Header

Friday, December 04, 2009

Dokumentari Ho Chi Minh - Part 9 : Notre Dame Cathedral & Post Office


gamba pembukaan yg kurang senonoh....
apa itu WC?

Water Closet la..
atau pun erti kata lain, TANDAS !

huhuhu..

tandas awam kat tpt pelancongan kene bayar vnd2000.

paking motor kat sini kene bayar vnd3000...


lepas puas jenjalan menghabiskan duit kat kedai baju kurung n tudung..
now sampai la giliran kitoang pegi merempit utk melawati bangunan ini dahulu..


notre dame cathedral...
mrupakan sebuah gereja katolik yang dibina sewaktu zaman kolonisasi Perancis...
Vietnam dulu pernah dijajah oleh perancis..


kat gereja ni ada 2 menara loceng...
sekali imbas kan, tak terasa pulak mcm kat vietnam kan?

mcm kat negeri orang putih la plak suasana sini.. muahahah
berangan seketika..


apa apa pun, senibina perancis ni cantik..
menarik...


pintu masuk utama ke gereja...



oleh sebab senibina gereja ni cun n sedap mata memandang..
so tak hairanlah... gereja ni jd tumpuan lokasi utk photoshoot..

masa kitorang pi sana, ada tak kurang 4 couple tgh wat weding photoshoot..
eh photog dorang nampak pro gille.. siap ada fill in flash ke hape ntah namanya tu..

salah seorang pengantin yg jd mangsa tembakan kamera d80 aku..
muhahahaha...
sampai ke malaysia gambo ko cik kak oiii..


ehem ehem..
aku n viona posing mcm nak wat cover album la plak kan...

but mmg scene utk amik gamba sini sgt perfect!!


kat luarnye, ada taman...
siap ada burung merpati jinak la jugak...
huuhuh.. kan...? rasa mcm kat london or paris gak kan?


bersebelahan jalan ngn gereja ni ialah Central Post Office...

juga merupakan arkitektur from zaman penjajahan perancis..
konsep senireka post office ni ialah ala2 Gothic...


pose ala2 ayu pulak..


the saigon central post office jump!!!


luas dalam pos opis ni kan?

takde aircond tau.. kipas je..
but sejuk je rasa...


pos opis ni masih digunakan tau...
bukan setakat tarikan pelancong..
tapi segala urusan pos bole dilakukan disini


dah sampai kat bangunan klasik camni, naluri photog kitorang melonjak2 membuak2 la plak nak amik gambau..
sudahnye dah jadik macam sesi photoshoot pulak..

layankan antara gamba yg diambik kat pos opis ni:-


elelelelelelehhh viona...
kekonon tulis surat cinta nak pos ke mana tu?

hahaha..


pakcik Ho Chi Minh kat gambau besar belakang tu usya je kitorang kiss kiss kat dalam pos opis ni..

muhahaha..



ok lah.. tamat la sudah episod 9: Notre dame & central post office...


next!!!

Episod 10 - Reunification Palace!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Gieyana said...

bestnyer travel yer..cantik picture:)

Cath J said...

Romantis nyerr.. lam post ofis pun boleh XOXO gitu yerrr.... ^_^...

Lawa lah tempat gereja and post ofis tu... mcm kat London pulak.. ^_^

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!