Header

Monday, March 29, 2010

HELP - e-filing lhdn

Mintak tlg sesapa leh share info cmna prosedur utk declare personal income tax guna e-filing..

Cmna nak register?thru web or office lhdn?
Dh bertahun xpernah declare.. Tolong..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Camna?

7 Comments Uols:

mama tisya said...

guna online je kak...buka https://spsd.hasil.gov.my/pki/

tuberose78 said...

tanya la abg. coki.. developer tuh!

nUR_rOsALiNdA said...

kita lagi lah hampeh...x tau apa2

EraNaZeErA.. said...

MV,

kalau awak belum pernah declare, boleh masuk laman web lhdn (e-daftar), tp lebih senang kalau terus pergi ke cawangan yang terdekat. kalau belum pernah ada fail, bawa payslip, salinan ic dan salinan ea/ec form. dan ckp nak declare.

kalau mmg dah ada fail cukai, seperti yg tertera no.fail kat ea/ec form, kena pergi cawangan yang terdekat isi borang mengikut tahun2 yg mmg patut isi.

kalau bujang rm2400 ke atas dah kena cukai,

kalu dah kawin rm2800 ke atas, tp bergantung gak kalau pelepasan anak u amik.. mungkin akan tak kena cukai. bagi pelepasan anak.. tengok gaji suami lebih tinggi or awak. pelepasan anak sorang anak RM1000.

lebih senang saya cadangkan MV pergi ke cawangan LHDNM yang terdekat..

Sekian, itu yg mampu tolong.

saya kerja kat lhdn bangi.. tp training centre la... yg terdekat cheras, wangsa maju.

ok.. selamat mendeclare... :)

prebetsabu said...

wauu.. ALL.. thnks..

bukan ahkak masviona yg tanya.. tapi aku yg tanya tu la.. huhuhu.. bertukar jadi ahkak prebet pulak..

aku baru je dptkan pin from lhdn.. call aje terus dapat..
n dah dpt access ke e-filing utk 2009 ni.. tgh isik..

utk tahun2 sebelum ni mmg tak pernah declare pun.. tapi potongan pcb mmg tetiap bulan bayoo... rugi-rugi..

so kesimpulan yg aku belajar today dari korang:
1- utk register e-filing bole call je lhdn n dptkan pin number utk 1st time login (provided kita mmg dah pernah ada file ngn lhdn.. kes aku, mmg ada file sbb tap bulan potong pcb)

2- untuk declare tax tahun2 lepas, kene g kat branch yg pegang file kita... errr camna nak tau branch mana yg pegang file kita ek? rugi aaaa aku tak pernah declare utk pengecualian apa tu sume.. klu tak leh berjimba2 ngn refund tax tu..

again, thanks pada semua yg sudi kongsi info n kepakaran!

EraNaZeErA.. said...

kalau mcm tu... PS call je pungutan jalan duta pun tak per... so tanya nak check fail dok kat cawangan mana.. bagi no.fail/ic.. dorang konfem bleh check... kalau dah every year potong pcb.. kenalah isi form.. mana tau kot2 silap2 income tax kena bayar balik...

so, kat laman web ada no. fon...

Dee said...

oh..selama ni ngelat ye..hehehe..tiba2 dee teringat x buat lg e-filing..kena buat ni..takut terlupa lak..hehehe..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!