Header

Wednesday, October 28, 2009

Tersakit hati pulak ngn MyKad Malaysia yang selalu rosak nih!

KENAPA KENAPA KERANA APA?



Kenapa baaahhhh kau berubahhh kenapa bahhhhhhh!



Ni sbenarnya dah kali ke 2 aku tukar maykad aku..

2-2 kali kene tukar sbb cip xleh baca...



Yang pertama kali tu..

Mmg salah aku gak la..



Fyi, keje aku time tu adalah utk develop software yg akan baca data mykad..

So mmg time tu mykad aku lunyai la dok test masuk kuar kat reader..



Ok fine.. Aku tukar mykad n kene caj rm10..



Tp kali ni..

Aku jaga molek kad tu..

Development pun dah siap so xde test pakai mykad sendiri dah..

Simpan dalam wallet baeekkkk punya..

Tapi ntah camna leh lak rosak jugak..

Padahal aku renew aritu rsnya tahun 2008 je..

Baruuuu lg...



Oleh sebab mykad aku xleh baca

Maka permohonan utk renew passport aku kene rejek..

Imigresen soh aku wat ic sementara n tunjuk bukti sijil kelahiran..



Aku like... "Eh.. Ni kes nak renew passport bkn wat passport baru.. Rekod sy kan dh ada dlm sistem imi.. Sy mmg rkyt malaysia yg sah.."

Staff tu.. "Maaf encik.. Ini prosedur"



Aku xsalahkan staff tu..

Yes.. Dia mengikut prosedur..

Tp napa prosedur camtu?

Kes renew passport kan? So imig dh mmg ada rekod passport aku..



Dan kenapa kene bawak sijil kelahiran jugak with ic sementara?

Bukan kah ic tu adalah dokumen rasmi kerajaan menandakan kita rakyat malaysia?

Tak cukup laku ke ic yg jpn keluarkan?



Apakah sistem n perlaksanaan di jabatan kerajaan ni xleh dipercayai sampai kene ada byk supporting document?



Bykkah kes penyelewengan dan scam sampai urusan yg sepatutnya mudah jd remeh?



Siapa nak jawap?



Yang penting.. Aku kecewa with urusan yg menyusahkan ni..

Matlamat utama dulu mykad ni nak menyenangkan citizen malaysia with tech canggih..

Now aku dh rs semakin nyusahkan!



Surat komplen aku dh serahkan kat kaunter imig n jpn td...





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Camna?

10 Comments Uols:

atty's said...

Benda ni terjadi kt kty gak ..aritu nak gi buka acc cimb utk akak..
sekali ..akak nya finger print takleh baca lak .my kad tu lah ngok ..suh lak bawa surat banak lah apa lew..tak kose den nak pth balik ..payah sgt..budus my card ..

Dee said...

dia mintak balik sbb takut2 ada yg dh x jd citizen malaysia..n bwk sijil beranak tu utk double confirm kot..kdg2 prosedur dibuat utk menyusahkan rakyat..kerja yg mudah jd remeh..sabar jelah..

Anie said...

memang selalu rosak, husband anie dah 3kali tukar..anie lak sekali

prebetsabu said...

kty: huhu padan muka kty n padan muka bank tu jgk..... haha.. n padan muka kat sy gk

prebetsabu said...

dee: klu cmtu apa guna safety features lain kat mykad tu... hologram etc etc baik dia ckp if cip rosak terus mykad leh buang lombong... hologram bagai xyh wat la bkn org amk kira.. mbazir je orint hologram ats tu...

prebetsabu said...

anie: sekali rm10.... sepuluh kali?

MY HEART said...

Saya pernah juga mengalami situasi begitu ketika membuat pasport saya.. agak menyusahkan pada pemikiran saya ketika itu kenapa perlu diminta banyak supporting document.

Rupa-rupanya memang prosedur cenggitu dimana walaupun kita ada mykid ato pun ic tapi masih lagi diminta surat beranak untuk memastikan bahawa kita adalah anak kelahiran Malaysia.

