Header

Friday, August 28, 2009

Retak Menanti Belah...


alamak.. bukan.. bukan..
bukan mamat ni yg retak menanti belah..

silap.. silap..
hah.. poyos..


tuu.. tu...
retak tuuhh....
bukan air freshner yg pink itu....
bukan


haaa.. dah nampak kan. kan..
nampak tak...
nampak...

nah lagii dekat...

korang nampak tak cermin tu macam dah sumbing...
cermin kete City kesayangan viona aritu ditimpa batu...

bukan batu yg besar la.. kecik je pun..
batu jalan tar tu rasanya..

tapi oleh kerana halaju batu tu yg tinggi, maka tujahan batu tu menyebabkan cermin depan City tu retak.... sumbing

persoalannya sekarang...

Insurans City tu mmg kitorang tambah utk cover windshield tu sekali..
tetapi, adakah bila kita claim insurans tu nanti utk ganti windshield, NCD/NCB akan back to 0%?
sbb kalau NCD dia tolak balik, tak berbaloi la..
better aku gi kat kedai Doktor Cermin maybe dorang leh cairkan & rawat cermin tu semula.. takyah tukar keseluruhan cermin..

Sapa ada info?
Adakah jika aku claim repair cermin ni nanti akan effect pada NCD insurans?



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

17 Comments Uols:

masviona said...

huhuhuhu sayang giler weeiii...sian kat cermin city tuh..huhuhuhu..tetiba jer batu dr seberang jln tercampak kena lak kat cermin kereta ku dah ler dekat nak raya nih nak nangis jer rasanya...huhuhuhu mencikkkkkkkk tp kena pasrah gak ler

tuntejay2k said...

hurmm.. dulu pernah tanyer kat agen insurans tu.. dier ckp NCD tak kene tolak.. so far tak pernah claim lagi.. hehehehe..tp klu soktor cermin tu de arr wat.. 30 hengget je tak silap.. tp tu 2taun dulu n kat mlk.. kat sanun tak tahu ler kan..

JIVEBUMZ said...

ala tak tau la nak kire NCB tu camne hihihi

farish sinclair said...

haha ingt ape la td wakakka

TiNiE said...

ini sekadar cadangan..biar jerla dulu, selagi dia tak belah...insurans selamat...wit pun selamat gak...

masviona said...

tuntejay2k:
owhhh gitu eh...kalu xde usik NCD ok ler leh ler gi tukar kan...:)
owh leh eh wat kat kedai cermin tuh xdelah mahal mana pun kan....leh cuba gak nih

jivebumz:
ncb tuh memula kosong if kita dah byk tahun bayar dia akan jadi bertambah ler bila bertambah insurans yg kita kena byr jd semakin kurang but if sekali kita xcident n claim insurans NCB/NCD tuh akan jd 0 balik so thats mean insurans yg kita kena byr jadi mahal balik le...huhuhu...basic tau ler details pengiraan dia tuh ahkak pun xsure sgt...hiksss

AyangAizul said...

rasanya tak tolak la. sbb keter lama tu dah 0% ncd. last 2yrs ada claim ganti cermin, tak de tmbah2 pun insurans. tp better cek dulu ngan insurans la

Dee said...

gi jumpa doctor cermin jelah...hahaha..nasihat dari org yg hanya ada keta sorong..

masviona said...

ayangAizul:
ye eh tak tolak eh...tu ler dok rasa pun mcm tak tolak tp klu tolak tuh mcm terasa rugi lah plak kan...huhuhu

dee:
masih dlm perbincangan lagi nih dee coz retak tuh pun sket je tuh idak ler besar sgt pun tapi still rasa tak best lah

elseri said...

salam. dr xperience sy, coverage w/shield sj yg ditolak habis. ncd tak affected. lagipun ins w/shield tu akan burn jugak kalo tak guna dlm ms sethn, sbb kita inskan w/shiled tiap thn ms renew r/tax. w/shop akan ganti cermin ikut harga ins tp kdg2 diorang ni dapat yg murah, pastu claim full.

CuTeMiUt78 said...

eemmmm tak tau nak ckp camne... jgn smpi belah udah la ya

aLiYaHaRiZ said...

Salam...ncd takkan ditolak dari ins. sebab kite dah bayar 15% dari Sum Insured cermin. Cth: kalau kereta wira cermin dia cover RM400. so 15% dari 400 kite bayar 60 je. jadi kalau cermin tu pecah, kite boleh claim lah yang 400 tu. Cube call kat Customer Servis insuran kereta city tu tanya you punya polisi cover berapa ratus untuk City punya Windscreen..Kalau nak tukar pun boleh jugak. cume tak sure dapat yg ori punye windscreen atau tak. Dulu wany pun keje kat insurance com. kat claim dept. cume x keje kat dept. Windscreen claim je...

Harap dapat membantu.

prebetsabu said...

ALL : WAUUUU.. TERIMA KASIH semua sbb bg jawapan pada kemuyskilan aku tu..

ok now 90% mmg dah sure takkan jejas NCD if aku claim windscreen.. but lagi 10% aku kene kompomkan semula ngn insurans co tu la.. dari tadi aku kol asyik tak dapat je...

isunya kali ni plak, if aku tukar windscreen tu, mcm aliyahariz ckp, adakah kedai tu akan tukar ngn cermin yg ori? bagaimana pulak ngn workmanship nye nnti.... takmo la plak kang ada bocor kat tepi2 tu masuk air lak.. huuhuh...

alternatif, gi kat pusat service honda n soh dorang claim insurans kita... insyaallah dorang guna parts yg ori.. workmanship pun bagus sbb dorang jaga kualiti... tapi.. selalunya dorang wat proses lambat.. huhuuh

so oleh kerana crack nye pon kecik, maybe aku akan g cek kat doktor cermin dulu...

aku takut lambat laun if tak tukar cermin ni, crack dia akan lebih besar.. cermin kan sensitip.. fom hairline crack nnti leh tersebar jd lebih teruk.....

ngengada kan aku?

well, ini ialah proses menganalisis....... sblm keputusan dibuat.. uhuhuh

mummysya said...
This comment has been removed by the author.
mummysya said...

tak tolak NCD beb. Cermin kan kita buat additional cover, so ko gunalah secukup-cukupnya.

muahahaha....

atty's said...

claim je insurance..ponek dah bayau mahal2..

Kaseh said...

ermm kaseh tiru je jawapan org bleh tak? Haha ..claim insurance but b4 tu g cek doc dulu . . N mas jgn sedey2. .nati city akan dirawat bg cun semula .. Hehe gudnite

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!