Header

Wednesday, September 09, 2009

Ganyang Malaysia... Adoi lahhh

Dah lama rasanya aku tak ajak kita semua sembang hal isu semasa plak kan?
sorry la sesangat... maklumla bulan puasa camni kan byk la aktiviti buka puasa n sahur bagai..
kebanyakan entry blogger sume berkisar pasal makanan.. bukan mv.com je yg dok sembang pasal makan kan kan kan?

bila dah muak sembang makanan, sembang pasal persiapan raya la plak..
huhuhu.. biasa la tuh..

mungkin ada yg sedia maklum dgn isu yg semakin hangat sekarang ni..
dulu pun dah hangat.. then senyap.. ni hangat balik..


semua ni pasal satu iklan yang disiarkan kat Discovery channel la rasanya..
iklan tu pasal nak promosikan industri pelancongan malaysia la..
tup tup entah camna dalam iklan tu terselit la plak tarian tradisional yg asalnya dari Bali..

bum bam bum bam warga Indon marah kat mesia..
kononnya mesia ni saje je nak tiru n ngaku tu tradisi mesia..
adoii la..

maka kelam kabut la mesia bg penjelasan bahawa mesia tak pernah ngaku bahawa tarian itu adalah berasal dari mesia..
semua itu hanyalah kesilapan teknikal..

dan kompeni yg buat iklan tu pun dah ngaku dorang tersilap fakta..
komepni singapore yg wat iklan tu.. adoila.. dah nak jadi cerita kan.. nak wat camna..

tapi entah napa rakyat indon ni emosional lebeyyyy la plak.. meroyan pms kot
habis semua isu2 lapuk dia ungkit balik..
dok kata mesia takde adat resam.. semua adat resam indon nak ngaku mesia punya..
isu lagu rasa sayang tu pun habis diungkit...

waduh bapak-bapak dan ibu-ibu..
ngapaan sih emotional bangat neh...
aku tau ada sebilangan kecil reader mv.com ni ialah from indon (sebilangan kecil tu plak terbahagi kepada warga indon dan juga warga mesia yg menetap di indon)

apasal lah indon ni nak ribut2 ek..
rileks la.. dah kompeni yg wat iklan tu pun dah mintak maaf...
now dorang gesa kerajaan mesia sendiri yg mintak maaf..
eh eh.. kenapa plak ek kerajaan mesia nak mintak maaf?
padahal mmg kerajaan mesia bukanlah dalang dalam hal tu..

habis org indon maki hamun mesia..


serang cyber pun dah bermula..
ada la beberapa kerat web yg tak glamer ntahhapape from mesia ni yg dah kene hack..
bukan hack pun. just defaced je.. plak tu defaced yg kene redirect.. bukan dia defaced index huhuhu..
tu pun nak kecoh..

tak cukup ngn perang cyber, now dorang tgh kumpul sukarelawan untuk serang mesia..
serang secara fizikal ok!!!
now dorang dah berjaya kumpul 300++ volunteer utk datang ke mesia n serang..
dan dikhabarkan, kesemua sukarelawan ni telah dilengkapkan dgn ilmu kebal yg kekal..
bukan ilmu kebal sementara..
entah apa ntah nama pendekar dia yg perturunkan ilmu ni kat para sukarelawan ni..
entah2 ramai2 tu saje je nak dtg mesia konon2 nak perang padahal nnti bila dah masuk mesia, gi mintak keje buruh kontrak.. huhuhu ye la nak masuk mesia sendiri ongkosnya ngak cukup donk.. jd sukarelawan gratis saja boleh nyeberang ke malaysia..

eh.. ilmu kebal pun ada kekal n sementara ek?
hisshh

rakyat mesia yg menetap kat jakarta pun dah diberi warning supaya menghadkan aktiviti di luar umah..
sbb dikhabarkan sukarelawan ni dgn selamba badak je tahan org, mintak tunjuk pengenalan diri..
if from mesia, dia nak hunus ngn buluh runcing...
haiyaaa...

macam2 la kan..

please la indonesia, jgn buang masa konon2 nak berjuang sampai mati demi isu camni..
apa tu.. gayang malaysia?
hmmm.. baik la korang gembling tenaga tu n majukan ekonomi negara sendiri kan?

to indonesian yg baca ni :-

PEACE NO WAR !!!

buang masa je gaduh-gaduh..
jgn la berpikir mcm anak-anak kecil...
baik sukarelawan ilmu kebal tu pi bantu umat islam kat palestin tu!!!!!

