Header

Tuesday, August 04, 2009

Malang Tak Berbau...

Sememangnya malang tak berbau........
tapi dalam kes entry aku lewat petang semalam, MasyaAllah.. nasib Baik Selamat tu, malang yg tu ada bau sikit..

bau apa?

bau getah tayar yang dah hangit !!

Alhamdulillah...
aku consider semalam nasib masih menyebelahi kitorang..

Semalam on the way nak ke Alor Star
dah sampai area pendang dah pun..
so kiranya dah dekat ngn Alor Star dah..
masing2 dah letih..
rasa mcm nak cepat sampai je ke alor star..
nak rest2...


hiway time tu takde la jem kat area pendang tu..
aku pon tak la bawak slow sangat, tak laju sangat..
kira2 dalam 100km/j je speed aku time tu..

sedang elok Mr. Triton tu cruising, tetiba je tanpa sebarang petanda,
aku dgr bunyi bende meletop..

"POOMMM!"

dalam hati aku mmg dah terdetik ada something wrong yg berlaku..
lepas tak sampai beberapa saat je,
terus aku rasa bahagian belakang Mr. Triton dah membuang..

Cuak siot time tu..
ye la..
kita tgh sedap cruise 100km/j..
Mr triton lak ialah sebuah kenderaan pacuan 4 roda kan.. ada ruang kargo kat belakang..
dan kargo tu plak kosong..
so bila bahagian ekor Mr Trtiton dah membuang,
bahaya..
sebab body Mr. Triton yg panjang tu akan lose control...

bila aku rasa body roll Mr Triton tu dah bertambah teruk,
dah sway ke kiri ke kanan, terus aku lepas pedal minyak..
stering kembali digenggam erat..
just follow je sway Mr Triton tu.. takleh nak lawan sgt keras2..
if terlawan kuat sgt ayunan tu, silap2 aribulan leh terbalik kete tu..
so just follow the flow..
brek pun aku tak tekan lagi sbb if aku tekan brek secara mengejut,
ayunan body Mr Triton boleh menyebabkan kete tu terpusing..

sambil tu, mata aku ligat perhati kat cermin belakang..
tgk2 if laluan belakang aku clear or not..
risau gak if ada motor ke, bas ke, lori ke belakang aku..
sbb time tu aku dah nak mula menekan brek sedikit demi sedikit..

nasib baik aku cek cermin tu dulu..
rupanya ada moto sebelah aku..
terus aku bg hazard light and maintainkan kete tu pada garis lurus..
alhamdulillah.. motor tu perasan aku bg emergency signal tu..
terus dia jauhkan moto dia from kete aku..

once line sume dah clear, aku pun mulakan tekan brek sedikit demi sedikit..
pedal minyak yg sememangnya aku dah lepaskan tadi, sedikit sebanyak telah memperlahankan Mr Triton..

melambung2 triton tu sebelum dapat stop..


akhirnya dapat gak aku stop kat tepi jalan..
bila kuar je dari kete, tuu dia..
hangit!!
tayar belakang belah kanan total lost !!
ntah camna leh meletup...



pasrah je la..

dalam kepala dok ligat pikir..
nasib baik la segala tools n tayar spare mmg ada dalam kete tu..
dan nasib baik jugak la setiap kali servis, aku mmg suruh tukang servis tu cek tekanan angin tayar spare tu !!
so time emergency camni, tayar tu boleh digunakan..


dari pengalaman aku masa viona buka carwash dulu..
kitorang mmg bg extra service..
kitorang sambil2 vacum bonet kete, kitorang akan tgk tayar spare..
if tayar spare tu kurang angin, kitorang akan bgtau pada owner kete tu..
penting ok...
if emergency camni, tapi tayar spare takde angin kan haru biru...

tapi.. walaupun semua kelengkapan tu ada,
kitorang tetap tak berani nak tukar tayar tu..
bahaya ok..
sbb tayar yg pecah tu belah kanan... bebetul menghadap jalan..
so mana ada ruang utk aku tukar tayar tu..
kang kene sambar ngn kete yg lalu lalang lak..

terus aku teringat kat lagu dalam iklan Plus Care Line tu..
dulu aku n viona jadikan lagu tu sbg bahan gelak2 n nanyi2 time boring tgh drive..
bagus gak dorang wat lagu nombor tu..
nombor tu ialah 1 800 880 000 Plus Di Sisi Anda (aku bet korang mesti tak perasan lagu iklan ni kan)

senyuman tu adalah pura2 je ok.. dalam hati dok cuak lagi tu... hahah.. sebelah aku yg pemalu tutup muka ialah staff sekerja kitoang...

so lepas dah launch report, tunggu dalam 15minit..
akhirnya Plus ronda pn sampai...
legaaaaaaaaaaaaaaaa....


brader plus ronda tu tolong tukarkan tayar...
baru rasa yakin selamat nak tukar..
sbb dia ada kon n beacon light bagai..
so kete dari arah jauh dah nampak..

dalam 20minit pastu, settle la semuanya...




