Header

Friday, December 04, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 8 : Bermotosikal di Saigon


nah pandangan dari luar Hotel Pink Saigon 2...
nampak tak kat jalan tu, ada petak2 kuning?
haa tu la tapak pasar mlamnya...

kan aku kata bebetul depan pintu hotel.. tak caya lagi?
hahah


muka excited nak ride motor kat bandar saigon... !!!
semalam dah tempah sewa motor from hotel ni.

dia caj kita USD6 utk 24jam..
ok la kan...


suasana pagi i sekitar Ben Thanh...
ramai gak penjual camni..
kandar barang jualan...
stylo gak kan..


local tgh breakfast..
kan dah cerita aritu.. gerai makan dorang sume guna meja n kerusi kecik camni..



sementara nak tunggu motor sewa tu sampai...


sempat lagi beli mangga ni....
alas perut hahaha..
siap soh dia potongkan terus..

haa.. kenalkan..
ini ialah en yahya..

atau nama glamer dia - Yaya....

dia org vietnam.. keturunan melayu campa..
leh cakap melayu sikit2 je...
banyak tu dia bantu kitoang...

tetiba dia nampak weols n terus tegur weols..


akhirnya.. sampai dah motor sewa kitorang..
eh eh viona oiii..
tau la v ada gak lesen B2.. but kat sini biar b je yg bawak ok..!



ok.. masa utk meronda!!!

nah layan video ni..





korang leh tgk tak video utube weols tu...
amacam....

mmg org vietnam bila atas jalanraya, mmg bising ngn hon sana hon sini..

ada perasan tak style dorang bawak kenderaan... main keluar je kan?
ikut suke dia je..
so nak bawak kenderaan kat saigon ni, kene alert..
bukan sahaja mata, but pendengaran jugak.. !!


sebenarnya kitorang mintak tolong kat Yaya soh ascort kitorang bawak ke kedai2 borong utk baju malaysia....
huhuhu.. bagus kan?


tra la laaa..
da sampai ke kedai yang pertama...


viona excited samai terlupa nak buka helmet keeeeee?
wakakakkka

excited nak nyopping


hahaah.. cuba tgk muka viona time ni..
muka geram je ngn tudung yg salesgirl tu bentang depan dia..
tudung ijau tuuuuuuu...

gerammmmmmmmmmm ekkk viona?


hah kau!!

baik punya dia layan..
habis dia bawak kuar sume koleksi tudung..

Tudung Seitei = tudung Siti
Tudung Eyken = tudung ekin

wahahahha pelat betul dorang sebut..

bagus betul dorang
mmg ikuti perkembangan fesyen malaysia.. semua jenis ada...
murah !!!!!!


viona siap try lagik sebelum beli
fuhhhhhhhhhhhh..

tetiba aku rasa bosan lak hahahahah
agak2 dah lama benar viona shopping, aku pi keluar sembang ngn Yaya..



haaa...
kat vietnam, if korang nak tukar duit, baik tukar duit kat org tepi jalan camni..
tapi tu pun if korang dah biasa ngn dia..
Yaya kenalkan aku ngn money changer jalanan ni...
tgk tu.. org dari dalam kete benti tepi sat tukar duit.. huuh...

kalau tak biasa, korang leh tukar gak kat kedai emas...
dorang accept tukaran Ringgit n USD...

kalau tukar kat official money changer or bank, rate dia mahal...
kat kedai emas or tepi jalan ni lagi tinggi dia bg..

takyah la tukar bebanyak duit Vietnam Dong kat KL...
rugi..
tukar sikit je utk initial masa kat airprt nak guna..
then nti [pi tukar lagi kat kedai emas...

syiok juga sembang2 ngn Yaya ni..
habis sume aku tanya...
siap soh dia tunjuk restoran halal n tpt2 menarik lain lagi..
dah kata dah ada moto so leh la gi jauh2 sikit kan...


dan terima kasih tak terhingga pada GPS ini !!

mujur dah siap load map vietnam!!

takde la weols sesat kat saigon ni masa ride..
and sudah pastinya, eols dah save koordinat kedai2 tuu..
manalah tau kan next trip nak gi senang je huhuh...


overall, sangat gembira dapat ride dalam bandar ho chi minh aka saigon ni !!

tamat la sudah episod 8...



episod 9?


lawatan ke notre dame cathedral dan pejabat post !!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

16 Comments Uols:

ASE1 said...

Salam V ,

bestnye dpt jln2 mcm tu .. nti klu sy nak ke sana , bleh lah dpt kan info dr V , leh kan , kan ...

eiza in the house.. said...

seronoknya..shopping sakan nampak..hehe

kim slm org vietnam ekk :)

Dj Epoi said...

Salam.....

Menbangkitkan kemarahan Gua siut!
Gua layan ENTRY nih....semua siut!!

nURmALa mAZLan said...

fuh..
sgt berhati2 kita baca blog akak sbb kita tgh mkn..takut ada gambar x diingini lagi..ekekekek
`

kojah said...

adoiii, meronta2 nak pegiiiiii...

Cath J said...

Oh bagus jugak tukar kat vietnam je duit tu kan... OK lah... keep that in mind.. ^_^

dvpro said...

Salam, menarik sungguh posting2 berkenaan travel kat sini, syabas!

Minta jasa baik kongsi koordinat2 GPS "point of interest" yang berkenaan. Emel saya: dvpro.vms{at}gmail.com

Didahului dgn ucapan terima kasih.

mushi said...

Salam..
Finally jumpe blog psl trip ke ho chi minh..thanx to u for the very detail explanation.
Btw, bley x nk mntk share koordinat kedai2 yg bro pegi?
My email id: moshimoshi_10@yahoo.com.

Would appreciate if u could share by this week sbb next sat nk fly dh..
Thanx alot in advance..:-)

prebetsabu said...

alamak geng.. ramai rupanya yg minat nak koordinat tu ek..

sorry lambat reply.. itu henpon nokia with the gps kat umah simpan dalam laci.. mmg guna utk gps bila travel je.. insyaallah nnti balik aku on n amik koordinat tu..

sorry for the delay

dvpro said...

Hehe... (jawab jugak akhirnya - cakap dalam hati) takde masalah pasal kelewatan tu, bak kata omputeh "better late than never". Kami akan menanti di sini dgn sabar. TQ.

khoirul said...

salam... menarik.... nak tanya sewa motor sehari berapa ringgit? pastu camana nak urus? tq

khoirul said...

salam... menarik... nak tanya skit, camana nak sewa motorsikal kt sana? apa procedure? berapa rate sehari?

prebetsabu said...

Sewa moto tu kitorang just tanya kat reception hotel. Pepagi dia htr moto tu n malam lps ronda2 kita pulang balik kat hotel ;)

Tp risoko tanggung sendiri tau incase accident ke apa ke..

Minyak kebetulan dia bg masa tu full ;) so xyah tuang pun ekkekekekkekeke

[-suziey-] said...

kt sana lesen memandu malaysia laku ek?

[-suziey-] said...

aku tgh mengulangkaji ni..hehe dptkan info berguna ..

masviona said...

suziey,
wahhh bestnya nk gi vietnam.....study jgn xstudy ye

kt sana lesen mesia valid xyah gkr ke international lesen pun

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!