Header

Tuesday, December 01, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 3 : Mekong - Madu, Buah & Muzik

Hari ke 2 di Saigon...

pepagi kita bekfas dulu........


hotel provide breakfast... so belasah la omelet..
konyang gak porut den...


semalam sampai kat hotel ni dah gelap..
so tak perasan la bende ni:-


haa... serabut !!
kalau tak silap aku tu wayar talipon...
serabut yg amat...
yg aku snap tu tak bape teruk.. adaaaaaa lagi yg lebih serabut!!

bayangkan camna if ada breakdown..
camna dorang nak baiki?

ni la dia hotel kita menginap 1 malam... Duna Hotel
pagi tu terus check out...
dorang seboleh2 takmo bg kitorang checkout.. soh stay lagi..
siap bg diskaun... hahah

takpe takpe..
weols cari hotel yg jalan 4-5 tapak je kuar pintu terus jumpe pasar ben thanh hahaha..


arini kita pi terjah ke Delta Mekong
kita tempah 1 day tour utk ke mekong...
agenda dia melawat2 area sungai mekong... ada 4 pulau jd lawatan...
masuk kampung makan buah, makan madu, masuk kampung naik sampan etc...

kos?
kita di caj USD7 sorang utk tour ni..

sementara tunggu bas sampai, smpat lagi usya2 spek itam from penjual kat jalan ni...

tengah sebok2 tengok spek, tup tup kitorang di sapa...
"Malay? from malaysia?"

rupanya ada sorang local vietnam ni tegur.. dia pernah keje kat kilang kat malaysia..
lama gak sembang2 ngn dia.. friendly..
tanya itu ini segala macam kat dia...
now dia keje kat restoran kat area situ.. siap bawak weols tgk restoran dia..
dia kata ada serve halal food.. tapi mcm tak meyakinkan je.. huhu..

ok bas dah sampai... !!
jom naik

from bandar HCM nak ke Mekong amik masa dalam 2.5jam..
actually dari segi jarak, takde la jauh benar..
yg buat jd lama sbb traffic dia....
dorang bawak bas mmg slow... paling laju ada la 80kmh kot...


dalam penuh bas ni, kitorang berdua je orang malaysia
yang lain sume mat salleh..
ada dari aussy, holland, canada and german...

agaknya org malaysia lebih suka amik complete tour..
takyah pening2 pala nak cari tempat kan...
tapi sbenarnya syiokkk gak gi ala backpack..
sendiri suke ati nak gi mana n nak wat apa..

ehem ehem...
uncle from canada ni pon sindrom camho la
muahhahahaha..


dah sampai ke sungai mekong...

airnya keruh kan?
dorang kata air tu penuh ngn garam galian pebende ntah..
so air tu wat tanah situ lebih subur... dan keruh air tu adalah disebabkan oleh mineral tu.. bukan sbb kotor pencemaran... kata dorang lah..
sekali imbas macam air sungai kelang..
tapi air sungai kelang dah macam teh terlebih susu muahaha

jom...
bot dah tunggu kita..

tour guide utk perjalanan ke pulau2 mekong ni..

tapi serius aku tak paham sgt ntah apa yg dia cakap..
ngn speaker yg terlebeh trebel...
sakit telinga..
plak tu pelat betul dia speaking...

kitorang dalam bot...

hehehe..
stesen minyak utk bot2...

our first stop...
singgah di pulau utk rasa honey and buah2han...

plastik kat tgn viona tu ialah bekal makanan weols...
huhuhu...
sbb sure susah nak dapat tpt halal kat sini kan..
so prepare siap2 la roti biskut segala macam wat alas perut nnti


sampai je kat sini, dah tersedia hidangan ni atas meja..
igtkan ada upacara minum teh ke apa ke...
rupanya..
upacara minum madu lebah..

tu dia...
pekerja dia tgh preparekan madu utk kitorang sume minum..

memasing tak sabar nak tunggu madu memasing..

juga tersedia, kudapan...
mmm.. macam makanan kat mesia je..
ada kerepek pisang...

ni la dia air madu..
campuran madu, limau nipis and serbuk bunga..
dibancuh dgn sedikit air panas...

jemput minum.......

oleh sebab dia dah campur ngn limau, so takde la rasa manis pahit madu ni..
syiok gak..
manis masam gitu...


memasing thg sebok menikmati madu...
free flow tau..
dah habis jgn segan2 nak tambah lagi...

but best gak.. tambah2 now tgh musim sakit tekak n batuk kan..
layan madu... cepat sikit sembuh..

ok..
siapa nak try madu fresh dari sarang..
mai mai mai sini !!!

just cucuk je pakai jari kat sarang dia tu..
sarang tu mmg dah penuh sarat ngn madu...

yahh.. cucuk dalam2 sikit.. amik madu tu byk2.. muahahha...