Pengajaran yg aku dapat dalam pengalaman kali ni:

1- Sentiasa bersedia all the time bila tgh drive. Jgn terleka or mengelamun bila drive.
2- Bila berlaku situasi tayar meletop tetiba, kete akan totally start utk lost control.. akan sway kiri kanan.. jgn lawan terlalu kuat, just follow sway tu n kontrol sedikit sebanyak.. lepaskan pedal minyak.. bila line dah lear, apply brek gradually.. jgn mengejut.. utk elak kete rom terbalik or berpusing.
3- jangan Panik.. if panik, kita akan kelam kabut, tak dapat pikir ngn pantas
4- Pastikan segala tools n kit time emergency complete
5- pastikan tayar spare sentiasa di periksa pressure..
6- If keadaan persekitaran bahaya, tunggu sehingga bantuan tiba
7- Pastikan nombor2 emergency kita ada simpan dalam henpon.. so bila berlaku emergency sng kita nak kol pihak2 terlibat.. nombor Plus Care Line is 1 800 880 000.


tapi.. sampai skrg aku tak sure napa tayar tu bole meletop tetiba... pressure tayar tu mmg aku dah cek sebelum jalan..
member aku cakap, tayar brand Continental mmg byk dah kes meletup..

*syukur sgt2 sbb dapat hadapi bende tu dgn lancar.....
**thanks to all yg terus tepon n ym tanya dari semalam lagi.. really appreciate ur concern! terharu ok !!

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

13 Comments Uols:

atty's said...

salam..teruk..tayar tu..elok camtu lak..mcm teptg..nie mesti mesteri nusantara..apa2 pun ps and rakan sekerja selamat..alhamdullillah

CuTeMiUt78 said...

hah... baru tau ni.. alhamdulilah ps ngan member2 ok dan selamat..
bahaya gak tu.. eemmmm mungkin betul kata member PS tu.. tayar jenis tu.. memang mudah meletup kot.. apapun korang take care k

JIVEBUMZ said...

iks teruk jugak tayar tuh meletop yer... seb baik la tak jadik pape kan.. syukur alhamdulillah

oneyani said...

osh terok benor...xpenah lagi nampak tayar sampai pecah mcm 2..ape punca ni?

leadleedeea said...

teruk nyeee tayar tu...dis is my first time tgk tayar jadik mcm tu...Alhamdulillah semua nya ok...

Wawa_Nadwa said...

teruk nye tayar tu.
takut tgk kan.
hati2 la bile mandu tu.
seram plak nak drive jauh2.
hee.
=P

J@J@ / Bini The Rock said...

Alhamdulillah syukur kedua2 nye selamat....

Mak oiii...mcm tu sekali tayar nye meletup ye? terbelah haa....
haihhh!

slps ni saya pon akan berhati2 & simpan no Plus Liner ni dlm HP....
terima kasih Bro!

lily lotus said...

ya Tuhan meletops tayar tu..

Cik Wanie said...

owh ok,
skg nie wani edah faham maksud yg tersirat sms yg abg PS kasik smlm,
bila tgk insiden tue,
wanie tiba2 teringat kejadian bulan mac yg lalu,
yelah,
kejadian dimana wanie kemalangan,
adoilah...

apapun,
alhamdullilah,
abg PS dan kwn abg PS tue selamat...

syukur...

masviona said...

to all,
tenkiu semua yg concern kat keselamatan prebetsabu tuh....weols hargai sgt....tq again

alhamdulillah b xde perper kan....huhuhu hati² ye b.....berdebar tau bila baca n3 nih,...jahat tau publish n3 dulu baru call v eh....huhuhu mencikkk tak nak kawan...ahaksss

syukur to Allah coz selamatkan suami terchenta ku...alhamdulillah

[-suziey-] said...

uish..dasatnya..alhamdulillah seb bek xde kejadian burukl algi..neway..syabas pb sbb bjaya handle n control the situation..ish kalu aku tu panic dh...syukran xde ape2..

Ada Ayrissa said...

perhhh...pecah cam gitu skali tayarnyaa..

tuberose78 said...

mak aiii.. teruk giller tayar tu.. terus meletop! nasib tak der pa per berlaku... alhamdulillah.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!