Header

Tuesday, October 13, 2009

INFO: Setem Hasil

Setem Hasil?
Matikan setem?
Duti Setem?
Stamp Duty?

Pekebendenye tu?

hmm.. setem hasil ialah satu kaedah di mana dokumen perjanjian dijadikan sebagai dokumen rasmi, yang telah dikenakan cukai ke atasnya.
dokumen yang telah di setem oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri adalah sah diperlakukan sebagai dokumen rasmi dan boleh ditanding di dalam mahkamah..

huhuhu.. ayat sekolah sikit..
maklumlah.. tgh demam PMR skrg kan..

bahasa mudahnya, if korang ada agreement.. tak kira la agreement apa pun..
yang penting dalam agreement tu lengkap segala butir²..
tarikh perjanjian, maklumat & syarat2 perjanjian, butir lengkap si penjanji etc etc..
so agreement ni korang kene wat stamping dulu kat LHDN..
supaya dokumen perjanjian tu sah sbg dokumen rasmi dan boleh dijadikan sbg bahan bukti sekiranya ada perselisihan paham berdasarkan garis panduan agreement tu...

haa.. paham?


kiranya if korang ada wat black n white.. ada wat dokumen perjanjian
"aku janji takkan bersikap sombong selama setahun bermula arini" pastu org tu sign n ada nama lengkap n no ic and ada date..
tetiba org tu keesokan arinya telah menjadi sombong..
makanya org tu telah melanggar perjanjian..

tapi ko takleh claim dia salah di sisi undang2...
sbb perjanjian tu ko tak stamp kan!!
wahahahaha.. padan muka

if ko dah tampkan perjanjian tu, ko leh dakwa dia kat mahkamah sbb menjadi sombong hahahaha..

contoh yg tah hape hape ntah kan dari aku..
kikiki..

tapi camtu la..
if ko ada wat agreement, ko kene la wat stamp..
contoh yg lagi tepat, tenancy agreement la..
perjanjian sewaan....

fuhh... panjangnya..


aritu sempat la weols gi stamp kan perjanjian sewaan umah kitorang yg nak disewakan tu..

Rupa-rupanya.. dorang dah pindah la.
dulu ada kat Kompleks Kerajaan Hulu Langat kat Bandar Baru bangi tu..
now dah pindah ke Hentian Kajang jalan Reko lak..
ihihih.. aku baru tau..

so terus zaaaazzzzzzzsss bergegas ke hentian kajang, tingkat 3...
situ ada imigresen, lhdn n jpn..
wahhh.. aku baru tau jugak.. wakakakaka...

terus tanpa berlengah terjah lhdn..
amik borang apa yg patut..
isi butir2 perjanjian dalam borang tu..
amik nombor..

mujur org tak ramai..
tak sampai 5 minit, nombor terus dipanggil

pass borang tu kat staff lhdn..
pass sekali ngn agreement tu..
staff tu cek kat jadual bayaran..
mcm kitorang, perjanjian selama setahun n jumlah sewaan tu, dalam jadual tu kata kitorang kene bayar rm18 aje..

pastu sta tu tanya 1 salinan je ke..
if nak wat 2 salinan tambah rm10..

huhuuh murah je kan?

if wat kat lawyer, caj utk wat agreement ni semua sekali lebih kurang rm200
if wat sendiri, just taip je agreement tu ikut citarasa sendiri.. yg penting data2 kritikal n syarat2 dalam agreement tu jelas...
lepas dah sign semua, terus stamp kat lhdn..
baru kene rm18 sajork...
(contoh tenancy agreement aku dah bg kat semua "Keluarga Mv.com".. tak daftar lagi? sila daftar as keluarga sekarang!!!)

maka telah menjadi legal lah perjanjian yg dimeterai antara penyewa dan tuan rumah tu..
yeay...

sila ambil maklum, lhdn ni akan tutup jam 1tghri-2ptg tau!!!!

*aku sempat gak mintak 1 salinan jadual kadar sewaan ngn kadar yuran stamp tu... nak??? hanya Keluarga Mv.com yg diberi keutamaan! hahaha

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

Kennee said...

bagus jugak share pengalaman... senang nanti bila orang lain nak buat benda sama jugak...
Btw, nanged your post on innit and clicked your ads...^^

masviona said...

kennee:
weols mmg suke share pengalaman coz ingat lagi pesan org dulu² jangan kedekut ilmu nnti tak berkembang....hiksss

Dee said...

rajinnyer g stamping rental agreement..

masviona said...

dee:
bukan rajin dee tp yelah kalau tak rajin gi stampping xde maknanya tenancy agreement tuh coz bila jadi apa² kes xleh bawak ke muka pengadilan tak laku if xde stamping....:)

atty's said...

hahaha..ps..nasib dah tau ,.kalo tak..sampai 5 thn lagi ingat ..ado je ..kat kompleks kerajaan kat bangi tu..
kt hentian kajang tu mcm2 dah ..pindah kat situ..

nURmALa mAZLan said...

OO....
kita faham, kita faham
cam kita beli rumah, pastu dia nak buat stamp duty tu..
ha...skang dah faham dah..
terima kasih cikgu.
eehehehe~

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!