Header

Tuesday, January 12, 2010

Islamophobia



Dah lama dah perasaan prejudis terhadap sesuatu agama tu ada dalam manusia kat seluruh dunia ni..

tapi yg paling ketara ialah perasaan prejuis terhadap agama Islam...

Islamophobia, menurut tafsiran wikipedia,

slamophobia is a neologism that refers to prejudice or discrimination against Islam or Muslims.[1] The term seems to date back to the late 1980s,[2] but came into common usage after the September 11, 2001 attacks in the United States.[3] In 1997, the British Runnymede Trust defined Islamophobia as the "dread or hatred of Islam and therefore, to the fear and dislike of all Muslims," stating that it also refers to the practice of discriminating against Muslims by excluding them from the economic, social, and public life of the nation. It includes the perception that Islam has no values in common with other cultures, is inferior to the West and is a violent political ideology rather than a religion.[4] Professor Anne Sophie Roald writes that steps were taken toward official acceptance of the term in January 2001 at the "Stockholm International Forum on Combating Intolerance", where Islamophobia was recognized as a form of intolerance alongside Xenophobia and Antisemitism.[5]

Sources have suggested an increasing trend in Islamophobia, some of which attribute it to the September 11 attacks,[6] while others associate it with the increased presence of Muslims in the Western world.[7] In May 2002 the European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia (EUMC), a European Union watchdog, released a report entitled "Summary report on Islamophobia in the EU after 11 September 2001", which described an increase in Islamophobia-related incidents in European member states post-9/11.[8] Although the term is widely recognized and used, it has not been without controversy.[9].

http://en.wikipedia.org/wiki/Islamophobia


mmm.. so sejak dari 1980's lagi dorang dah wujudkan perkataan Islamophobia.. takutkan terhadap muslim n budaya islam..
bukan.. bukan takut.. tapi diskriminasi terhadap muslim!

oleh sebab itu, muslim didiskriminasi dari segi ekonomi dan sosial

muslim telah di label sbg pengganas...
tapi dorang tak pikir ke.. kalau takde org pi jolok sarang tebuan, rasanya tbuan tu takkan pi serang n sengat org yg pi jolok tu kan?

camna nak kikis pahaman n persepsi ni?


skrg ni kat malaysia pun dah nak mula huru hara..
semuanya sbb penggunaan kalimah Allah..

Allah (Arabic: الله‎, Allāh, Turkish: Allah, IPA: [ʔalˤːɑːh] ( listen)) is the standard Arabic word for God.[1] While the term is best known in the West for its use by Muslims as a reference to God, it is used by Arabic-speakers of all Abrahamic faiths, including Christians and Jews, in reference to "God".[1][2][3] The term was also used by pagan Meccans as a reference to the creator-god, possibly the supreme deity in pre-Islamic Arabia.[4]

http://en.wikipedia.org/wiki/Allah


kalimah Allah tu adalah berasal dari bahasa Arab..
yang merujuk kepada makna - Tuhan yang disembah.
orang2 yg speaking bahasa arab mmg guna perkataan Allah tk tuhan mereka.. macam dalam bm, Tuhan laa..

Ayahanda Rasul kita, Nabi Muhamad, nama dia Abdullah (Hamba Allah)..
tgk tu.. kalimah Allah tu dah diguna sebelum Nabi dilahirkan lagi...
Nabi Muhamad lahir, barulah dia bawak ajaran Islam.. utk menyembah Allah, ganti nama kepada Tuhan semesta alam, dalam ajaran Islam...

so tak payah la org malaysia kita ni nak emosi tak tentu pasal..
nak bakar2 gereja la, demo la itu la ini la..

disebabkan perkataan berasal dari bahasa arab ni, nak pecah belah plak..
Allah ada 99 Nama.. Asmaul husna!

pikir2kanlah!!!

jgn sampai Islamophobia ni berleluasa..
tak perlu menjadi ekstrimis...
berdakwahlah dgn hikmah n ilmiah..

Islam cintakan kedamaian!!


*tapi.. apa yg muslim malaysia ni risau is, dgn penggunaan kalimah Allah oleh agama lain, kemungkinan utk mengelirukan org ramai adalah besar... cthnya:- "Marilah sembah Allah!" - kita pikir, allah tu adalah utk ajaran islam.. bila pi tgk, gereja.. camna? dan jugak mungkin nnti kedai2 makanan bukan muslim sng2 leh gantung tulisan jawi Allah kat kedai dia, so kita igt kan halal muslim? (eh bkn mamak skrg dah wat camtu ke? gantung sign bismillah.. padahal tokey dia hindu..)

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

edrina said...

Salam~

PS, rasanya dlm bahasa arab tuhan adalah ilah..

Cuba lihat dlm ayat ni:
La ilah ha illallah yg bermaksud tiada tuhan yg disembah melainkan Allah.

Mana mungkin kita samakan tuhan kita dengan lain2 tuhan.. Tuhan kita iaitu Allah maha esa.. tuhan yg satu..

