Header

Tuesday, October 20, 2009

INFO: Battery Grip For DSLR

Asyik2 aku bukak kelas untuk finance je kan..

apa kata kali ni aku bukak kelas kongsi info pasal photography lak...
seperti jugak dalam bab financial, aku bukanlah Certified Financial Planner, begitu jugaklah dalam bidang photography ni..
aku takde formal education pun dalam bidang photog ni...
minat jeee...
then tru n cuba sendiri2..
even kelas ke.. kursus ke.. sepatah haram aku tak pernah attend...
hahaha gille kedekut.. weh.. duit masuk kelas or kursus tu baik aku wat beli speedlight ke.. lens ke.. kan kan? hahaha

k..

rata-rata manusia di muka bumi ni, bila dah terjebak ngn dunia photog ni, sure nak pakai dslr kan?
tak kira la brand apa.. nikon ke, sony ke, canon ke, minolta ke... tapi, nikon is the best!
janji Digital Single Lens Reflect..

pastu, bila dah beli dslr, mula lah penyakit nak mengupgrade datang menyerang!!
memula nak beli speedlight..
pastu nak beli lens..
tak cukup 1 jenis, nak lak beli lens lain..
yang panjang, yang wide, yang aperture besar.. itu ini la..

sama la kekdahnya ngn kaki kete..
dah beli kete, nak tukau sportrim.. tinted.. skirt.. turbo..

so..
antara aksesori yang WAJIB ADA bagi dslr selain speedlight n lens ialah tidak lain tidah bukan, BATTERY GRIP..



gini la antara rupa battery grip....


ni plak rupanya bila batt grip tu dah disambng kat body dslr... (eh napa cth gambar yg aku cilok ni pakai canon.. aduii.. hahahah)

ramai yang tertanya-tanya apa la pekdahnya kita beli aksesori batt grip ni kan?
kalau ada batt grip ni, gambau lagi cantik ke?

hahahaha...

tak.. dah nama pun aksesori..
kalau takde batt grip ni pu, still bole amik gambau cecantik.. tapi kalau dah tukang amik gambau tu otak tak kreatif, pakai la dslr rege rm16k pun, tetap tak cantik gak...
so kalau camtu, watpe nak tambah kos lagi beli batt grip?

soalan yang cukup baik..

ok ni pandangan aku mengenai batt grip (macam org tak betul lak.. sendri tanya sendri jawap)

kita bukan pakai batt grip ni utk nampak "garang".. konon pakai batt grip ni nampak pro la ek?
bukan.. bukan...
in fact, ramai yg kata if bubuh grip ni kamera tu nampak lagi hodoh..
dah la mmg kamera tu besar gedabak.. tambah lak ngn grip ni.. lagi besar jadiknya..
dan jugak lagik berat la....

kita pakai batt grip ni antara sebab utama ialah:

1 - memanjangkan hayat batteri...
pernah jadi tak kat korang, tgh syiok2 tangkap gambar, sekali batt habis... kan potong stimm kan.. baru nak idea berkarya keluar, dah hbs batteri.. ataupun, korang jd takut2 nak shoot sbb pikir, if aku shoot byk2 kang batt cepat habis.. event ni lama lagi nak hbs.. takut tak cukup batt lak...

haa.. if korang pernah alamai situasi camtu, then SILA LAH BELI BATT GRIP!
sebab batt grip ni sbenarnya menempatkan 2 bijik batt dalam tu..
bayangkanlah.. now dah ada 2 batt yg berfungsi.. so shooting time lebih lama la.. tak perlu isau batt habis..

if korang liat gak nak charge, takpe.. grip ni jugak leh pakai batt size AA..
so incase emergncy batt habis jugak, korang pakai je la batt AA (jgn tipu kata tak bwk batt AA dalam beg kamera.. tak photog la tak bawak batt AA dalam beg hahah.. kan speedlight pun bpakai batt AA)

2- Memudahkan mengambil gambar dalam posisi potrait
ala.. posisi menegak tu la... biasanya dslr ni sebelum shoot, masa tgh point kat subject utk shoot tu, kita akan adjust setting kamera ni guna dial n button2 kat body kamera (ni kalau korang shoot pakai manual mode..) so bila korang shoot secara potrait, tgn korang mcm terkial2 sikit nak pusing dial n button tu.. so kekadang moment boleh terlepas ngn kekialan (ada ke word ni ek?) korang.

bila korang attach batt grip, kat batt grip ni jugak dah ada button n dial utk shutter release ! hah senang oooo!

3- Dah nama pun Grip.. so mmg memudahkan genggaman!
sbenarnya kan, bila kita pakai batt grip ni, dia lebih menstabilkan kamera tu time kita nak shoot..
ye.. mmg kita tambah berat kepada kamera tu.. tp dgn berat tu, sebenarnya kita dapat rasa kamera tu lebih stabil bila kita shoot...

dan jugak design batt grip tu sendiri menjadikan genggaman kita masa nak shoot tu lebih mantap...
dgn batt grip ni secara tak langsung ktia boleh mengurangkan camera shake!


