Header

Monday, February 22, 2010

Isu Melayu Penang...

time aku dok belek2 forum di cari.com.my, tertarik lak ngn isu ni..

isu yg digembar gembur mengenai kerajaan di pulau pinang yg mendiskriminasi rakyat melayu di penang..

bagi aku, hujah2 2-2 panel ni semborono..
takde fakta..
awal2 lagi dah kantoi..
kerajaan PR baru take over penang 2 tahun...
masa BN dulu dah berpuluh2 tahun...

so akar umbi masalah melayu ni punca umno la jugak kan?

sebok soh bg alternatif kedai lain.. tapi apsal tolak?
bape agaknya sewa yg mahal tu? hulu sgt ke tpt tu...

korang nilai la sendiri hujah2 dorang...

ntah hape hape...

Dr Agus bg fakta, terus terkedu..
panel dok asyik jawap "saya rasa..." ... "saya dengar...."











perbincangan mengenai topik ni bole dilihat ni sini...
Isu Melayu Penang


baeekk punya BN konar sana sini........


*walau pahaman politik berbeza, ktia kumpul fakta and nilaikan.. yg baik ktia amik, yg tak elok kita tolak.. jgn dok dgr kabar angin je....

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

8 Comments Uols:

~ain said...

betui.. kena buat timbang tara juga.. jangan sebab kita sokong A, semua yang A cakap kita terima.. dan jangan sebab kita sokong B cakap A langsung kita tak nak terima.....

Kan senang kalau ada CDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ.. Tak yah nak pikir A ke B... hehhee (melalut je)

prebetsabu said...

ain: tu la pasal.. jika kita lihat dari hujah panel2 tu, yg kononnya nak hilight bepata Melayu di penang ni menjadi kucar kacir sejak DAP take over, dorang sbenarnya menyerlahkan tembelang dorang sendiri..

PR yg baru hampir 2 tahun meemrintah, nak diharapkan membangnkan melayu secara on d spot ke.. BN dulu?

Dato pompuan tu ada cakap.. isu tanah wakaf ni isu lama.. isu lapok.. eh.. so maknanya dari aman BN dulu la isu tnh wakaf ni tak settle2.. now PR baru take over, dah nak cucuk2 org melayu kononnya DAP sish melayu kah?

aku malu betul tgk hujah2 dorang ni.

jilat baeekkk punya ngn UMNO..

fakta dketepikan.. tak relevent kononnya?????????

Dee said...

jgnlah ko bandingkan epal ngan oren..mmg x kena..

ada ke bandingkan org yg baru perintah negeri 2 tahun dgn org yg dh perintah lebih 50 tahun..lawak2..

prebetsabu said...

dee: nak wat camna.. gitula jadinya if org tu nak jugak kuasa.. demi kepentingan peribadi gamaknya..
so segala point yg sepatutnya tak munasabah pun ditegakkan jugak..

harap2 mentaliti pengundi zaman skrg lebih terbuka la n pandai menganalisa fom hujah2 yg diberikan..

jgn sekadar terima bulat2 apa yg dibentangkan.. tapi disertakan with data n analisis.. then kita renung2kan bersama..

PRU13 akan datang akan lebih berwarna sbb BN & PR memasing dah ada track record memerintah..

so ayuhla kita kaji n nilai tahap keberkesanan mereka2 ni semua.. demi masa depan kita bersama...

aduka said...

bodo la isu penang tu.. klu bcakap ngan puak2 UMNGOK ni mmg x kesudahan.. macam keling.. putar sana putar sini.. igt rakyat xde otak ke ape..

KM said...

yg jd panel pun bukan melayu tulen bro....hehehe...aku dh jd melayu penang sejak 34 thn lepas & sgt2 mengerti sapa yg perdajai org melayu sini kalau bukan org melayu UMNO sendiri...........permainan sentimen perkauman adalah antara alat utama bg memenangkan kembali sokongan khususnya di kalangan org Melayu yg mula celik mata pd PRU ke-12 lepas......

prebetsabu said...

ahah Km lama menyepi!

panel tu mami ngn amu kaa? hhuhuhu.. takpe la.. separuh melayu gamaknyee...

so, Km as local melayu penang sendiri dah bg testimoni.. and aku percaya ada lagi melayu penang yg sekapal ngn KM..

so kita tgk la lagi 2thn+ ni PRU13 siapa yg kenaa!!

LAWAN TETAP LAWAN!

raggedyanne said...

salam, minta maaf jika saya menyampuk dlm komen box viona/prebetsabu.

En.KM, saya tak setuju jika encik mempersoalkan kemelayuan orang lain hanya jika mereka mempunyai keturunan mamak/mami. Mereka juga Melayu peranakan. There's no such thing as Melayu tulen. Orang Melayu sekarang dah byk bercampur darah & keturunan.

saya jugak tidak setuju isu melayu pulau pinang ini dipolitikkan, kerana pada dasarnya, isu ini adalah isu ekonomi. Entah bagaimana, jadi isu politik pulak. Byk NGO2 Melayu yg selama ni berpecah belah, dah bersatu di bawah satu naungan untuk cuba menyelesaikan masalah2 Melayu di Penang. Beri mereka sokongan. Byk pihak membuat spekulasi bahawa isu ini didalangi oleh puak2 UMNO, so isu ini diperlekehkan dan kita tersasar dari objektif utama, iaitu bagaimana kita nak menyelesaikan masalah penjaja2 Melayu ini. Please do your research. Jika kita nak memberi komen, be objective and get the facts from both sides. Boleh refer dpmpp.my & melayuterpinggir.net.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!