Header

Monday, November 30, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 1: Here we come!

ok takmo lengah2...
jom kita tgk dokumentari perjalanan weols ke Saigon a.k.a Ho Chi Minh

kitorang ke Saigon selama 5 hari 4 malam..
tak amik memana pakej tour...
just tempah tiket Air Asia and gamble..

even hotel pun tak tempah!

bebetul suka ati kitorang je hahahaha..

kitorang gerak dari LCCT ari sabtu..
flight patutnya jam 2.55 but delay la plakkkkk... delay dalam setengah jam la jugak... huh!



Avin damia weols tinggalkan ngn Bibik kat umah Tuberose..

plan awal nak tinggalkan kat kakak CEO Mv.com kita ni...
tapi last minit terpaksa kensel sbb dorang kene balik kampung mak dia sakit..
nak tinggal kat mama n abah, takleh sbb dorang kat mekah kan..
mujur ada tuberose..!!!


huhu.. viona sempat pose kat umah tuberose sblm bertolak..
berseri2 hepi nampak...

rombongan yg nak hantar weols ke lcct...
tuberose, aisyah and safiyyah pun ikut serta...


sian avin damia... kene tinggal lagi..
takpe la.. avin cepat2 besar ek.. nnti walid n bonda bawak avin pulak join honeymoon weols..
jgn sedih2 ek damia... damia tinggal umah Mak Uda.. ada Safiyyah n Aisyah.. bibik pun ada leh tolong tengok2kan damia...

sepanjang perjalanan, damia hepi amat..
main2 ngn sepupu dalam kete...

bila dah sampai...............
aduuhh... sebak..
avin damia menangis beriya nak ikut...
rasa sangat2 tak sampai hati.. but nak wat camna..
kan avin nak adik... hahahah..
eh kalau kat umah, damia tak bagi can langsung tau kat walid n bonda!! muahahhaa



weols kan passenger yg ikut peraturan..
kol 11 lebih lagi dah sampai airport..
padahal flight jam 2.55pm hahaha..

so sementara tu, melepak la..
berdating berkasih kasihan..
"v sayang b?"
"b sayang v tau..."

huhuhu keluarlah egala ayat time bercitan cintun..
besttttt...

sampai la masanya utk check in....
flight AK882 ke Ho Chi Minh, Vietnam
pegi with just 2 beg sahaja..
1 besar 1 kecik..
kitorang amik allowance beg 15kg sorang...
tak exceed limit pun.. huhuhu..

travel light.. travel pack..
kang susah kalau byk2 barang..

kata style backpack...
tapi kitorang takde backpack.. so hangkut je la beg troli ni hahahha...


sementara tunggu flight ready...
apa lagi.. sambung cintan cintun..

sesambil camho sedikit sebanyak hahah..


LIVE entry la tuh....

flight delay la plak...
redha je la...



jeng jeeng jeeenggg..
itu la dia aircraft yg akan bawak weols ke saigon!

peace... bye malaysia...
takyah rebut2 kan...
ada seat number...
teringat zaman air asia dedulu.. free seating..
leh tgk memasing mcm nak lumba jalan kaki kejar seat hahah


sampai2 dalam plane...
duduk terus je camho lagi........ dan lagi..... dan lagi................



perjalanan ke Saigon took about 1 jam 50 minit sahaja...
dekat je kan...


mujur la flight ke saigon ni bukan Air Asia X yg punya.. if tak, aircarft dia tak best..
mmg la esawat dia lagi besar...
tapi seat dia tak best..
lagi cramp n takleh kebelakangkan seat sgt.. sikit je leh..

makan time!!!!!!
weols tak tmpah pun makanan sebenarnya masa booking ticket aritu..
tapi sbb dah lapa..
and risau kat sana nanti tak sempat nak cari restoran halal sbb baru sampai..
so kasik full prut dulu..
nnti senang nak carik hotel !



gendang gendut tali kecapi...
kenyang perut, camho lah lagi.. hahah



cuaca sepanjang perjalanan, sangat2 berawan..
sedikit gegar...

but bila dah naik tinggi, awan dah clear. smoooothhh.......

tra la laaaaa...
oautan erat CEO & CTO Mv.com..
lambang kasih padu 5 tahun!



akhirnya.....
setelah lebih kurang 1 jam 50 min, nampak dah daratan saigon!!