Tuhan kita tak sama dengan tuhan kristian etc..

prebetsabu said...

edrina,

tidak pernah n tidak mungkin kita nak samakan tuhan kita dgn tuhan agama samawi yg lain...

cuma yg ingin aku perjelas kat n3 tu hanyalah apakah perlu kita melenting sampai di luar batasan.. sampai nak bakar.. jejas perpaduan..

mmg tidak dinafikan, direct translation of Tuhan/God kepada bahasa arab ialah "ilah" إله

akan tetapi, dalam konteks pnghuraian entry aku tu, sbg menjelaskan kata ganti diri bagi Tuhan, perkataan Allah telah digunakan oleh penganut agama samawi lain, yang juga bertutur menggunakan bahasa arab..

kata ganti diri bagi tuhan yg digunakan, Allah.

sepatutnya tidak timbul isu ekslusivity perkataan Allah, sebaliknya kita patut tumpukan pada garis panduan yg perlu dan kaedah pemantauan dalam penggunaan perktaan Allah... takut ada yg guna utk mengelirukan (mmg akan mengelirukan.. sbb kita tak guna bahasa arab, and perkataan Allah dah sebati dalam umat muslim malaysia sbg tuhan yg disembah oleh org islam)

kenapa nak tunjukkan protes macam budak2?

sampai bakar gereja?

itu bukan menyelesaikan masalah, bahkan menambah masalah!

patutnya kene mantapkan buah fikiran camna nak atasi sebarang kekeliruan..

jgn kita sempitkan pikiran kita dgn perkataan Allah adalah hak eksklusif Islam.. tidak pernah begitu...

edrina said...

Salam PS,

Saya jugak tak setuju dengan protes2 yg kebudak2kan sampai bakar gereja & sebagainya..

cuma saya tak setuju bila dikatakan kalimah Allah tu hendak diguna pakai oleh agama lain.

Cuba baca apa yg ditulis ini oleh seorg arab dlm blog tun dr mahathir:

Here is a simple question. What would be the reaction of Christian Americans if President Obama said in one his speeches said that We Christians worship Allah?

Though the post by Dr. is in Malay, a language which I do not speak, some of the comments are in English. So here is my two cents on this issue.

Firstly, to be exact the word Allah does not mean God in English. In fact the word Allah has no equivalent in English. And in many ways, it is also unique in Arabic (my native language).

Let me first explain why the word Allah is unique in Arabic and does not have an equivalent in English.

God has plural - Gods
God has a female equivalent - Godess

Allah has neither plural nor a female equivalent in Arabic. That makes it unique.

On the other hand the word Ilah in Arabic has plural (Alihah).

It is very true that Arab Christians do use the word Allah to mean God. But that is because it is their language. There is no alternative to what they mean in Arabic.

My last question, does the word God have a Malay equivalent? If yes.. use it. Why insist in a word that has alternative and more accurate in your own language.

wallahualam..

prebetsabu said...

edrina,

thanks sbb sudi berkongsi idea n pandangan...

hujah yg tepat dan padat!

sangat2 setuju ngn komen pak arab tu dalam blog cekdet.

It is very true that Arab Christians do use the word Allah to mean God. But that is because it is their language. There is no alternative to what they mean in Arabic.

Allah hanyalah sebuah perkataan.. berasal dari Arab.

yang menjadi persoalan, mengapa bila Harold nak pakai perkataan Allah, umat islam kat malaysia ni nak melenting tak tentu pasal? bahkan melenting tanpa ada contigency plan!

kalau kita tgk dari segi bahasa, mmg perkataan Allah itu bukanlah hak eksklusif Islam...

dan perenggan akhir pak arab ni sgt2 menarik:

My last question, does the word God have a Malay equivalent? If yes.. use it. Why insist in a word that has alternative and more accurate in your own language.

kan bagus kalau kita bole dgr persoalan yg camni dari mulut rakyat malaysia sendiri?

ni tidak...
dgr je mahkamah dah luluskan permohonan herald nak guna perkataan Allah, memasing rasa Islam terhina...
bukan mcm itu...
mahkamah membuat keputusan di atas pertimbangan dan hujah2 yg mengatakan Allah bukanlah hak eksklusif penganut islam utk guna sbg ganti nama tuhan.

persoalaannya, dan dilema disini ialah:-

jika kita bg arguement "Why insist in a word that has alternative and more accurate in your own language", kita perlu lah sediakan jawapan if penganut agama lain kata balik kat kita "kalau camtu islam pun tak perlu guna Allah.. guna perkataan Tuhan je"

jom pikir!

edrina said...

Salam PS~

Sebenarnya takut juga membicarakan issue2 macam ini.. sebab tersilap bicara boleh menyentuh akidah & sebagainya.

sama2 lah kita sentiasalah istigfar banyak2 bila membahaskan isu ini dan sentiasa baca dan faham maksud surah AL KAFIRUN dan surah AL IKHLAS.

