Header

Thursday, December 17, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 12 : Cu Chi Tunnel


mmm.. kalau tak silap, ni ialah aktiviti hari ke 4 weols di Ho Chi Minh, Vietnam..

hari pertama, cari hotel..
kedua, delta mekong...
ke tiga, bandar ho chi minh.. merempit..
so yg ke empat ni lak?

Sebut bebetul..
bukan cuci ye..

sebutannya ialah kuci tunnel...



seawal jam 730pagi weols dah turun ke lobi hotel..
nak tunggu transfer ke tour agency yg weols dah tmpah thru hotel ni..

so sementara tunggu tu... pekene dulu kopi ais ni kat tepi jalan je..
tepi jalan ni murah la sikit...
kopi ais hanya vnd10000 (rm2)... kalau kat restoran, vnd25000 (rm5) ooo... siap kasik teh free lagik..

tapi agak tidak convinient la... duduk kat kerusi kecik tu bebetul tepi jalan..

penantian suatu penyeksaan kan..
boring gak dok tunggu gini...
so memerhati gelagat org je la...

bila transfer tu dah sampai, weols di bawak pula ke area Backpacker District...
kitorang tempah agency Sync Cafe rasanya..
lupa lak.. dah sume urusan under hotel tu je..

pepagi kat hcm ni mmg crowded..
memasing nak mula gi keje kan..
moto sana sini..


dah sampai kat tour agency, weols tukar naik bas besar..
kat sana dah ramai lagi yg tunggu rupanya..

kitorang amik half day tour ke cu chi tunnel ni...
rasanya kene caj around usd7 tak silap...
aku tak igt dah ni...
nnti la if ada resit dia aku carik balik..


perjalanan ke u chi tunnel amik masa dalam 1 1/2 jam gak..
spt biasa, dorang bawak slooowwwww...
mmg taffic dia cenggitu kot..


entrance fee utk cu chi tunnel ni lak, vnd75000 (rm15) sorang...


apa yg menarik kat area Cu Chi ni?
daerah cu chi ni merupakan antara daerah tpt berlakunya pertempuran yg dahsyat gak la antara tentera vietcong ngn US...

so akibat keadaan darurat tu, tentera vietcong n org awam buat strategy..
dorang bina rangkaian terowong bawah tanah..
sbg tempat persembunyian, markas, hospital, tpt simpanan senjata, tpt serang hendap...
pendek kata, kat kawasan cu chi ni, dorang dah bina bandar bawah tanah utk tentera vietcong n org awam!!

sengsara beb dorang dulu nak survive time perang tu..
duduk bawah tanah...
gelap...
binatang berbisa...
nyamuk...
udara tak cukup...
fuuhh..


ni antara entrance utk ke rangkaian terowong...
kecik.. ngam ngam je utk sorang masuk n kuar..
biasanya dorang akan tabur lada n serbuk cili kat bahagian luar tu utk elak anjing kacau lubang tu..
lepas dorang dah masuk lubang tu dorang akan cover plak ngn daun2 kering.. camouflage


hah.. dah mai jauh2 tpt org ni if tak cuba sendiri pengalaman utk rasa masuk terowong ni, tak best la plak kan..
tanpa berlengah, terus viona volunteer nak try masuk entrance terowong ni...


lepas badan dah masuk, amik plak penutup dia..

angkat tgn keatas..
kalau tak mmg tak muat n tak bole tutup plak nnti..
slow slow yee....

tingggg...
viona dah ilang dah....

masuk dalam entrance yg gelap gulita dan panas ituuu...

nak masuk 1 hal...
nak keluar pun 1 hal... !!!
kecik!


di sepanjang jalan ni, ada la dia display patung2 melambangkan gaya kehidupan tentera vietcong..
dorang gambarkan camna dorang beristirehat...
bersantai... bersosial..

tumpang istirehat gak...
hahaha




jugak ada di display beberapa jenis jerangkap samar yg dorang buat utk perangkap tentera US...
ish.. kreatif..

dan semua jerangkap ni, akan mendatangkan kesan kecacatan kekal or kematian if terkena...
US dgn kelengkapan hi tech..
tentera vietcong gunakan apa yg ada....


walaupun tentera vietcong ni tak bape hi tech peralatan...
tapi daya juang tinggi..
senang2 je dorang patahkan serangan kereta perisai..

siap buat bom buatan sendiri... segala macam...

tu antara real tank US yg dipatahkan serangan...
lepas perang, doang potong2 bahagian besi tu n jual!!!
ahahha..

kebaboommm!!!!!

banyak bom2 yg US jatuhkan tak meletop..
so dorang kumpul segala mak nenek bom ni...
and dorang operate.... dorang bedah..