Sebab ada dikalangan rakyat malaysia walaupun mempunyai IC tapi di lahirkan di luar negara. So, untuk mengeluarkan dokumen perjalanan seperti pasport perlu dikemukakan surat beranak untuk memastikan bahawa memang kita warganegara malaysia. Orang yang dilahirkan diluar negara perlu memastikan dah memperolehi kewarganegaraan malaysia. Ini untuk mengelakkan mempunyai 2 dokumen perjalanan.

Saya rasa sebab itu memerlukan banyak dokumen sokongan untuk mengelakkan terjadi hal sedemikian.

Salam ziarah..

prebetsabu said...

my heart: sorry but aku sedikit tidak bersetuju.

persoalannya, mengapakah jika sekiranya cip pada mykad tidak boleh dibaca, maka permohonan renew passport ditolak.. kene wat mykad baru baru leh apply..

bila g jpn, of course mykad baru amik masa dalam 2 minggu utk siap.. so dia akan keluarkan ic sementara..

n syarat imi, if org tu pakai ic sementara, kene bawak sekali surat beranak.. yg ni aku setuju.. sbb ic sementara mudah utk tipu.. so dgn adanya surat beranak bole meminimakan penipuan...

berbalik pada soalan..

bukan aku persoal mengapa kene bawak supporting doc (which pd aku mmg tindakan imi is munasabah.. if pakai ic sementara kene lampirkan sekali surat beranak.. fine with me)

tapi aku persoal, mengapa bila cip mykad tak bole baca, seseorang tu kene plak g bersusah payah buat semula mykad..
seolah2 cip mykad tu la penentu segalanya..
dan seringkali cip mykad tu rosak tanpa kita sedari (ada gak kes org yg cuai gi rendam mykad etc etc)
walhal, segala data personal jugak dicatatkan pada kad itu sendiri..
kes penipuan? then apa maknanya kad mykad tu siap ngn safety features.. hologram etc etc... akhirnya if cip rosak, mykad hanya layak ditongsampahkan saje.

prebetsabu said...

my heart: ayat ko yg ni aku kompius:-

Sebab ada dikalangan rakyat malaysia walaupun mempunyai IC tapi di lahirkan di luar negara. So, untuk mengeluarkan dokumen perjalanan seperti pasport perlu dikemukakan surat beranak untuk memastikan bahawa memang kita warganegara malaysia. Orang yang dilahirkan diluar negara perlu memastikan dah memperolehi kewarganegaraan malaysia. Ini untuk mengelakkan mempunyai 2 dokumen perjalanan.

mcmmana bole ada ic if bukan warganegara?

mmg wujud ic penduduk tetap... tapi dia akan tulis situ penduduk tetap.. bukan warganegara..

so isu lahir dimana tu tak wujud sbb tak kira kita lahir dimana, cukup syarat 12tahun menetap (if tak silap aku) and mak/ayah is malaysian, mmg anak tu leh apply jd warganegara malayisa.. but still surat beranak dia akan kata lahir kat negara asal dia lahir..

so once ko dah dapat ic warganegara malaysia, ko adalah warganegara malaysia tak kira ko beranak kat mana..

iena hamdi said...

betul.. sebb kita cuma nak renew bukan nak apply baru.. bukan ke rekod kita dah patut ada kat imi ... len la kalau kita mmg tak pernah wat pasport kan..

masalah yg timbul bukan saja dr masa.. tapi masalah komunikasi juga boleh berlau sebb ia melibatkan 2 jabatan kerajaan yg berlain..

masa suami aku nyer kes tu pulak.. dia g wat kat maju juntion (tak ingat lokasi ingat kes ajer) bayangkan nak kena drive balik semula ke gombak.. then g pulak JPN kat selayang (lupa jugak) dah tu time lunch.. jem...

pergi balik imi,.letih baaa

by the way pasport aku pun dah mati.. ngeri gak nak g renew ni.. takut kena problem yg sama... adehhh

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!