Issue ini mmg menyentuh sensitiviti umat2 islam & menyentuh akidah umat islam. Saya rasa tampuk pemerintahan & raja2 sajer yg boleh menjaga kesucian agama islam. Dan kita sbg umat islam tak perlu la sampai nak bakar2 gereja & sebagainya. Islam adalah agama perdamaian

saya tak bagus sgt dlm agama tapi bagi saya kalimah Allah hak milik Islam secara total.

surah al kafirun..ayat pertama bermaksud.1.katakanlah(wahai muhammad)wahai orng2 kafir. 2 aku tidak sembah apa yang kamu sembah. 3 dan kamu bukan penyembah-penyembah tuhan yang aku sembah. 4 dan aku bukannya penyembah tuhan yang kamu sembah. 5 dan kamu juga bukan penyembah-penyembah tuhan yang aku sembah. 6 untuk kamu agama kamu untukku agamaku.. sudah jelas bahawa Allah tuhan yang kita sembah bukanlah tuhan untuk orng kafir..oleh itu Allah hanya boleh diguna oleh orng islam

satu lagi ayat dlm surah al ikhlas..

Katakanlah ( Wahai Muhammad ) Dialah Allah yang Maha Esa ( Tunggal, Satu ), Allah tempat tumpuan segala hajat. Dia tidak beranak dan tidak diberanakkan. Dan Dia tidak mempunyai bandingan satupun.


Manakala Agama kristian tetap percaya Allah hanya SATU yang menyatakan diriNya dalam tiga oknum (Bapa,Anak dan Roh Kudus).Sama seperti manusia yg diciptakan menurut gambar dan rupa TUHAN .Manusia mempunyai (1)TUBUH (2) JIWA (3) ROH -manusia ialah mahkluk 'Tritunggal' TIGA DLM SATU sama seperti TUHAN ALLAH itu tritunggal (Bapa,Anak (Jesus) dan Roh Kudus).Contoh lain ialah AIR.Air hanya satu tetapi kandungan molikiulnya TIGA (H2O-2 Hidrogen dan 1 oksigen)untuk menjadi Air.

Inilah perbezaan yang jelas antara Muslim dengan Kristian.Makna Allah telah dijelaskan oleh Allah sendiri dalam surah Al-Ikhlas melalui ayat ini dlm surah al-ikhlas ' Ia tidak boleh disekutu dengan sesiapa ' Dengan mengambil contoh 'air' terdiri dua unsur iaitu 2 Hidrogen dan 1 Oksigen telah menyamakan makhluk dengan Allah dan Allah itu ada sekutunya seperti hidrogen dan oksigen bersekutu baru boleh jadi air.Ini bertentangan dengan Islam kerana Allah tiada siapa yang menyerupainya dan tidak ada sekutu bagiNya

edrina said...

tapi kan ada satu lagi komen yg menarik & buat saya berfikir :

First of all Allah SWT is the name of God as revealed by the angel Jibrail to Muhammad SAW. Not a word in Arabic. Allah is but one of His 99 names. Thus the Arabs took the name of Allah SWT into their language meaning the One God.

The word for god in Arabic is Ilah.

This is not a conflict of language. This is about protecting the name of Allah SWT from being used to address a god that is not Allah SWT.

Most importantly, the Christians must accept that Allah SWT is not the god worshipped in Christianity. The characteristics of Allah SWT (Sifat 20) is clearly in conflict with the God in Christianity.

Maybe the Christians would like to believe that both Muslims and Christians worship the same God, but that is not the case.

Muslims believe that Islam is the only religion instructed upon men by Allah SWT. And it comes with it's own set of rules and protocols to be followed by all men. Muslims are not concerned with other religions. There is no doubt whatsoever on a Muslim's mind that another religion might be the "true" religion.

Ironically, it is the other religions who are very much concerned about Islam. If you believe in full faith that your religion is true, then why concern yourself too much about Islam?

Arguing that the Christians natives of Sabah & Sarawak has been using the name Allah to address their God for ages doesn't make it right. Since when is the Malay language is the language of the natives of Sabah & Sarawak. Surely the Ibans and Kadazans have a word for God in their own mother tongue. The name Allah was introduced to them.

The non-Muslims understands that Allah is another word for God, but for Muslims it is the name of God. This is not a matter of language.

wallahualam..

sorry PS & MV terpanjang pulak.. peace no war~

emelda said...

as u understand it that "Allah" is an arabic word... so why do they want to use it in a malay translation? The malay word for God obviously is "Tuhan". If they want to translate to arabic, then there might be no issue to use the word Allah. But to use the word Allah which is an 'arabic' word in a 'malay' translation?? I smell something fishy.

why do u want to rise an argument on "kalau camtu islam pun tak perlu guna Allah.. guna perkataan Tuhan je" when even in the dictionaries such as Cambridge defines "Allah" as 'the name of God for Muslims'. The world acknowledges it, so I guess the argument is unnecessary.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!