Header

Wednesday, August 05, 2009

Gold Investment

Melabur dengan membeli emas fizikal...
camna tu??

aku rasa hampir 90% readers Masviona.com ni adalah wanita...
dan wanita, tak lari dari EMAS..
Emas seringkali dijadikan barang perhiasan..
mmg cantik kan?

apa pulak pelaburan emas?

"Beli Emas ni untung... nanti sesak2 boleh jual.."

selalu kita dengar ayat camtu kan?
mmg tak dapat disangkal lagi..
emas yang digunakan untuk perhiasan tu pun laku if dijual..
makin lama, makin mahal..

tapi tu emas perhiasan.. emas 916
camna lak nilai emas 999?
emas yg hampir 100% tulen !!

sure la nilainya makin tinggi kan?
emas padat.. emas padu emas solid.....

camna pelaburan emas ni menguntungkan?

hmm.. jika sebelum ni aku dok bercerita mengenai pelaburan rumah dan simpanan tetap..
kali ni aku nak bawak korang kepada pelaburan emas fizikal 999..

untuk pelaburan rumah n simpanan tetap, mmg kitorang Team Mv.com dah amalkan..
sebab tu la kekadang korang tgk kitorang ni berbelanja sakan.. duit tu adalah duit hasil pelaburan.. kami bukannya dari keluarga yang kaya raya.. titik peluh sendiri
tapi untuk pelaburan emas ni, aku sendiri blum wat lagi..

masih lagi dalam peringka kajian n mengumpulkan fakta..
so far, nampak mcm ok je pelaburan emas ni..
merupakan pelaburan jangka panjang jugak.
so jgn la dok harap harini beli emas, esok lusa leh jual balik ngn harga tinggi !!

kenapa emas?
sebab emas menrupakan pelaburan yang selamat..
kita semua maklum, mata wang adalah diniagakan..
dan sering turun naik.. kekadang naik mendadak, kekadang turun merudummmm...

manakala emas pula ialah satu aset yg tidak bergantung kepada polisi dan keadaan dalam negara..
dan yg paling best, ianya tidak boleh dibekukan!!!
sbb tu la ramai ahli potilik yg kaya raya labur duit sume dalam emas fizikal.. incase jd apape, emas tidak dapat dibekukan.. hanya aset2 spt umah n duit je yg bole dibekukan.. huhuuhuh

nilai emas berpandukan pada jenis emas dan jgak beratnye..
lagi berat, lagi mahal la..
dan emas tidak cenderung utk kehilangan beratnya mcm logam2 lain..
so simpanan emas takkan laput..

jom labur emas..


*sebenarnya byk lagi yg aku nak cerita.. tapi ada perkara yg tetiba mengganggu perasaan aku time aku taip n3 ni......so stop smpai sini jerlah dulu ye

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

*ayu* said...

pelaburan emas mmg pelaburan yg bijak!!! long term laaaaaa

DYLA said...

kak, dyla pun tgh sevey hal ni. tp lum terer lagi. masih byk perlu belajar.

eiza in the house.. said...

salam..
bagusnya kan..
ha, hang cari fakta bebyk pastu bg tau kat kita org k..mana tau satu hr nanti nak labur dlm bentuk emas pulak..tq =)

tuberose78 said...

patutnye kita beli emas masa time murah dolu2... skang kalau dah banyak, mesti kita kayoooo.. akak ingat lagi masa beli brg kawen, emas masa tu baru rm42/g.. skang.. mak aiiii... mahal gillosss..nyesal tak beli banyak2 time tuh!! huhuhu...

masviona said...

ayu:
betul3x.....agreed


dyla:
yeke...tuler ahkak pun tgh survey gak nih...if dyla ada info share ler ngan akak

~btw...nih n3 prebetsabu yg tulis...matiler...majuk lagi ler prebetsabu org panggil dia kak...hikss

eiza:
tuler mmg weols tgh kumpul fakta nih...hikss...sure insyaallah weols share nnti if dh betul² dh sure

tuberose:
tuler pasal kak..mslhnya time mas murah tuh selalunya time kita pun xde duit...huhuhuhu

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!