Header

Wednesday, December 02, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 5 : Mekong - Kelapa, Kuda, Bot

Masih di pengembaraan di Delta Mekong...
lepas bersampan, weols dibawa pulak menuju ke sebuah lagi pulau...

kat pulau ni terkenal ngn perusahaan kelapa..
candy kelapa....

menuju ke bangsal tempat dia proses gula² kelapa...


proses penerangan...

ini ialah kelapa.. hahaha..
tgk mat salleh beriya2 mendengar..
kita kat malaysia pun belambak kelapa.. so tak bape nak fokus la time ni...


mesin kisar parut kelapa...
perghh.. ikut kata tour guide situ, macam dah high tech la ni...



lepas dah parut masuk kat sini lak..
perah..
manual ok...

kan dah ada mesin perah kelapa.. lagi senang...


past santan tu dimasak ngn ramuan2 dia..
dah macam dodol la plak..

btw, kat sini dia kasik kita makan gula2 kelapa tu ikut suka ati..
gula2 yg rejek la tapinya..
bukan rejek apa pun.. tapi size dia tak segiempat.. takleh wat packaging..
sodap!

sini plak area dorang wat packing candy tu...
lajuu ooo dorang wat keje..

tukang potong candy..
takyh sukat2 pun..
potong je ikut suke.

tapi sume dia potong sma je saiz..
dah kate tiap ari dok wat bende ni.. expert la kan..

makcik ni lak tukang bungkus..
pun dah expert..
tak sampai 3 saat siap dia bungkus..
zupp zupp zuppppp siap..

antara produk kelapa yg dia jual..
sambar la jugak sikit gula2 kelapa ni..

ni plak wine vietnam...
pun ada tester gak...
leh minum sampai mabuk hahaha..

tapi kita takleh la minum!

sembang ngn mat salleh yg try tu..
dorang kata kuat yg amat wine ni!!

nah close up..
ada ular n kala jengking dalam tu..
hah!

selesai berjimba2 di bangsal proses gula kelapa...
kitorang dibawa pulak utk ride horse carriage...

kereta kuda...


igtkan mcm kereta kuda mat salleh zaman dedulu tu..
yg ada kabin tu..

tapi.......


muhahahhah..
gini la rupa kete kuda nye..

eh ok what..

pengalaman yg susah nak dapat !!!

silalah naik ye Puan MV...

1 kete kuda ni leh muat 6 orang...


dorang bawak weols ronda kampung....
kiri kanan jalan penuh budak2 kampung dok lambai2..
"hai.. hai"

melambung2 weols kat atas tu..
dah la takde dinding..
paut je la tgn kat besi pengadang dia..
huhuuh..

but, BEST!

siap ada kerbau berkubang lagi kat kampung dia..

ok dh sampai...
perjalanan berkereta kuda amik masa dalam 4 minit..
perjalanan yg penuh lambungan..
dah kata jalan kampung.. so tak rata la..



weols di bawa ke sini...
ke jeti..

tunggu sume rombongan sampai..
ada bot menanti..
but bukan bot besar, bukan plk kecik sgt..

kira2 satu bot leh masuk 8 orang..


sementara menunggu ahli jemaah lain sampai ngn kereta kudanya,
weols bergambar la..
apa lagi!!!

dah masuk dalam bot...


ok jalan !!!


kan cetek je air dia..
paras pinggang je..

local situ tgh menjala..
byk kot ikan?



kaki ini telah sampai ke Sungai Mekong, Vietnam!!


rasanya kalau kat malaysia, tpt yg kene tinggal camni sure dah ada penghuni..
drug addict! huhu


so kemana lak destinasi bot ni?
weols pun tak sure..

ikut je..

banyak betul sabut kelapa..
dorang keringkan...


ok dah sampai....

kat kampung mana ntah dorang bawak..

ooo...
rupanya agenda kat sini ialah utk lunch..

pakej ni mmg siap sekali ngn lunch...

pada sesiapa yg nak tambah menu,
leh la tambah..
ada ular...
ada biawak..
ada kura kura..

weols makan la bekalan yg di bawa dalam plastik beg from malaysia tu...

roti n biskut...

sementara tunggu dorang melantak
weols jenjalan sat tgk kawasan...

tuu..
ikan belacak kan..
ikan yg ada kaki n leh idup kat darat tu..



ok so tamatlah sudah Part 5 kat Mekong ni..

next?


yaahhhhh...

weols berbasikal masuk kampung !!!

tu episod 6 ye kawan-kawan...!




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

atty's said...

SUKA TGK SEMUA GAMBAR2 TU ..

Dee said...

wow..berjalan sakan kt vietnam..for sure shopping byk ni..

Bubbles...ooo said...

Weee....your visit is real interesting. Nice pics. TQ for sharing. (:o)

nURmALa mAZLan said...

masyaallah kak..
naik kembang tekak kita tgk wine ngan menu tu..semua diorg mkn kak..wekkkkk~

bagus la akak cerita macam ni..dah rasa cam kat vietnam dah kita

Cath J said...

Best!

Menu apa tu ada ular biawak segala... ahahahahha.... aku lari ohh nampak ular.. ;-p

Ann GreenStrawberry said...

i've been there last June 2009..best giloss kak..huhuhuh

xhah ibrahim said...

please3~nk tau mane uolls dpt tour ni...mahu2....=)

prebetsabu said...

xhah: kitorang p backpack je.. so tour ni pun ktiorang p amik kat area district 1 - Backpack District, sebelah2 hotel yg ktiroang duduk memula tu.. kat area tu ada baannyaaaakkkk tour agent yg buka booth.. just shop around n mintak dorang kasik harga paling kautim la.. mcm weols dapat rasanya usd7 je utk sorang 1day tour 4island mekong river..

trip mekong ni ada 2 kategori tak silap.. 1 trip utk g tgk pasar terapung dalam sampan (mcm tak syokk je.. so weols tak amik yg ni) but weols amik yg 4islands tour.. syiokk beb!

xhah ibrahim said...

waaah..great info!!mekaseh2...

mitzest said...

Salam sys ,

Kat mana ya nak beli package ni sume...???

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!