from udara, nampak area ho chi minh ni mendatar je..
dipenuhi ngn plot2 sawah..
pertanian...

tak de pon sky scrapper.. huuhuh..


selamat datang ke vietnam!!!



masa di vietnam ialah awal 1 jam from malaysia...
so touch down e kat vietnam kene set semula jam...


airport ho chi minh ni sgt simple...
but kemas...

kaunter imigresen..
nak cop passport...

penat je weols beratur..
bila sampai turn, tak lepas lak sbb takde kad imigresen...
staff tu kata patutnya dalam aircraft, flight attendance tu bg kad imi utk foreigner...
huhuuh.. apa raaaaa air asia.. napa tak bagi kat weols...

so kene patah balik n pegi ke kaunter imi dorang n amik borang tu n isi...
bazir masa betul!


lepas isi, terus ke kaunter cop passport..
tup tup dia soh lalu ikut kaunter Air Crew... huhuhuh
ok la jugak.. takyah baris panjang...

utk pelancong malaysia, tak perlu Visa utk ke Vietnam...


taraaa....
beg pun dah siap amik...


student UIA..
dorang ni sama flight yg weols...
datang vietnam rombongan ummatic apa ntah...

syiokk je tgk.. student2 dah gi jenjalan..
weols dulu.... hurmmmmm

ok bende pertama yg weols tuju...
ialah mencari khidmat teksi.... !

from airport ni ke bandar saigon kita kene caj US$9...

kat saigon ni, duit rasmi diorang is Dong.. tapi dorang accept gk USDollar...
kebanyakan kaunter accept USD.. mcm hotel, restoran etc..
kedai tepi2 jalan amik Dong.. tapi kedai2 tarikan pelancong mcm pasar Ben Thanh accept gak usd..
tapi rugi la usd.. baik bayar Dong sbb kalau USD dorang kira lumpsum.. kalau dong leh kira kecik2..

dah dapat teksi, terus org kaunter tu tanya dah book hotel ke idak..
so weols tanya ia bape rate dia leh bagi....
USD30 satu malam...

hmm.. sebenarnya agak mahal...
tapi sbb weols risau kang sampai bandar baru nak tehegeh2 carik hotel.. payah gak.
so weols tmpah la malam...


sambil tunggu teksi sampai...
gambo lagi...

angin kuat plak sini..
mendung tapi tak ujan.. best!


jom tgk2 map dulu....


vietnam is a left hand drive country yeee...
so hati2 nak lintas jalan.. kita dah biasa pandang kanan dulu kan..
kat sana kene pandang kiri dulu...

masa kat bejing pun weols ralat gak... left hand drive... kompius nak lintas jalan..


teksi ni teus bawak weols ke hotel yg dah tempah tadi..
kat area backpackers.. district 1...

kaunter tu kata just 3mins walk to Ben thanh market..

yahh.. check in....

so inilah dia biliknya..
kitorang mintak bilik single bed, dia bg lak twin haiyaaa...


huh.. kipas pun wat wiring sendiri ke...
sib baik aircond berfungsi...

takpe.. weols pun plan nak stay sini 1 malam je..
esok kang weols lompat hotel lain..



so dah rehat2 barang 15min...
apa kes duduk bilik je kan..

weols un mulakan pengembaraan mencari hotel lain lah..
hahha..

tamat lah sudah Episod 1 - Perjalanan ke Vietnam...

episod 2 plak?
haa.. weols cerita perihal pengembaraan mencari hotel plak.. uhuhuh..

macam dokumentari beijing, dokumentari Ho Chi Minh ni pun ada banyaaaaaaakkk episod and banyaaakkk gambo2...

ada cerita weols naik sampan, naik bot, naik kete kuda, naik motor rempit bandar, lawat mekong, lawat cu chi tunnel, shopping !!!

tunggu.....!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Hezesuze said...

perghh mest besh giler kan dpt haneymoon berdua jek....huhuhu

bila plak nk smbung part 2 ni...xsabo akak nk baca...huhuhu

p/s akak suke stail rmbut ps time jumpa anto kacang tu....huhuhu

kojah said...

dh baca tadik tp xkomen...skang br nk komen...huhu

owhh, korang gamble je ek...best kan jadik backpackers...nak g vietnam gakkkkk...

Liea said...

Yon and Ms.Yon... aku baru baca part 1 ko kat Vietnam, aku dah rasa seronok! cant wait to read for 2nd episod... erks..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!