Header

Wednesday, February 17, 2010

Dokumentari Perhentian - Part 1: Percutian yang tak dirancang!

Rasa malas lak nak kerje kan???? hikssss

takpe.. takpe.. bior ahkak enlightened ari korang ngn kisah sepanjang percutian yang tak terancang sempena cuti cny baru ni..

weols Team Mv.com mmg dah terkenal ngn "suka rancang jalan² last minit" punya olang maaa...
hihihi..

so cuti cny aritu weols adalah di dalam dilemma!
mmg cadangan awalnya ialah utk pergi bercuti² dalam negara..
dok pikir nak ke situ ke sini..

memula weols ajak sekali mama and abah..
tapi mama n abah tak dpt join sbb ada urusan lain..
mek n ayoh pun gitu..

so lagi la carca merba planning..

so terlintas lak nak gi ke indon..
cek2 flight sume mcm ok je...
tapi PS mcm berat ati.. dia kata better kita g dalam negara je this time..

hmmm.... dalam negara pun, PS tak decide lagi.. gerammm ahkak tau..
sampai la ke ari jumaat tu..
balik keje.. still takde keputusan..

so terus weols bukak lappy memasing, and memasing terus hunt cari nombor telepon utk resort2..
byk tempat weols research.. semuanya pulau..
tioman, redang, sipadan, mabul...

try kol semua, full pulok!!!!
ada gak yg masih belum beroperasi.. tutup sempena monsun.. ujung bulan 2 baru buka semula..

tapi skill meresearch ahkak ni lagi power dari PS tau..
ahkak jumpe contact person utk resort di perhentian island!!

terus kol...
en nasir namanya
bincang2 harga..
terus kompom!!

time deal tu dah jam 10pm dah..
ye uols.. dah jam 10 malam!!

lepas kompom, terus bergegas packing barang...
mcm lipas kudung memasing..
bibik tolong pack barang2 damia..
aku pack brg2 weols..
PS layan berehat meluruskan pinggang sbb dia nak drive nnti... rehat itu perlu...

tapi... ada 1 lagi masalah!!
Bibik weols tu nak letak mana lak?
sbb last minit preparation, so weols tempah 1 bilik sajeeeeeee..
aahhh sudah!

terus PS sms tuberose (eh tuberose lama dah tak tinggal komen kan????)..
tanya tuberose samada nak pakai tak khidmat bibik weols sementara weols g cuti..
dan tuberose kata ok cun!!
settle masalah..
so kita tinggal bibik kat umah and tuberose akan mai amik dia esok pagi...

lebih kurang jam 12am, kitorang memulakan perjalanan...
perjalanan yag panjang..

si avin damia pulak, time weols sebok mengemas, dia sebok gak..
sebok pi amik baju cantik dia dalam lemari then mintak kitorang tukar baju dia cepat2...
iap soh weols tukar pampers segala bagai..
aaiii. anak ahkak ni.. weols tak bgtau pun dia kita nak g bercuti.. dia dpt tangkap gak..

segar bugar mata dia masa otw tu walaupun dah tgh malam!

bila tanya dia "avin, kita nak gi mana ni..?"
terus dia jawap "taman playground"
hihiih..

"bukanlah avin.. kita nak gi main sea water"
dan dia tersenyum lebar.. "yaey sea water.."

weols mmg expect jalan malam tu akan jem..
dan betul.. mmg jem..
sampai kat area hiway karak.. lepas genting sempah.. tuuu dia jem sampai la ke exit bentong..

lepas tu jalan clear..
PS mmg mengharapkan bantuan GPS dia utk sampai ke jeti perhentian tu..
ntah jalan mana ntah GPS tu bawak...
"takpe v.. gps ni dah kira, ni la jalan paling dekat!"
ahkak iye kan aje..

byk kali ak benti..
mata PS dah tak larat..
ahkak offer utk sambung drive
"takpe la v.. v pun tak larat tu.. kita rest tido sat 15min.. lps ni ok la"
ye la abg... ayg ikutkan aje...

sampai bandar muktafibillah, dah jam 7am..
terus weols sms en. nasir wakil yg dah tunggu kat jeti tu..
bgtau dia tak dan nak sampai utk boat 8am..
dia kata, takpe.. tak perlu rush.. leh naik boat jam 10am.

fuhh lega..

so weols pun drive la secara bersiar2 menikmati panorama pagi yang sungguh indah..
time ni anak dara weols dah bangun.. segar bugar mata dia..
bangun je terus cakap "sea water!!!"

hikss. sabar la sayang.. belum sampai lagi.

cantik pemandangan hijau bukit bukau menghala ke Kuala berang ni..
di tambah plak ngn kabus2 sejuk..
owwhhh indahnya!!

dan kahirnya weols sampai ke jeti perhentian di besut pada jam 10am...
terus kol en nasir bgtau dah sampai.
dia dah tunggu di jeti..

dia panggil runner utk paking kete..
kene caj rm7 sehari.. paking berbumbung n kunci kete weols pegang.. ok la..

tepat jam 1030am, kitorang nai kspeed boat..

ok la uols mukadimah Dokumentari Perhentian...
sorry episode 1 ni takdak gambauuuu..
sbb semua berlaku dalam kekalutan..
so mmg takdan nak bergambauu..
dah naik boat, hati dah lega, baru weols keluarkan kamera!

itu bahagian 2 ok !!!!

Best!!

Cuti-cuti cuti bercuti vacation perhentian island


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

♥♥relyza♥♥ said...

wah wah wah
sakan cuti2 ekkk
akk g perhentian beso ke kecik?
best tak best tak?
nak survey2 neh...nak g bulan madu tak rasmi
hahahaa

prebetsabu said...

relyza: kami g ke perhentian besar
best! best! tunggu episod2 akan dtg byk lagi nak story

tuberose78 said...

sejak bibik tak dak ni.. aktiviti melayari tenet terpaksa dikurangkan..
maner bibik aku ni!!!!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!