Header

Tuesday, August 18, 2009

A B C... 1 2 3...


Setakat umur damia 1tahun 3bulan, alhamdulillah damia dah pandai menghafal 1..2..3..4...5.. sampi 10 dalam english...

dia menghafal...
hafal dari pendengaran dia..
setiap kali kita bawak naik naik tangga utk ke bilik, mmg kita akan bilang setiap anak tangga tu..
walaupun dia tak paham lagi kegunaan nombor2 tu, sebaliknya dia hanya menghafal,
tapi ianya tetap pencapaian yg menberangsangkan...

pelat memang la pelat..
and kekadang tu dia terskip nombor..
but practice makes perfect kan..
by umur dia 1tahun setengah, dia dah leh sebut nombor2 tu tanpa skip...

next step, kita ajar dia sebut 1..2..3.. sampai 10 dalam bahasa melayu lak..
memulanya mmg la dia kompius...
tercampur2 BM ngn BI..
tapi lama2 dia leh differentiate dua bahasa tu..
bila kita cakap.. "Count in english... " terus dia count..
pastu kita switch "ok, Melayu pulak" terus dia bilang dalam BM..

actually, terima kasih gak kat bibik kitorang yang secara tak langsung telah ajar damia camna nak bilang dalam BM...
maybe sebab dia tak fasih BI (bukan aku yg cakap.. bibik sendiri ngaku dia tak tau BI),
so dia ajar damia count dalam BM..
huhuhuuh... ok la kan...

now damia dah 2 tahun..
bab nak bilang n count rasanya bukan masalah bg dia lagi..
setakat 1 sampai 10, pejam mata je dia leh count (betul tak tipu.. siap pejam mata sambil kepala angguk2)
everytime dia tgk kartun yg ada bilang2 ni, dia mmg akan join bilang sekali...

khusyuk damia mewarna.... ehem kak ty.. tu kenal tak beg tu... time ni giliran beg kak ty damia guna.. lps tu tukar2 ngn beg2 lain hihihi.. thanks kepada kak ty!!

now kitorang tgh train damia untuk kenal huruf A B C lak..
takat ni, dia mmg tunjuk minat nak belajar..
even kitorang sediakan dia buku2 A B C sekali ngn kaler pensil...
memana pegi kitorang akan bawak set buku dia ni dalam beg... (thanks pada kekawan yg bg beg sbg hadiah kat damia masa birthday aritu.. menambahkan lagi koleksi beg n secara tak langsung damia lebih berminat sbb ada byk beg n byk corak n kaler.. thanks!!)

ke kedai makan, kita soh dia baca n conteng buku..
dalam kete pun conteng n baca..
pendek kata, merata hala lah kita akan soh dia baca n conteng buku..
niatnya agar dia cintakan buku !!
insyaallah...

moga berkat tunjuk ajar from bonda and walid dan juga semua cikgu2 yang mengajar damia, damia menjadi seorang insan yg cerdik n berjasa .. insyaallah !

*lepas ni walid n bonda pun kene selalu baca buku gak depan damia so dia nampak parents dia pun suke membaca... tapi tu la.. now zaman digital.. bonda n walid byk membaca n research online je... hmmmm.... kene sesekali amik gak buku fizikal n baca time dia ada kan?
MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

tuberose78 said...

akak pon mengalami masalah yg sama.. nk baca buku secara fizikal tu agak payah.. asyik dok ngadap lappy jer.. sampai bebudak ni pon dah pandai main lappy sendri.. adooiii...tgk disney website.. tapi okay jugak sbb website dia interaktif and ada learning experience..

tuberose78 said...

tapi kids early stage ni jgn terlalu paksa sgt baca buku.. biar kita ikut dia... relaks and fun! kita layan jer laaaa...

Dee said...

pandai je kan..fun learninglah tu..blaja sambil naik tangga..blaja sambil susun buku..sambil kira colour pencils..good!

Kaseh said...

good parenting.. ajar damia awal2 kan..nati dia dah biasa senang.. good gal.. moga jadi anak yg bijak..aminn..

mummYaeesh said...

uish terer nye..cara dia pegang pensil pun sgt ok!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!