Header

Tuesday, December 01, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 4 : Mekong - Sampan

Lepas dah puas makan buah n honey, dorang bawak weols g naik sampan lak..
huhuhu.. sedikit gentar di situ..
takde life jacket (tapi airnye cetek je rasanya.. paras2 data)


sampan dah menanti weolsss...


k sume.. beratur ye...
1 sampan leh muat 4 org ye.. jgn lebih.. tak muat...

masa nak naik masuk dalam sampan tu pun mencabar gak.. hahahha
jeti tinggi.. sampan nun kat bawah...

pulak tu kene pijak sampan tu kat tengah2..
if pijak tepi kang terbalik lak sampan tu...


balance.. balance... fuuhh..
baik2 aa makcik.. kang jatuh..


plak tu traffic dalam sungai tu sangat sesak ngn banyaakkk sampan..
bersimpang siur...


haa.. kan dah kata..
traffic banyak kat sungai ni...
tapi dorang selamba je...

kayuh2..
pastu senang je tgk dorang nyelit2..
dah kata itu je keje dorang tiap ari..
mesti la pro.. kan..?


sepanjang sungai ni aku rasa dipenuhi pokok nipah kot...
redup je..

tambah plak cuaca masa tu mmg mendung je..
perghh layan...


ramai gak pompuan yg jadik tukang dayung..
kuat ek diorang..

badan org vietnam ni sumenye kurus2 je...
baik tua, muda, belia, majoriti kurus je..
apa agaknya diet dorang ek..


jem lagi...

1 sampan ada 2 org pengayuh..
sorang belakang sorang depan...

agak2 sampan dah rapat sgt, tolak je pakai kaki...


time naik sampan ni awal2 lagi tour guide tu dah bgtau, jgn pegang sampan kat bahagian luar..
dia sediakan pemegang kat bahagian dalam..

bila dah naik ni baru la tau rasionalnya..
if letak tgn kat pemegang luar tu alamatnya putus la jari bila sampan bergesel sesama sendiri.. huhuuh


sangat relaxing journey sampan ni...
sambil tgk2 keadaan kampung dorang..


kan.. ni pokok nipah kan..
aku pun tatau..

tapi mmg sepanjang sungai dia ni mmg pokok ni la banyak..
jadi benteng..


dalam 10 minit camtu ride sampan, weols dah sampai ke sungai utama..
bot besar weols tadi dah menanti...

dah sampai kat area bot..
1 lagi cabaran...
nak kuar dari sampan ni naik bot..
mujur la arus tak deras so bot tu tak beralun sgt...


yahhh.. lompat lompat menuju ke bot...
tak aci ni.. mat salleh tu menunjukkan kegentlemen dia kat mv.. haiihh..


btw, semua bot n sampan vietnam ni dorang akan lukis mata kat depan dia..
kepercayaan dorang la..
supaya bot n sampan tu ak sesat n tak berlaku perkara tak diingini..


wokey.. tamat sudah ride sampan..
tak byk yg leh diceritakan..

kene g sendiri n alami feel dia..

mmg sgt merelakskan.. aman damai..

next?

kita ke pulau kelapa...

yeay...

tapi itu di episod 5 la yee..



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

kojah said...

bestnyer bro...

nak pegi nantiiiiiiii...

nURmALa mAZLan said...

isk....
bila kita nak samapi sana nih..

masviona said...

kojah:
silah lah pergi....best...hikss

n silalah sediakan duit banyak sket klu xtahan tgk baju² kurung yg sungguh cantik....seriyes

nurmala:
anniversarry next year leh la...hehehe

farish H said...

sonoknya holidayyy

Cath J said...

Sgt seronok.. 1 je yg bermain di kepala.. takut camera jatuh kat lam sungai hehehehhe...

Hezesuze said...

haha jumaat ni my ibunda n ayahanda g vietnam...huhuhu tp akak xpegi...uwaaaaa!!!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!