Header

Tuesday, September 22, 2009

REPOST : Mcm Mana nak wat LIVE entry

Sure if uols dah lama with masviona.com ni, uols akan perasan yg Team Mv.com ni selalu wat simple entry secara LIVE.. hiks.. Lintas Langsung gitu.. dah mcm jd trademark Team Mv.com lak if g memana event tak wat LIVE rasanya mcm janggal pulak kan..

dan lately ni ramai plak yg ahkak tgk dok bertanya camna nak wat LIVE tu..
tak shushah pun uols.. senang je..
even dulu CTO Mv.com pun dah pernah ajar camna..

buat sesapa yg YM or email ahkak CEO Mv.com ni, ahkak serahkan pada Prebetsabu CTO Mvcom je sbb dia lagi arif bab teknikal ni..
hihi.. tapi dia pun kata leceh nak explain.. baik kita semua refer je entry yg dia dah pernah wat ni dulu.....
lagi senang katanya siap ada gambar.. kan kan..

k lah uolss...
selamat ber LIVE n3..

Author's Note: tinie dah berjaya wat live.. mrhazizul n kin bila lagi.. gunakan kemuahan yg ada!!!

ini ialah entry REPOST. entry asal ada di sini.


Cana nak send n3 dari email?

ramai yg dah perasan, aku slalu sent simple n3 guna email...

klu korang tgk, mana2 n3 yg aku taip, yg ada signature "Sent via Nokia E77" & "Email sent via Nokia E77" tu, aku htr thru email dari henpon.... (err... signature tu aku tak taip.. aku set dalam setting email kat henpon tu as signature.. so sng sume org nak tau especially opismate yg aku sent tu via henpon.. so segala format adalah amat simple...huhuhu)

napa aku pilih utk taip n3 sbg email guna hp?

sbbnya, adakala aku akan taip n3 secara "live" or spontan ketika sesuatu acara...
mmg setiap phone ada browser internet...
napa aku tak taip n3 guna browser henpon je?

ahaha soklan dalam jawapan tuh...

simple je.. bila kita guna henpon, of course connection yg kita pakai ialah gprs or 3g... (bonus if hp korang ada wifi, and area korang tu ada free wifi..)

umum tau, harga connection guna hp ni mahal... (malaysia maa.. sume mahal !!)
klu pakai browser, kita kene buka page blogger.. then kne buka page utk compose n3 bagai... tiap page yg ktia buka tu, ada transmit n receive data... KOS aka PERABIS DUIT disitu... kan?

so adalah lebih mudah kita guna email je..
kita buka msg editor, pilih email...
then taip la sesuka ati.. ada certain hp yg leh attach gamba.. so attach la.. but pastikan file gamba tu tak besar sgt la.. nnti mahal....

utk taip ni, korang tak dikenakan caj pon oleh telco.. hahaha..
penjimatan disitu..
lepas dah karang email tu, korang send la..
time ni je dia kan caj...

tp yg pasti, jumlah yg dicaj adalah jauh lebih rendah compare ngn if ko buka page pakai browser..
sbb?
sbb dia tak load segala macam mak nenek dalam page tu.. dia just htr data tu as mail...
for sure size data tu lagi kecil kan?
yeay.. korang dah lakukan byk penjimatan!!!

so.. ada yg tanya email tu nak send kat address apa?

haa..
korang kene la set kat dalam setting blogger tu dulu...

loggin blogger kroang, then gi kat Settings... pastu gi kat tab Email..


kat situ korang akan dpat lihat Mail-to-Blogger Address kan.. dia akan bermula ngn username korang, diikuti ngn Dot, pastu @blogger.com

so kat kotak tu korang masukkan la apape perkataan ikut suka korang... pastu save..

jadinya, tiap kali korang nak sent email utk publish n3, korang guna la alamat yg kroang dah create..

contohnya:
[Username].[perkataan yang korang create]@blogger.com

prebetsabu.akuEnsem@blogger.com

perhatikan, perkataan "akuEnsem" tu merupakan perkataan yg aku create n save dalam kotak tu...

paham kan? mudah je...


satu peringatan, korang kene anggap email address utk di send ni sbg pwd gak tau.. jgn bg kat org lain tau...
if org lain tau, diorang leh publish n3 atas nama ko guna email.. habiss... kang dia sabotaj korang lak... kan?
langkah selamat, kerap kali lah tukar alamt email tu.. tau!

k.. semoga lepas ni kroang leh ber n3 sakan even korang berada di luar...
yg penting ada henpon, dan henpon ada kredit!!!

dan pastikan henpon korang telah diset utk email n gprs/3g..

ok cau dulu...


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

joegrimjow said...

ooh macam tu
gud2

kalau ada iphone
mmg ada widget khas untuk type entry kat blogspot

simple n free(sebab wifi)

apa lagi??
beli la iphone
hehe

masviona said...

Joegrimjow:
Hiks rasanya xperlu iphone lg kottt so far coz weols berdua dah ada bb storm n bold sorang satu

Anytime leh on9 xyah tunggu wifi pun....unlimited data plan gitu

kuina said...

thanks for the info..

tak perasan lak yg kosnya lebih mahal bila guna browsr

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!