Header

Thursday, August 27, 2009

TUTORIAL: Blogger perkenalkan EDITOR baru.

tak tau la if korang ada perasan ke tak..
but as CTO Mv.com, harus lah aku alert tentang perkembangan terkini fom engine blogspot ni..
uhhuhu..

EDITOR yang dimaksudkan bukannya jawatan as Editor mcm editor majalah or newspaper tu..
tp editor tpt kita menaip entry tu ye kawan2...

dikatakan, editor terbaru ni lebih stabil, lebih compatible utk bermacam2 browser dan hasil editan entry yang lebih terancang (editor lama kekadang kita taip kat editor nampak cun.. tapi bila publish, lari format sikti2 lak kan?)

cara pengendalian ketika mengupload gambar juga dipertingkatkan lagi..
gambar2 yg kita dah upload akan dipaaprkan thumbnails... pastu leh kompomkan nak upload ke atau kensel...
dan jugak, gambar2 yg telah diupload tadi akan diletakkan di tempat terakhir cursor tu berada semasa di editor.. yg lama, dia akan letak gambar2 tu kat atas sekali...

pastu lebih kawalan utk gambar2 tu.. nak besar kan ke, nak kecikkan ke, nak letak center ke, tepi ke.. senang..
(pendapat peribadi aku, aku tak suke image uploader baru ni.. sbb dia bukan popup window mcm yg dulu.. if dulu, kita pilih gambar2 yg kita nak upload, pastu sambil dia upload kita leh continue menaip.. yg baru ni takleh la.... tambah lagi, editor lama pakai browser firefox, aku install plugin utk dragndrop gambar sebanyak yg aku suke.. senang.. tutorial dragdrop banyak gambar tu ada sini)

dan antara ciri terbaru yg significant utk blogger mcm kita, ialah improvement dalam kawalan link.. hyperlink..
if sebelum ni bila kita nak link, kita highlight kat perkataan nak link tu then klik kat ikon link kat ats tu kan..
now dia ada lebih kawalan.. kita leh add link, edit link tu dan jugak buang link tu.. amat mudah..

ada banyak lagi ciri2 menarik editor baru ni.. tapi aku malas nak ulas sbb tak berapa berkaitan ngn personal blogger mcm kita (especially dari konteks penggunaan masviona.com lah.. utk korang maybe berguna, aku tak sure la korang explore la sendiri..)
antara lain, ialah improvement ari segi raw html.. so if korang nak letak video utube ke.. script ke.. lebih mudah..
jugak ciri baru yg menarik ialah kebolehan utk kita membesarkan ruangan utk menaip tu.. boleh resize if kita nak tgk banyak (but mcm kitorang pakai netbook, takde guna pun.. dah skrin netbook mmg kecik mmg kene scroll gak huhuhu)

camna nak aktifkan editor baru ni?
mudah je..
korang gi kat dashboard blogger korang, then pilih kat Setting..
pastu korang scroll sampai bawah sekali, carik pilihan "Select Post Editor" then korang pilih la editor baru..
lepas tu jgn lupa save.. then leh cuba wat posting baru ngn editor tu n test la function2 terbaru kat editor tu..


but pandangan aku, kitorang lebih mesra ngn editor lama...
setiap perubahan mmg memerlukan masa dan latihan utk menyesuaikan diri kan..
but aku rasa selagi dorang offer lagi editor lama ni, mmg aku akan stick ngn editor lama je..
mainly disebabkan oleh perubahan yg diorang wat terhadap image uplaoder tu..
if dia kekalkan cara mengupload image mcm yg lama, for sure aku guna editor baru!!!!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Kaseh said...

very good tutor.. kalau tak bgtau mmg haram kaseh nak amek tau menda ni..hehe skang dah bleh try

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Dah tukar, skrg masa untuk menggodek... Thank you... ::.

aduka said...

saya dh pernah post psl ni..

=)

Hezesuze said...

haha weols men blasah jek...xtau plak ada yg baru...huhuhuh

masviona said...

kaseh:
:)....kita share maaarrr...:)

mr amp & mrs mondoks:
selamat menggodek......xde hal lah

aduka:
owhh yeke tq sesama sharing kan

hezesuze:
leh lah try nih dah tau nih kak...:)

CuTeMiUt78 said...

oh.. baru tau ni.. okies.. thanks akan dipraktikkan..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!