Header

Monday, November 30, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 2: Jalan² Cari Hotel

Haaa....
tak aci la kan..

asyik PS je yg nak schedule update psl Saigon.. MV pun nak jugak update skali..
ok.. ok ahkak continue pasal pencarian hotel kitorang.. still dalam hari yg sama.. hari kitorang sampai ke Saigon..

spt biasa, dah sampai kat tpt orang mana leh just duduk dalam bilik hotel je kan..
so weols pun turun la...
misi utama nak g carik hotel lain..

cadangannya nak pi carik hotel kat area sebelah2 Ben Thanh market tu..

so weols pun menapak la menuju ke Ben Thanh...
leh tahan gak jauhnyee...
huhuuh..

satu bende yang weols noticed bila dah sampai ke Saigon ni ialah traffic diorang..
dipenuhi oleh 95% motorsikal !!
dan dorang bawak ikut suka ati dorang... mana nak stop, mana nak masuk simpang, takde signal takde apa !!

dan yang paling mencabar is masa nak melintas jalan....
bayangkan, jalan yg tak putus2 with motorsikal lalu..
banyak lak tu..

so prinsip dia senang je..
tunggu agak2 dah boleh jalan (but jgn harap la leh tunggu sampai takde langsung motorist)..
bila dah lintas, jgn stop lama2 tgh jalan...
just jalan.. motorist tu akan ngelak kita.. hiks... agak ngeri kan..?

tapi takpe.. dorang bawak slow je..
dalam 45kmh...


yang bagusnye dorang ni..
aktiviti malam dorang dipenuhkan dgn healthy lifestyle tau..
otw from backpack area ke ben thanh tu ada taman...
dorang lepas balik keje terus lepak taman tu utk riadah..

ada senam robik..
ada joget...

tgk tu..
sempat lagi makcik ni main badminton kat tepi jalan ngn anak dia kot...

aku pun try join sekaki..
muahahah...

syiok!

jalan from hotel tu ke ben thanh market amik lebih kurang 5 minit...
dah sampai area ben thanh... kitorang terbangak2 nak carik hotel..

mana tak nya.. kat luar ben thanh market ni start from 7pm sampai 12am ada pasar malam...!!
rambang mata lorr...


beg beg di sini murah oooo !!




aiyoooooooooooo...
rambang mata............................
berpinar-pinar !


hikss.. muka nakal akak...
baru first day sampai sini dah menyopping..

tapi sesambil nyopping cuci mata ni pun, weols terjah gak memana hotel yg weols jumpe..
dah itu misi utama.. carik hotel..
shopping ni just memenuhi masa je hikss


orang local kat saigon ni jarang makan kat restoran...
in fact, tak byk pun restorang kat sini..

yg ada hanyalah gerai2 kat depan kedai camni...
dia bubuh meja pendek ngn kerusi pendek..
masak kat situ gak.. ada kuali kecik..
tapi tak sekotor kat beijing aritu..
cumanya mcm bahaya gak la.. tepi jalan.. debu2 lagi..


bunga ni menarik perhatian weols..
dorang gubah utk upacara semayang dorang kot..
majority org saigon is buddha and kristian..



vietnam ni mmg famous ngn kopi dorang....
serius... kopi vietnam ni lain macam sikit dia punya penangan !!



yesss... akhinya setelah puas kitorang pi menerjah segala macam hotel, last2 jumpe gak ngn hotel ni...
Saigon Pink 2 Hotel..

hotel ni glamer la kat salah satu forum yg weols dok wat research.. ramai rekemen hotel ni..
rate dia USD20 satu malam.. not bad..
terus weols book...

dalam gambar tu staff dia.. lupa lak nama dia.. PS igt kot...
sgt mesra n ramah..

sesambil booking bilik tu, sempat lagi weols tanya kat mana restoran halal yg paling dekat ngn hotel ni..
terus staff dia tu tunjukkan jalan..
dekat je pun.. dalam 200meter je jalan kaki..


restoran vn halal....
ada menu local vienam n menu malaysia..
tapi apa kes nak mkn makanan malaysia kat sini kan..
for sure la nak try local dish dorang..!


yang paling utama is nak try kopi dia ni la...

just tambah air panas kat dalam bekas penapis dia...
then pastu tambah susu or gula...

marvelous !!!
mmg kick n kau...


white coffee ni plak utk prebetsabu...
kau kau..
kene tunggu ais dia cair sikit kalau tak mmg pekat!!!


makanan pulak weols try Meng Ga...
dia mcm mehun sup..
tapi mee dia lain sikit.. jenis jernih2 gitu..


tgk mee dia.. lain kan?
macam agar2 la plak..

tapi amat mengenyangkan!

harga?
nah uols tgk la sendiri...
VND5000 = RM1 la lebih kurang..




boleh tahan mahal kan??


otw nak balik semula ke hotel...
jumpe lak ngn org jual jagung... pekene jagung tapau bawak balik bilik nyummy.. !!



so selesai lah misi weols utk hari itu...
dah jumpe dah hotel yg amat dekat ngn Ben thanh...

hikss.. lupa lak.. masa jenjalan kat pasar tu jumpe org jual helmet..
sgt cute ok...
bole guna utk horse riding... hikss..


ok la uols... tamat la episod 2 Jalan² Cari Hotel ni...

episod 3 lak rasanya weols nak sembang psl pengembaraan ke Delta Mekong... !!!



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

kojah said...

akak,nk jadikkn entry akak sbg panduan utk sy nnti...ngah berangan nk g vietnam gakkk...huhu

btw, fm ada ka utk kojah?larikkkkkkkkkkkkk =P

Hezesuze said...

haha like kojah...ada fm tak tuk akak jugek....huhuhu

nURmALa mAZLan said...

kak mas..
nak beg yg banyak2 tergantung tu

Cath J said...

Mee jernih... glass noodle lah tu... ^_^

neezareef said...

mmg npk pekat white coffee tu..mak datoookkkk

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!