Header

Tuesday, October 06, 2009

Beraya Bersama yang Tua

Masa balik beraya ritu sempat ler beraya bersama² nenek² dan jugak atuk aku dedua belah mak n ayah.

Belah ayah dah lama dah arwah atuk dah xde kalau tak silap aku masa aku tadika kot ada ler dlm 20++ tahun yg lepas kot manakala yg belah mak dedua masa ada lagi cuma mmg dah berusia sangat dah la kan.

Tapi tu ler kalau tanya aku, aku pun tak sure sangat berapa umur diorg yg tepat lagipun tuh ler org dedulu kan mana ler nak ada catit² lahir tahun berapa, berapa hari bulan segala bagai ngan masa semua tuh kan.

Tapi apa yg aku tau nenek yg weols adik beradik panggil mok aji (aji = hajjah ler tuh) dah berumur beratus tahun dah.

Manakala mok n che plak (blah mak) dedua pun dah hampir 80-90++ kottttt.

ini Che' saya......

ingatan dia masih kuat n dia adalah suke tersenyum. Dia juge pndai masak sekarang dia banyak menjaga nenek saya yg saya panggil mok coz mok mcm dah nyanyuk dah.


dia pandai layan karenah cucu² n cicit² jugak sebab tuh weols semua syg dia

ini mok aku n belakang bayu putih tuh ayah kesayangan ahkak ler (owh mancung nye hidung ayahku ituuuuuu....hikssss)

isteri kepada che'.....mok dah nyanyuk dah, dia perlukan pengawasan 24hrs coz dia dah jadi macam baby balik dah

ini mok aji saya

Dia nih umurnya dah 100++ tp mata mcm dah tak berapa nak nmpk sgt dah tp daya ingatan dia masih boleh dikategorikan sebagai tajam jugak ler coz dia masih ingat nama anak² dia hanya dengan mendengar suara tapi kena gi dedekat ngan dia lah.

Dia dah banyak kali pergi mekah masa zaman muda² dia dulu, masa arwah tok ayah aku hidup aku masih ingat diaorg mmg selalu pergi mekah hampir setiap tahun coz dulu mok aji ngan tok ayah aku nih terkenal satu kampung n juge kampung² berdekatan sebagai orang kaya dulu kat umah dia ada tempat simpan padi yg besar sekali dan aku bersyukur kerana aku sempat melihat bendalah tuh mmg besar dan diperbuat drp kayu yg berkualiti tinggi.


Dan dulu jugak rumah mak aji saya nih jadi tumpuan penduduk kampung bila mereka ada masalah keewangan coz orang² kampung suka datang meminta bantuan daripada arwah tok ayah aku nih.

Dan arwah tok ayah nih mmg terkenal ler ngan sikap pemurah n baik hati dia dan orang² kampung diwaktu dulu mmg akan hormat akan keluarga ayah aku nih. Dulu kalau sebut saje nama arwah tok ayah semua org kenal........Tok Haji Shariff mmg satu nama yg tak asing lagi di kampung aku tuh.

Dan sekarang pun aku masih lagi terasa kebenarannya ekspecially time raya² camni kan selalu berkunjung ke rumah jiran tetangga bila bersalam ngan org tua² jer tanya anak sapa kan bila terdengar jer nama cucu arwah tok haji shariff sure lain mcm jer genggaman tangan yg weols akan terima. SERIYES



Author's note: Prebetsabu selalu tanya aku nih keturunan apa mcm dia kan minang + jawa. So aku pun jawab jer ngan selamba badaknya melayu lah kotttttttt + arab + cina + siam kotttttttt.........wakakaka lepas tuh aku gelak tak henggat. Prebetsabu ckp yg tang melayu , cina n siam tuh dia leh ler percaya but tang arab tuh dia agak kureng percaya.

Sekali bila dengar cerita tang arwah tok ayah saya baru ler dia percaya.......hiksssss. Yes arwah tok ayah saya berdarah keturunan arab lah.




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Cath J said...

Panjang nay umurrrrr.... dah sampai seratusss... wahhh.. Tahniah Mok...

zino said...

teringat arwah uwan den dulu....

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!