ermmmmmmmm...
sedap kan?


lepas tu dorang bawak kuar lak madu royal..
madu from permaisuri...

tapi royal honey ni mcm masam sgt gitu..
tak sedap!!!

ok lepas dah settle madu...
weols gerak ke bangsal lain lak...

dorang hidang buah2 tempatan...

ada mata kucing...
ada nenas...
ada betik...
ada limau tambun...
ada buah naga...

dan semua buah dia adalah manissssssssssssss..
nenas dia pun manisssssssssssssssss


sambil weols makan buah, dorang ada live band..
hahahaha..
live band musik tradisional dorang...
sayup mendayu2 je lagunye...

feel gak..
sambil santai2 makan buah sambil dgr lagu tradisional yg sedap didengar..
tak bingit n tak membisingkan...
just nice...

menarik perhatian betul pokok ni...
kat pangkal tu dia ukir..
cantik...
dah jd bentuk kepala rusa siap ngn tanduk


lepas dah kenyang makan buah n minum madu sambil diperdengarkan ngn alunan muzik tradisional, weols di bawa pula ke satu destinasi lain...

kita naik sampan !!!

tapi, itu Episod akan datang ek..
dah panjang sgt ni..

so Episod 4 kisah naik sampan di sungai mekong !!!


kita tutup episod 3 ni dgn gambar mv with dragon fruit..
aummm...



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

13 Comments Uols:

*ayu the sun* said...

royal honey x sedap ek? but itu g paling brkhasiat kan?


kalau tak silap laa..

Anie said...

nampak sungguh menyeronokkan...bestnyer...cuti2

Hezesuze said...

perghhh besh3...bleh jd pnduan akak tuk next haneymoon....huhuhuu

neezareef said...

mak datuk..beseliratnye wayar...bleh plak elok je line yer..

aik? uncle pn camho ke..hehe...

madu lebah...sihat dan kuat la korang pasnie..hehe

kenwooi said...

the place looks good.. haha..
and you look like you really had fun =)

kenwooi.com

ArELeEz said...

leez pon sker backpack. satisfaction di situ..

masviona said...

ayu:
aah mmg pun royal honey tuh byk khasiat dia tp hari tuh dia mmg kasi yg betul² asli tuh xde campur apa² jd rasa dia ada sket tak best pada tekak akak n jugak prebetsabu baru tau ghoper dia yg sebenarnya mcm tuh mcm susu pekat bila keras je tp rasa dia ada sedikit masam n pelik ler xtau nak explain...hiksss

anie:
mmg best pun anie....cuti mmg syok...hikssss

hezesuze:
best!!!
leh jer kak gi ler honeymoon klu dah boring nak honeymoon kat pulau je kan...sesekali tukar selera lak honeymoon smbil shopping....hehehe

neeza:
tuler dia takut giler tgk wayar dia yg berselirat tuh dah ler rendah kadang tuh ats kepala sket jer...huhuhu.....tatutnya

hiksss tuler lawak jer uncle tuh siap camho2 lagi tuh...:)

masviona said...

kenwooi:
yup the place absolutely unique n interesting n yuppy weols mmg had fun pun...hehehehe...syokkkk

areleez:
betul² nih ler xperience pertama weols backpacker kat negara org....syok lak rasanya

lepas nih nak backpack jer rasanya kecuali kalau nak bawak anak sama ler....hehehehe

Anonymous said...

srnk dpt baca pengalaman uols kt HCM nih sbg panduan sbb nk pegi Jun nih. Backpackers jugak ngan suami n anak remaja. nk tau apa nama tour agency pergi mekong tour ni.. weols suka pegi tour yg bersama mat saleh/international punyer.tq

Intan Azreena said...

Salam Babe,

Nak tanya pasal HCMC nie masa u g tour nie ada tak name card or any contact number yg I boleh gunakan for my tour nnt?

Tq in advance babe.

prebetsabu said...

wah ramai yg nak tau nama travel agency tu ek?
sebenarnya utk gi mekong ni, weols shop around je kat jalan area backpack district, district 1 tu.. korang g je situ, banyaaaaakkkk booth travel agent situ.. bargain je!

Intan Azreena said...

Thanks for the info sbb yg saya dapat tu USD10 nie depa akan pick me from the hotel. But saya rasa mahai sikit la since uah tau u all punya 7 USD ajer.

prebetsabu said...

oooo.. usd10 tu utk pakej 4pulau di mekong ni ke? pick up from hotel eh? kitorang masa chu chi tunnel dia pick up hotel sebab mmg tempah ngn hotel.. ke u pun tempah hotel?

takpe takpe.. jgn irau sgt beza setakat rm9 je pun.. yang penting kita enjoy kat tempat orang lihat kawasan dorang and budaya!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!