and diubahsuai jd bom dorang sendiri..


proses nak membelah bom yg tak meletup utk diambil belerang....
berani dorang kan?
silap gaya salah potong leh meletup plak..

tp tu la.. if dah darurat, pelbagai kaedah digunakan utk pastikan survival..

ni yg org kata, senjata makan tuan...
hasil dari belerang bom US ni dorang hasilkan pulak bom2 grenade n periuk api..
yg akhirnya membunuh tentera US sendiri..

part kat sini ialah part yg paling BISING!!!

sbb kat sini, pelawat leh amik peluang utk menembak guna machine gun..
ada ak47.. m16... nth apa model lagi ntah mcm2 la yg ada...

but of course kene bayar la..
lebih kurang usd1 utk sebutir peluru..

tembaakkkk !!!!!
bukan peluru kapur ye.. peluru betul...

org kata, if nak menembak, tembaklah dgn peluru hidup.. peluru kapur hanya mengeluarkan bunyi yg bising tapi tiada kesan terhadap sasaran....
bunyi je lebih.. mmg org akan tertarik ngn bunyi tu..

tapi igt, kita tembak ngn peluru hidup.. bunyi kuat n if kene sasaran, leh tembus sampai ke tulang!!!!!! permanent damage!

so agak2 if ko tu nak tembak pakai peluru kapur, pikir lah banyak kali sbb aku dah prepare peluru hidup.. tunggu masa je nak tembak!!


shooting range ni mmg amat bising...
pomm poomm poomm sana sini..
dgn lontaran kelongsong peluru yg tercampak from senapang lepas shoot lagi..

ngeri gak dgr dentuman senapang ni...

telinga weols pun dah tak tahan duduk lama2 kat tempat org menembak tu..
jom jom kita lari jauh sikit..


ada sign board kata ruangan tu utk penembak je..
tapi ramai2 redah je masuk takde org marah pun..

ni plak?
if korang tgk bebetul, ada lekuk kawah besar kan kat situ..

ni ialah peninggalan sebenar kawah hasil letupan dari bom tentera US..
kuat betul bom dia..

kan dah kata dorang ni oleh sbb nak survive, memacam idea kreatif keluar kan..
dorang potong tayar from kenderaan US..
then dijadikan selipar....


ok ok..
now apa kata kita try utk berjalan di dalam terowong plak..
tadi kita dah try masuk entrance terowong kan..
this time kita try lak camna nak bergerak di dalam terowong..


jom kita turun ke bwh...

wahh besarnye terowong ni..
ok je kalau camni...
takde la seksa sgt...

hhaha..
anda silap...

ini bukanlah terowong nye...
terowong nye ada kat bawah tu lagi...

tra la laaaaa......
kecik je terowong nye....
mmg tak dapat la nak berdiri dalam tu...

perlu diingat, terowong yg weols masuk ni adalah replika kepada terowong asal..
terowong asal adalah LEBIH kecik dari tu..
dia buat replika ni besar sedikit so that mat salleh yg badan besar leh la masuk try..


jgn tertipu dgn pencahayaan dari speedlight kamera aku ni..
tu dia jd terang sbb ada flash..

kalau tak, mmg gelap gulita..
mujur sbb terowong ni utk tourist, maka setiap 5meter dia bubuh lampu kecik..
tp tu pun tak cukup terang... teraba2 jugak la dalam keadaan merangkak ni...

nashat dari aku...
andai kata korang pi tpt ni nnti...
dan korang adalah jenis tak selesa ngn tempat sempit, tempat gelap dan tempat panas..

maka takyah la korang masuk terowong ni...

serius..!!

bole jadi panik ooo..

rasa mcm tertimbus je..
dah la udara pun kurang..

dan terowong yg dia bina ni bukan straight aje..
ada konar2...
time konar2 terowong dia jd lebih sempit..
and ada jugak mcm tangga dalam terowong ni..
so bayangkanlah.. dalam gelap, dgn sempit, korang kene teraba2 camna nak turun tangga dia..
mujur aku tak stuck kat dalam tu...
dah la aku dok pegang kamera besau ni ngn speedlight lagi attached..
pastu bawak lak beg...
pastu oleh sebab panas, maka aku berpeluh.. then oleh sebab kita merangkak, maka spek aku ni macam nak melggelungsur je.. basah kan..
mana tgn nak jaaga kamera.. mana tgn nak pegang beg mana tgn nak betulkan spek...
waahhhh... valueble experience!!!

akhirnya...
cahaya dihujung terowong!!!

weols just try terowong kedalaman 3 meter and pjg around 50 meter...
cukup lah... dah rasa dah peritnye duduk dalam terowong ni..
org diorang dulu siap jdkan terowong ni bandar lagi..