4- Bila kit pakai batt grip, org ramai akan bg kita laluan dgn mudah!!
percaya atau tidak?
percayalaahhhh...

especially if kita tgh ada job shoot wedding..
orang ramai berhimpit2 nak amik gambar kan?
tapi persepsi manusia ni, if kita shoot ngn kamera yg besar, diroang akan sedikit gerun ngn kita.. sekaligus memberi ruang pada kita utk dapatkan angle yg ktia kehendaki!!
lagi besau kamera kita, lagi org ramai gerun n bagi ruang kat kita berkarya!!
betul!!!!!


so kesimpulannya, batt grip bukanlah aksesori yang merugikan buat penggemar photography..
in fact sebenarnya lebih elok if korang ada batt grip...

kos bg batt grip ni?

if yg original from manufacturer, dalam lingkungan rm500..
if yang third party punya brand, lingkungan rm300

tamat kelas..








eh kejap.. kejap..
aku bukak kelas ni bukan utk suke suke tau..
tapi ada udang sebalik meee...............................................
kan viona kan...

kiranya ni proposal paper from b utk approval v la nak beli batt grip utk d80 b tu..
kalau setuju, sila tinggalkan komen ye v...!!

ye la.. b tau la duit tak bape nak ada.. tp klau kita push2 kan bajet kita tu.. sure bole selit gak kan? nnti nak amik gambar masa 5th honeymoon kita kan senang.. tak lama dah tu.. wakakkaka



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

16 Comments Uols:

n0n0n said...

wakakaka...dah agak dah ada udang sebalik mee.....ekekekeke....kak MV,belikan la utk bro PS tu...ahaks..kang kempunan lak nk berkarya....lepas tu nnt kekialan dia dtg,tak pasal gambar annivesary tak cantik...ahaks

prebetsabu said...

yeay, thanks n0n0n sbb backing beekk punya...

kan? nnti kang tak stable lak tgn nak shoot gegambau anniversary!!

kekialan... cam kejam je bunyi perkataan tu kan?

n0n0n said...

tak penah lak dgr perkataan kekialan tu tp bedal je la bro...wakakakaka....backing tu backing gak....tp ade udang sebalik mee tau?ahaks.....

prebetsabu said...

uik ko pun ada udang kat mee ke...

(dan dan tu aku lari jauh2 nyorok balik batu..)

n0n0n said...

wakakakakakaaka....nk nyorok balik batu mana?mcm la dak kecik lg nk nyorok balik batu?ahaks....

akak MV mcm senyap je?tgh berpikir tu kut...wakakakakaka

prebetsabu said...

mv now ada kursus..
tapi for sure dia tau pasal n3 ni n komen2 ni sbb sume ni ada alert kat henpon dia..

sure tgh serba salah skrg ni... hahah..
nak beli kan ke.. idak.. nak ke idak.. nak ke idak..

hahaha..

takpe lah mv ku syg.. ni just cadangan.. if tak beli dlm waktu terdekat ni pun takpe.. lenkali kita beli ek...

lgpun si n0n0n tu dia bisik kat b tadi dia nak sponsor separuh kos beli grip tu.. wakakakka..

kan encik n0n0n yg budiman dan baik hati?

n0n0n said...

ayark....aku yg kne balik bro?ces....mana bleh sponsor....kalo newlyweds couple tu maybe la bleh...wakakakaakakaka....gaji aku tak sberapa pn bro...baru nk stabil ni....huhuhu...naseb la takde awek,kalo tak lg huru hara hidup ni.......

prebetsabu said...

ala.. n0n0n.. ko saje je wat citer sedey.. tu dlm blog ko tu kata aritu ko bz gille wat claim kan.. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...........

newly wedd org selalu bg pinggan mangkuk..

ni dah 5 thn wedd.. so kene kasik gadget2 gini la.. kan kan kan?

CaMaRPuTiH said...

eh.. leh share tak... ni baru plan nak beli dslr. igtnyer nak kasi sempena besday hubby tp x reti nk membeli. budget xle beso... bila dengo dslr tu mak ai maheinyer tp tryla berdikit2 kot leh jd bukitkan. hubby suker gak berfotog ni tp nan ado dslr. saje nk kasi dia... ble share info x?

prebetsabu said...

camarputih: wauu.. bestnye beday hubby dpt slr..

huhuuh.. (ceh.. igt sikit PS oii.. d80 tu pun kira present from viona tau.. duit dia gak invest tu..) thanks viona ku syg!

so slr camna yg ko cadang nak beli..
and paling ptg is budget...

ramai yg kata, if beginner beli je dulu d60 (d60 kiranya mcm entry level la utk dslr nikon)... tapi dah alang2 nak beli, baik beli yg ok ok terus..

next lepas d60 is d90...
haa.. d90 dah kira cukup mantap dah!!
ada autofokus... image sensor lagi besar n lagi laju..

so..

if budget permits, buy d90

*sorry aku pakai nikon so for sure aku rekemen nikon...!

n0n0n said...

aduyai....claim brape sgt je pn....dh la payment lambat....dgn claim tu la aku nk serbaif(survive) bro.....nnt la bila gaji dah naik...aku himpun 3bulan claim aku baru leh beli...tp aku rase pd 6th or 7th annivesary la baru mampu bg...wakakakaka....tp ade satu cara lain....kalo leh rekemen client kat aku,mmg takdehal nye aku bg bro...wakakakakaka...amcm?ada berani ke?

tu dah ade student tanya tu....g layanz....aku nk balik umah ni...wakakakakaka....ciow bro

Ada Ayrissa said...

bgsnya cikgu nihh..

nURmALa mAZLan said...

adeh!!!
macam² info akak ni..
lhdn la..duty setem la
tp kalau pasal camera..kita x tau..uhuk`

*ayu* said...

errr... penting ek? :)

rasp said...

uish kalo sbb nak gi honeymoon for anniv & bergambaran kat tempat kejadian tu, i rasa elok lah sis belikan hadiah seperti yg dia minta..penting oooo gambar tak bergegar, lain gegar tak pe ;)

tapi lepas nie, sis lak buat n3 'ada 2, 3 ekor udang galah disebalik mee' gak hehehehehe...

CuTeMiUt78 said...

oh,,., ada udang dlm mee ni namanya.. emmmm

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!