*kita kat mesia tak perlu nak kalut2.. biasa la indon ni.. dgn isu yg dihebohkan n dimanipulasi oleh media dorang pun dorang nak over2.. baik la pi tolong rakyat negara sendiri yg tgh gempa bumi tu kan dari nak sebok2 pasal adat la itu la ini la...

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

14 Comments Uols:

n0n0n said...

sangat setuju ngan pandangan akak tu...emosi lebey la diorang ni....ekonomi sendiri pon tgh goyah,ada hati nk marah2 sampai nk perang...ni la manusia yg berpiki berlandaskan nafsu dan perasaan....akal Allah dah bagi tp tak pakai...baik kawan ngan lembu je...alamak,teremosi suda...kekeke...apa2 pn kita serumpun...tak perlu la isu ni dibangkitkan,ye x?lebey baik kita bersatu utk patahkan serangan musuh Islam,baik secara fizikal ataupn secara halus....jgn biarkan anak muda kita dijajah dengan idea2 barat yg akan menjahanamkan pemikiran mereka....

ayarkkk....sowy kak....terpanjang lak komen..kekekeke

edrina said...

setuju 100%. entah apa2 ntah..

prebetsabu said...

n0n0n: wah.. panjang lebar.. diselang seli ngn amarah yang marah.. err..
btw N3 TULISAN OREN ADALAH KEPUNYAAN SEORANG LELAKI BERNAMA PREBETSABU..

kang tetiba aku jadi ahkak kang.. patah sana sini.. i tak rela yuuuu.. auuhhhhh...

prebetsabu said...

edrina: kan? lagaknya kayak anak-anak kecil loh

n0n0n said...

ayark...sori,tak perasan la bro.... kekekekekekeke...jgn marah aaarr..

prebetsabu said...

n0n0n: usah kawatir donk n0n0n.. gue enggak marah sih... coma gue rasa sedikit kaget bila org lain memanggil gue kakak kok...

adoii.. apsal lidah aku ni......

n0n0n said...

wakakakakaka...kok kakak itu juga bulih digunakan sebage ganti diri utk abg jugha kn?ye sama tho...kayaknya nggak salah donk aku gunakan kakak atau abg...sama aja...

wakakakakaka...tak pasal aku terpeleot lidah......

danishahumaira said...

ishh teruk la diorg ni, yg diorg datang sini merompak, merogol diorg tak cakap ek, pastu yg maid suka2 lari diorg tak citer pulak, ishh lynn dah menyampah dgn org INDON x sedar diuntung

masviona said...

danishahumaira:
betul tuh dok sebok² budaya sapa lahh tiru ini itu ler kan dah kata serumpun kan konfem ler ada yg sama² sket kan...huhuhuhu

kalu benci sgt pun ingt sket oooiiii indonesian...uhuksss ramai jer rakyat jelata dr indon yg mai kat mesia nih carik rezki kat sini dah ramai yg jdk kaya raya dah pun...tak bersyukur ke???

rasp said...

dah takde benda lain kot dorang tu nak buat...
tapi semenjak dua menjak nie, menjadik2 pulak dorang2 nie kan..
cth : mintak gaji maid sampai rm800 tu...lepas tu nie plak...isk isk isk...

apa2 pun, meh le kita doakan rakyat malaysia yg kat sana tu semuanya slamat...

prebetsabu said...