but bagi mereka yg bebetul suke kan cabaran n adventure...
ada 1 lagi terowong dorang buat...
yg ni is the actual size n lebih panjang!!

weols tak try la...
tak mampu dah..
tercungap2 terowong tadi pun tak habis lelah lagi..
ramai gak mat salleh yg nak try...
but ramai gak yg kene rejek ngn staff situ sbb badan besar sgt.. takut kang tersekat lak dalam tu..

dah merangkak dalam terowong tu sure la tgn sume habis brdebu kan..
takpe.. dorang ada sediakan air..
air gunung lagi..
diorang alirkan.. sejuk!

ni plak replika dapur dorang...
replika ni dia wat terbuka kat atas tanah la..
tapi yg real punye, segala dapur n bilik2 semuanya duduk dalam tanah.. dihubungkan ngn terowong2 mcm yg weols try tadi...

so bila dah memasak dalam tanah cenggini, camna lak ngn asap dari api kayu tu kan?

dorang akan salurkan asap2 tu ke tempat yg jauh sikit...
so takde la tentera US leh suspek kat mana bandar dalam tanah dorang tu sbenarnya...
but still, dalam terowong tu akan ada la asap2 sikit2...
ish tak lemas ke..

makanan dorang time tu?
tak ubah mcm makanan tok nenek kita masa perang jepun gak...

ubi kayu!!!

sedap gak layan ubi kayu ni sesekali...

berebut2 rupanya mat salleh n org jepun tu nak try ubi kayu...!!!!


sebelum balik, last sekali weols akan dipersembahkan ngn video dokumentari....
kat situ dia tunjuk layout terowong2 kat cu chi tunnel ni..
if dikira, seluruh terowong ni ada dalam 200km++ !!!

dan jugak ada actual video camna dorang hidup dalam terowong tu..
if kita try terowong tu kita mcm terkial2 je nak masuk n bergerak..
but tentera vietcong ni selamba je...
lompat masuk n keluar !!!

huhuhu.. viona n booth souvenir mmg tak dapat dipisahkan!!!


habis dah bab cu chi tunnel....
perut dah lapar ni...
nak makan... tapi dimana?

next chapter!!!



Part 13 - Cari Makan & Ben Thanh market!!!!!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

8 Comments Uols:

kojah said...

wahhh...best part nie kak...nie nk g sangatt sangattt...tp byk skip2...pasni nak baca balik...part masuk tunnel kecik yg bestttt...

tapiii takut gak

n0n0n said...

kompom aku tak muat nk masuk sbb aku besar....ish...cancel la nk g sana......

neezareef said...

uiii mas..dengo cite mas sempit panas x selesa bagai cam dpt rasa je tahap kepanikan klu masuk dlm terowong tu..tu yg rasa cam x kuar2 je kan..

prebetsabu said...

woooo wooooo...
nnti2...

aku takut ada yg tesalah anggap..

segala pandangan mengenai betapa sempit, gelap n panas sewaktu dalam terowong tu just pandangan peribadi kitorang...

bukannya tak dpt nak enjoy sewaktu dalam terowong tu..

just a precautions... mana tau kot2 ada diantara kita ni yg kene sindrom fobia fear of tight places...

but secara kesimpulannya, mmg suatu pengalaman yg menarik!!!

if korang rasa korang leh handle tpt sempit, gelap n panas, then for sure u'll enjoy yourself!


*for me, as a first timer, mmg sedikit panik.. rasa mcm tertimbus n dok pikir bad things... ular ke.. kala jengking ke.. sesat ke.. tak jupe jalan keluar ke.. stuck ke... but after halfway, kita dah mula dapat tenangkan diri n dapat adapt ngn situasi.. but.. sakit gak pinggang ni dok membongkok all the way!!!

Cath J said...

Dah pernah cuba masuk terowong kat Betong Thai... tak akan ku reda mana2 terowong lagi... hahhahaha.... tengok pun dah start sempit penafasan...wakakakkaka... tatuttttt... ;-p

rasp said...

mmg nampak cam thrill je...
rasa tingin pun ada ....
tapi i nie jenis penakut gak..
suka pikir yg bukan2...
kalo gi rasanya mesti i skip takmo masuk....

mushi said...

Wer is episode 13??:-)
The most interesting info that i'm looking for..Ben thanh Market!!hehehe..

prebetsabu said...

kih kih kih.. episod 13 is treasured in our memories only.. hahah.. didnt hv time la to finish it up

all we can say about ben thanh market - they sell lousy quality stuff.. for souvenir, its ok la.. but for other product better dont buy there.. but its a geat experience shopping there.. remind us of ya show market in beiing "abang from malaysia? come come.. murah murah" and theyll drag u to their store!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!