaallah jadi lah kojah..kat mid valley kan...:)

try ler simple je pun

tuntejay2k:
lorrr nape lak segan tanya jelah...:)

CuTeMiUt78 said...

perrgghhh... memang menyelerakan..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!