Header

Friday, December 04, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 7 : Pindah Hotel & Pasar

yaahhhhhhh !!!

sorry ek semalam tak sempat schedule update..
so arini baru sempat schedule utk autopublish Episod 7 ni..

yee anak2... weols autopublish..
erti kata lain, weols dah taip siap2 entry ni kat umah malam2 sebelum tido..
then setkan supaya ianya dipublish pada keesokan hari..
so jgn nak sedap mulut kata weols update blog time keje yeeee...

ok ok..
so aritu kitorang stop sampai mekong kan..
dah habis dah pun mengembara ke mekong...

sampai semula ke saigon, weols terus amik barang kat hotel....
bergerak terus ke hotel baru..

tapi nak jalan kaki dari hotel kat area Backpack ni ke area Ben Thanh adala agak memenatkan..
tambah pulak nak hurung beg beg besau kan..

so?
weols tempah beca lor.............

tapi sini beca dia muat utk sorang je naik..
kene la tempah 2 beca...

viona hepinyee dapat naik beca kat tgh bandar ho chi minh !

haa paling menggerunkan ialah time beca ni nak lintas jalan or simpang...
selamba je dia lintas.. tak tunggu pun...

tp mcm nak jalan kaki lintas jalan, kita kene berani..
nnti org yg bawak motor n kete tu yg akan elak kita..
tapi malam2 cenggini cuak gak..
beca takdak lampu................
kang motorist tak perasan weols camna...
haisshhh..

kita amik gambar awak, awak amik gambar kita ek...!

alamak.. beca viona mendahului plak..
pakcik.. kayuh laju sikit kita kejar itu beca!

dah dekat dah...
ihihihi cayalah pakcik.. kuat aaa pakcik ni


yeay.. potong..
potong..
potong (kelepang kelepang kelepung kelepung.. u dah potong ke..? of courseeee....huhuuh)

ok ni la dia pakcik pembawa beca...
kitorang dicaj dalam vnd25000 rasanya...

dah sampai ke Saigon Pink 2 Hotel...
rehat2 sat 10minit..

lepas rehat 10 minit tu baru terperasan..
weols sebenarnya dalam kelaparan... hahaha

yela tghari just alas perut with roti n biskut kan kat mekong tu..
so apalagi.... makan meggi lor..

yesss weols bawak bekalan meggi from KL...



haa..
perut dah kenyang n dah dapat rehat sat kan..
so apa lagi..
jom merayap ke pasar malam !!

napa kitorng pilih hotel ni ialah kerana pasar malam Ben Thanh just luar pintu hotel je..
serius!! 2-3 tapak keluar pintu hotl ialah pasar Ben Thanh!!!
dan rate dia jugak ok.. USD20 satu malam..


upacara membeli belah souvenir !!

sandal pulak...
tak aci.. banyak barang kat pasar ni adalah barang utk perempuan!
haishhh..


ni kira makanan feberet dorang ni...
pulut... macam2 perisa..

tapi weols tak try pun...


mmm pekene air kelapa lepas makan meggi kat hotel td syiok gak..
tapi kelapa dia tak bape sedap lah...!
isi dia keras.. kelapa tua kot


backpack dia murahhh...
sambar 1 backpack sederhana saiz... USD6 sahaja selepas diskaun!!!!!
murah kan?

tips nak shopping sini?
sama mcm masa kat beijing..
kene tawar lebih separuh.. kalau taknak bagi blah je..
nnti dia panggil semula n tawar lagi!!


comey-comey buah sini....
tu yg MV pegang tu is buah ciku !!
besau kan..
tatau la manis ke idak weols tak beli pongggg


baju pun banyaakk sini..
rege mmg murah..
but kualiti kene pandai2 lah....


belakang itu ialah statue hcm tgh ide kuda...
tetiba rasa rindu lak ngn horse riding..
lama dah tak horse ride..
bila la nak ada masa nak ride semula ni.. wawawa...

ituhari weols singgah ke tpt ride utk amik shoot gambo pengantin tu ngn kuda...
sume staff sana kata aku dah mula gemuk balik..
dorang sume soh aktif ride balik..

camna viona? bila nak ride balik ni..

kat roundabout tu.. malam pun traffic still byk..


try henbeg plak...
ye ye.. weols bukan org kaya bole beli henbeg ribu riban..
weols tak kaya...
sian viona... suami dia tak mampu bg dia shopping kat beverly hills ke.....
gi holiday pun.. kat vietnam je.. bukan paris..
orang kata apa kelass g vietnam.. negara mundur...

well.....
atleast weols dah sampai n dah jelajah pun.. korang yg kaki mengata tu? camna dah sampai ke..
sesekali aku melaser... tak salah kan?

hahahahahaha....

heeppp
itu bukan bra ye !!

itu ialah topeng.. mask...
sbb sini byk motor, so dorang ramai pakai mask masa naik motor.. debu2 kan..
bukan setakat takut h1n1 je tau..


sangat kalerful n ceria kan belon2 ni sume..
kalaulah damia folo kitorang, sure dari jauh dia dah jerit "nak elonn!!!"


fm = fridge magnet!!!


sangat comeyy patung2 vietnam ni...


koleksi topi vietnam pelbagai size..
utk wat deco..
cun!


lukisan2 pun ada..
segala jenis lukisan...

waahhhhhhhhh.. rambang mata ooo...

sepanjang kitorang ada kat saigon ni, leh dikatakan setiap malam kitorang turun n shopping kat pasar ni...!!
dah kata bebetul depan pintu hotel.....


mmm.. so sekianlah Episod 7..

wahhh.. dari episod 3 - 7 ni, semuanya adalah kejadian dalam 1 ari !! ari ke dua weols di vietnam....

so apa berlaku di hari ke 3?
weols pi sewa motorsikal n meronda bandar saigon naik motorsikal..
aku bawak n viona bonceng..
ceee terasa macam zaman2 bercintan muda mudi naik moto dulu ahhaha...

semua tu dalam episod 8 ok?

cauuuuuuuuuuuu

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

kojah said...

adeh, nk kena jmp nie nk tny mcm2...interested la tmpt nihhhh...

btw, cape yg mengata tuh?alahhh, pe slhnya jelajah asia dulu...nnti ada duwet sok2 g paris plakkk...xkira la mundur xmundur yg pnting pengalaman kan...

femme said...

hi.. seronok baca experience uols gi HCM. femme pun InsyaAllah nak pegi hujung bulan nih. Nak tanya ye, bilik kat SP2 yg uols stay tu katil queen ke or twin bed? they ols charge u USD20 kan? femme ni ada email SP2 sbb nak bookinng siap2. they ols quote USD25 for deluxe/twin bed room. ok ke? or boleh bargain lagi ke?
harap uols boleh tolong femme.
tq =)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!