Header

Thursday, January 14, 2010

Pagi² dah sembang pasal duit

Sebenarnya time aku taip entry ni dah pukol 3am dah pun...
memuloanya igt dah nak tido..
tapi mata takleh lelap.. otak aku dok ligat lg berpikir...

memula aku pi troubleshoot blackberry tu...
tetiba masa kat site melaka tadi (semalam) aku try tethered bb tu utk jd modem kat lappy..
ntah tetiba je tak dpt connect.. sabaa je la.. time nak guna lak dia wat hal..
so td dah godek n dah beraya setup semula.. yabedabeduu..


lps dah settle, layan golek2 konon nak lelapkan mata..
tak berjaya plak..
kepala aku dok ligat je pikir camna nak beranakkan lagi duit ni...

haaii... duit duit duit
alhamdulillah setakat ni weols Team Mv.com cukup makan pakai.. tiap bulan leh reserve sikit utk simpanan n vacation..

tapi aku still tak puas hati..
rasa nak je cari jalan lain camna nak beranakkan duit..
dari sikit kepada sederhana..
dari sederhana kepada banyak..
dari banyak kepada melimpah ruah...

memang, kita hidup ni bukan nak jadi hamba kepada duit..
tapi, kalau dalam hidup ni kita takde duit, kita yg akan jad hamba!

so far macam2 cara weols dah guna utk beranakkan duit..
antaranya hartanah, pelaburan amanah, refinance dan OD ASB
dan yg aku paling nampak memberikan impak yg tinggi dan hampir serta merta is perancangan and pemanipulasian from OD ASB..
sangat berterima kasih pada org2 yg berkongsi ilmu utk memaniplasikan tools OD against ASB ni..
aku pun research thru internet je.. but alhamdulillah paha n dah dilaksanakan...

dah beberapa bulan ni plak aku dok research kat internet psl gold investment plak..
rasanya dah nak sampai ke peringkat akhir dah kalau aku compile leh wat tesis PhD hahaha
once sume maklumat dah berjaya peroleh, pro n cons, then kita decide nak proceed or not..
antara alternatif lain yg amat memberi impak jangka panjang is hartanah..
mmg sekarang weols tgh ligat pi surey tapak2 uah baru..
mg weols nak tambah lagi kat hartanah.. cadangnya tahun ni nak cukupkan jd 3..

last option, aku selalu gak terpikir nak terjun ke saham.. open share
but wat masa ni masih byk lagi kene blaja.. n aku sedar, risiko dia amat tinggi
tapi, kalau kene gaya, mmg meletup!

Passive income...
duit yg datang secara kita duduk goyang kaki..
tau tau ada je duit tu asuk dalam akaun..
tapi sbb dah ramai MLM pakai term passive income ni, org jadik fobia lak dgr perkataan ni kan?

weols Team Mv.com tak berminat pd MLM..
but weols tak menghalang sesapa yg nak wat..
sbb mmg ada yg berjaya tapi utk dia tu berjaya, maka mmg ramai yg kurang berjaya lak.. especially yg bawah2 nuuu

eh eh..
dok bebel pasal duit pasif ni, baru aku tingat...
weols tak pi tgk lagi bape dividen yg weols dapat utk asb ni..
insyaallah if ikut kiraan kasar aku, dividen tu nnti cecah 4 angka..
kiranya cukupla utk weols guna kat vacation May nnti.. alhamdulillah..

dan seperti biasa, nnti if aku jumpe apape jalan nak berananakkan duit lagi, aku kongsi..
buat yg terlepas entry2 aku dok bincang pasal finance ni, korang boleh tgk kat sini:

http://www.masviona.com/search/label/finance

but, semua tu aku kongsi brdasarkan pengalaman n pengetahuan yg tak seberapa...
if nak lebih afdal, korang leh consult CFP (certified financial planner)..

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Cath J said...

Wah byk nya duit.... nak sekeping kekkekekekekkek...

Investment terbaik adalah hartatanah lah... kalau nak kata Saham... mengigil yu..

My relatives baru2 jatuh miskin gara2 bermain saham.. kesian kehidupan mereka sekarang ... dari org berada lenyap dgn sekelip mata kerana bermain saham (Yg pada mulanya membawa untung besar sgt besar..) tapi kerana halobah... haaaa..... tersungkur yuuu...

Takutttttttttt.....

prebetsabu said...

cath.. tu gambo bukan duit ktiorang lor.. just copy paste from en google..

betul, open share market ni, kalau tak kene gaya, mmg melingkup.. high risk!

sbb tu buat masa ni, saham2 camtu weols masih belum berani nak main... nnti tunggu kot2 dah ada duit terlebih byk2 ke then dump je dalam saham hahaha.. how i wish!

*ayu the sun* said...

niat kena betul..
kalau untuk family, insyaAllah, Allah akan permudahkan..
:)



ATS SHOPPE - Macam-macam ada!!!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!