PEACE NO WAR !!

tak sangka plak aku indon ni kuat menyentap kan????????

yuyun said...

just nak bagitau je.. hehe..
orang indonesia pantang kalau dipanggil INDON. they wud prefer "INDO". ade kawan indonesian, kalau tersebut indon je, lekas2 die melenting.. sebab menghina diorang..

yuyun pun ade bace website2 mengganyang malaysia.. sangat marah dorang kalau dipanggil indon.. lepas tu mulela panggil malaysia as malingsia.. sedih betul..

bende kecik2 pun nak dibesar2kan.. media terutamanye.. mane tak berapi rakyat indonesia.. kalaulah mereka bergabung tenage meningkatkan ekonomi negare mereke menggunakan semangat patriotik mereka yang tinggi tu.. saye sebagai rakyat negare jiran diorang pun akan bersyukur kalau diorang mampu hidup lebih baik...

profesional = diplomasi
not profesional = konfrontasi

Anonymous said...

mossad game based in singapore. enough to destroy two muslim countries, self destruct mode. indonesia will never be able to invade malaysia. both countries cannot win over the other. however, the war between the two will be enough to break both down to its knees, and to start from scratch again

Anonymous said...

Prophet Muhammad (SAWS) delivered his last sermon (Khutbah) on the ninth of Dhul Hijjah (12th and last month of the Islamic year), 10 years after Hijrah (migration from Makkah to Madinah) in the Uranah Valley of mount Arafat. His words were quite clear and concise and were directed to the entire humanity.
After praising, and thanking Allah he said:
"O People, lend me an attentive ear, for I know not whether after this year, I shall ever be amongst you again. Therefore listen to what I am saying to you very carefully and TAKE THESE WORDS TO THOSE WHO COULD NOT BE PRESENT HERE TODAY.
O People, just as you regard this month, this day, this city as Sacred, so regard the life and property of every Muslim as a sacred trust. Return the goods entrusted to you to their rightful owners. Hurt no one so that no one may hurt you. Remember that you will indeed meet your LORD, and that HE will indeed reckon your deeds. ALLAH has forbidden you to take usury (interest), therefore all interest obligation shall henceforth be waived. Your capital, however, is yours to keep. You will neither inflict nor suffer any inequity. Allah has Judged that there shall be no interest and that all the interest due to Abbas ibn ‘Abd’al Muttalib (Prophet’s uncle) shall henceforth be waived…
Beware of Satan, for the safety of your religion. He has lost all hope that he will ever be able to lead you astray in big things, so beware of following him in small things.
O People, it is true that you have certain rights with regard to your women, but they also have rights over you. Remember that you have taken them as your wives only under Allah’s trust and with His permission. If they abide by your right then to them belongs the right to be fed and clothed in kindness. Do treat your women well and be kind to them for they are your partners and committed helpers. And it is your right that they do not make friends with any one of whom you do not approve, as well as never to be unchaste.
O People, listen to me in earnest, worship ALLAH, say your five daily prayers (Salah), fast during the month of Ramadan, and give your wealth in Zakat. Perform Hajj if you can afford to.
All mankind is from Adam and Eve, an Arab has no superiority over a non-Arab nor a non-Arab has any superiority over an Arab; also a white has no superiority over black nor a black has any superiority over white except by piety and good action. Learn that every Muslim is a brother to every Muslim and that the Muslims constitute one brotherhood. Nothing shall be legitimate to a Muslim which belongs to a fellow Muslim unless it was given freely and willingly. Do not, therefore, do injustice to yourselves.
Remember, one day you will appear before ALLAH and answer your deeds. So beware, do not stray from the path of righteousness after I am gone.
O People, NO PROPHET OR APOSTLE WILL COME AFTER ME AND NO NEW FAITH WILL BE BORN. Reason well, therefore, O People, and understand words which I convey to you. I leave behind me two things, the QURAN and my example, the SUNNAH and if you follow these you will never go astray.
All those who listen to me shall pass on my words to others and those to others again; and may the last ones understand my words better than those who listen to me directly. Be my witness, O ALLAH, that I have conveyed your message to your people".
(Reference: See Al-Bukhari, Hadith 1623, 1626, 6361) Sahih of Imam Muslim also refers to this sermon in Hadith number 98. Imam al-Tirmidhi has mentioned this sermon in Hadith nos. 1628, 2046, 2085. Imam Ahmed bin Hanbal has given us the longest and perhaps the most complete version of this sermon in his Masnud, Hadith no. 19774.)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!