Header

Thursday, August 13, 2009

DISKUS: Budget Angpow Raya


Puasa pun belom lagi, dah aku7 sebok ajak korang berdiskusi pasal angpow raya plak kan?

Ye la.. kene la prepare from now.

Zaman skrg ni...
zaman inflasi cenggini..
zaman nilai wang yang susut..

if dulu, singgit je pun dah bole beli macam2..
org kata, leh kenyang la ngn singgit..
skrg?
singgit nak isi minya motor pun, tak naik meter minyak tu hahahahaha

dok teringat lagi betapa grandnya dulu time aku bebudak..
zaman 80's and 90's..
time tu dapat singgit kiranya syorrgaaaa ggggiiillaaaakkk !!!
dapat 50sen pun dah cukup power..
"wahhh.. makcik tu bg kita singgit!! kaya ek dia.."

sekarang? if kita bg singgit.
"ek e elehhh.. singgit je?"

wakkkkkkkkkkkkkkk... malu gak kan if kene sound secara tak langsung camtu ngn bebudak..
ye la bebudak kan jujur tak pandai nak tapis2...

so paling busuk pon, org akan letak rm1 dalam sampul duit raya..
tu utk sedekah kepada anak2 yang takde pertalian darah or jauh ngn kita la kan selalunya..
but if anak2 sedara? sepupu?
sure la lagi tinggi korang bubuh kan utk sedekah duit raya...
bape? rm2, rm5, rm10?
ada geng2 aku dulu dorang dgn bangganya mengatakan bahawa makcik dia bg duit raya rm50..
wah rezeki dia betul...

tahun ni, kene lebihkan lagi peruntukan bajet utk duit raya..
sebab ahli keluarga dari setahun ke setahun sentiasa bertambah..
dah ada anak buah baru.. dah ada sepupu baru... huhuuh

dan setiap kali nak raya, yang best ialah sesi mengumpul sampul angpow from bank-bank..
siapa cepat dia dapat !!
yg tak best, ada kalangan staff bank tu dah booking sesiap utk diri dia sendiri...
so bila customer mai tukar duit, angpow adalah kehabisan stok katanya.. huhu
tak pe la...

pastu bila dah dekat nak raya, sesi memasukkan duit angpow ke dalam sampulnye plak kan..
juga sesi yg best n penuh saspens..
sbb kene asing2kan sampul..
ni sampul utk duit singgit..
ni sampul utk anak buah dah besar..
ni sampul utk anak buah yg baby..
ni sampul utk anak sendiri...

huhuhu if tertukar sampul, haru biru gak nnti !!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

14 Comments Uols:

Sis-Lin said...

pakai le mcm2 color,senang skt nk ingat yg mana..color pepel pun cntik gak..hehehe

prebetsabu said...

hhihiih.. a'ah kan.. asing ikut kaler..

hijau tua, hijau muda, hijau separa tua, hijau separa muda...

eh.. pepel takde la plak..

hahahaha...

tp pepel pun cun ooo.. (amik ati si lin ni...)

J@J@ / Bini The Rock said...

Tulis jer

RM1

RM2

Rm5

kat sampul angpow tu...muahahhah!!!

mummysyafie said...

zaman kiter kecik² dulu dapat rm1 pun dah melonjak suka

budak sekarang kiter bagi rm1, dier jelir lidah kat kiter..

kalau saya, weols asing ikut saiz sampul. kalau yang panjang..dapat la letak duit rm50 sekeping. kalau sampul yang kecik..leh letak duit rm1 je..sebab bila lipat, nampak penuh! walhal kat dalam sikit.hahahah

prebetsabu said...

j@j@: kitorang mmg ada tanda selalunya kat tepi sampul tu.. tp idak la besor2 tulis rm1 ke 2 ke.. kang kntoi..!! haha

mummysyafie: prepare sampul besar rm50 tu byk2 kang kitorang team mv.com nak serang umah leh kasik kitornag sampul beserta isinya tu sworang satu hahha

mummysya said...

Jangan lupa masukkan nama kita ya Uncle PS. nama kita adik Mummysya....

muahahaha!!!

Yang paling tak tahan tu, budak zaman sekarang kalo kita bagi angpow, dia pi bukak depan kita...

kalo seringgit siap mulut dia duk pot pet!!!
kalo dia bogel pon, belum tentu ada yg nak bagi RM1 kan....

nakeisha said...

jangan lupe sampul untuk adik ni ha.bagi tebal skit eh.

Mya said...

dah nak raya yer kita? huhu..

El-Zaffril said...

Kak Mas... nak duit raya... hehehhe

SNAS said...

auuuwwww..
Thn ni $$ dh start kena bg duit raya...

Mr Hazizul said...

Uncle..... nak duit raye....

Uncle Dol said...

uncle PS.. jgn lupa anak buah mu ini... =] baru 2 tahun 5 bulan...

CuTeMiUt78 said...

ha'ah.. betul..betul.. betul..

tuberose78 said...

skang anak buah tak main rm5 tau.. paling minimum, rm50 hoccaaayyy..!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!