Header

Wednesday, December 02, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 6 : Mekong - Berbasikal

tra la laaaa..
eh damia kan suke benar sebut "tra la laa" bila dia ada something nak tunjuk kat weols tau..

kita sambung occay journey ke Mekong ni..
this time weols spent masa untuk berbasikal dalam kampung kat mekong ni..


mmg ahkak request basikal yg ada bakul ni...
sng la sikit nak letak barang..

pengembaraan pun bermula..

dedulu, ahkak mmg naik basikal gi sekolah...
tapi dah lamaaa betul tak ride beskal ni..
macam dah lost skill gitu...

dah la beskal ni tinggi..
menjengkit tau..

dan about 100m kitorang ride, aku dah tereksiden la plak..
ntah camna ntah tetiba aku lost balance...
hikss.. sib baik tak tergolek..
tersasar je sikit langgar pokok.. hiksss.
ooo korang gelakkan ahkak sbb eksiden ek..
eh kalau dah lama tak naik, janggal tau..

tp bukan aku sorang je yg eksiden..
PS pun eksiden..!!

PS kata lepas je dia shoot gambo ni, dia lak yg tersasar sikit ke tepi pokok nuuu hahahah..
ye la.. nak balance sebelah tgn pegang kamera sebelah lagi nak kawal handle beskal kan..
dah la time baru2 nak brush up skill berbeskal..

hikss..
kitornag pi meronda2 masuk kampung dorang..
umah tradisional kampung dorang still byk lagi..

majoriti pakai atap nipah lagi..

sepanjang kampung dia byk pokok pisang...
pokok kelapa...

sekali imbas terasa macam kat kampung sendiri je uols....
tak banyak beza... kan asia jugak.. cuaca pun sama...

aduuyaii...
time nak panjat jambatan ni weols mengalah..
jambatan dia ada bukit sikit..

tak larat kottt nak kayuh..
tolak je la..


1 thing yg weols perasan...
sungai dia takde pun sampah sarap!!

bagus oo dorang ni..

kubuurrrr... !

ok weols stop lagi kan sini..
amik nafas sat..

penat..!


lepak sat amik nafas barang seminit dua..
bergambar la lagi...

eh uols..
sbenarnya kan..gambar2 dalam ni tak semua weols publish tau..
ada byk lagi gambar2 yg weols kept utk reference n memory weols.. hikss..


dah puas rehat sekejap, perjalanan diteruskan...
local sini ramah2..
especially budak2..
dok lambai2 eols n say hai sokmo..

terasa plak yg para pelancong ni amat dihargai...

asal sampai jambatan je, menolak basikal la jawapnya hiks..

dah pulang ke pangkal jalan...
parking dulu beskal ni...


walaupun penat and sedikit melelahkan (ceewah ayat..)

but sangat2 menghiburkan ride dalam kampung tu...
exercise gak ni...

mcm la kat malaysia takde basikal n takde kampung kan?

tapi feel dia tu yg berbeza..
kita leh gi dekat ngn kampung dorang..
bau, sentuh n rasa..

kampung sendiri dah biasa la kott kan..

total distance kitorang ride keliling kampung ada dalam 4km..
which took about 20mins..

ooohhh..
kan PS ada cerita pasal menu ular kan..

so kat dalam baang ni la dia simpan ular dia tu utk masak...

lepas dah ride kitorang rehat sat dalam 5min utk sejukkan badan..
after that, kembali ke bot...

rasanya kawasan ni mmg byk ikan la kot..
kat jeti pun diorang gi menjala...

bebudak ni teman abang dorang rasanya menjala..
sesambil tu dorang amik kesempatan mintak derma.. hiks..
siapa derma, dia kasik bunga..

dorang duduk lepak kat bot tu sampai bot tu bergerak..
dalam hati weols "eh takkan budak ni ikut skali.. kang camna nak balik"

rupanya dengan selamba je bbdk ni terjun masuk air..

tour guide bot ni bg penerangan sinopsis tentang apa yg weols dah lawat...


untuk mereka2 yg ada masa lebih,
leh la join utk dinner kat dalam cruise ni..

mm.. kos dia weols tatau..
lgpun dorang takde serve halal food on deck..
huhuh..

bot tu ialah bot rumah...
ada yg duduk dalam bot tau..

bet je rasa.. rumah leh alih2..
tapi alamat surat menyurat camna huhuuh..


ok semua..

tamat lah sudah pengembaraan weols kat Sungai Mekong, Vietnam..

kitorang merasa makan madu, buah²an, gula kelapa, muzik tradisional, kereta kuda, sampan, bot and berbasikal...

best !

weols bertolak balik ke Saigon dalam jam 5pm..
sampai Saigon area kol 7pm..

apa yg weols buat lepas sampai semula ke saigon?

Weols bergerak utk checkin hotel lain!!
nak jalan kaki ke hotel baru tu tak larat la nak pikul beg bagai..
so weols gi naik apa?

tungguuuuuuuuuuu episod 7 akan merungkai segalanya..




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

lily lotus said...

erkk! baik punya tersusun ular2 tu...

memang cantiklah river diorang

neezareef said...

sempat ya ahkak mas nek beskal kt kg..reallahhh

Cath J said...

eeeee..... geli nya ular sebalang!!!!!!!

*pecut seratus meter* T_T

[-suziey-] said...

pstt..uols pergi sume tour ni just bayar yg USD$9 tu ke?

[-suziey-] said...

lg 1..klu bawa budak bahaya x? naik smpan2 sume tu..tp tgk mcm xbrapa dangerous..hehe..

masviona said...

suziey,
rasanya ok je kot if bwk bdk pun coz depa ni mmg expert ngan keje depa lgpun ada yg the whole life mmg itu je keje depa tp ofkoz la kita pun kena beware n carefull gak

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!