Header

Tuesday, March 23, 2010

LIVE: Makcik, maafkan saya!

Masa aku tgh menghirup titisan terakhir teh tarik gelas besar mamak ni, terpandang lak couple tu..

Badan mereka bongkok semua..
Kulit dah mengendur..
Jalan pun dah x kuat sgt.. Slow je..
Umur aku agak2 dlm lingkungan akhir 70an..

Dari jauh aku dah perasan couple makcik n pakcik tu..
Or maybe lebih appropiate aku panggil nenek n atuk rasanya..
Jalan seiringan..
Sesekali aku tgk dorang berbual.. Gaya seakan berbisik..
Then memasing tersenyum..

Smpi d area mamak ni, atuk tu tarik kerusi utk nenek tu..
Nenek duduk..
Dan mereka berbual lg.. Tersenyum senyum masing2..
Atok panggil mamak mungkin utk oder mkanan..
Atok tnya nenek nak makan apa..
Nenek bgtau pd atok..
Atok bgtau mamak..

Sesekali terlihat nenek merenung jauh..
Sesekali terlihat mereka berbual mesra..
Dan byk kali dua dua mereka tersenyum sesama sndiri

Terus aku terbayang..
Mcmmana aku n mv bila dh tua kelak..
Dptkah weols tandingi couple nenek n atok tu
Berdua berjalan dgn mesra even masing2 kelihatan tak begitu kuat n bertenaga..
Tp mungkin kerana kasih n syg sesama sendiri, maka otomatik kuderat tu dtg..

Baru tadi couple tu dh dpt brg yg d oder.. Tapau rupanya..
Lps byr, atok tu pimpin tgn nenek utk bgn frm kerusi..
Nenek sambut sua tgn atok ngn senyuman n terus berpaut..
Dua dua menggeletar time nenek paut pd tgn atok utk berdiri dr kerusi tu..
Lps dh diri, masing2 jln pimpin tgn.
Dan terus berbual mesra...

Nenek lalu d sebelah meja aku
Dia pandang aku n aku mmg tgh pandang diorang
Dia senyum.. Ikhlas benar nampak..

Dalam hati aku.. "Alangkah bahagianya nenek n atok ni smpi ke tua masih bersama n mesra..saling perlu memerlukan"

Moga kita dpt mengikut jejak langkah mereka...

Makcik, maafkan saya sbb amik gamba candid makcik! Saya mengagumi anda! Saya ternampak mv di dalam diri nenek n ps dlm diri atok.. Insyaallah


*gamba candid xnmpk atok tu sbb terhadang....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Camna?

6 Comments Uols:

Riena said...

sedih plak saya baca....

prebetsabu said...

riena: if baca dah rasa sedih, aku yg tgk gelaga dorang dari mula dorang jalan dari hujung deret kedai, sampai dorang selisih sebelah meja aku lps dpt oder makanan... sgt2 terharu ngn couple tu..

terharu bukan sbb sedih sayu tapi terharu gembira and mereka telah membuka mata n menjadi inspirasi wat kita, as couple yg lebih muda.

alhamdulillah, jodoh couple tu masih berpanjangan n kekal mesra... harap kita semua pun sama

wanna said...

terharu nyer tgk atok n nenek tue..
alangkah bahagianyer dyorg..
saya berharap sya pon akan mcm tue ntik..
dan saya jgak doakan abg ps dan kak mv akan bahagia seperti atok dan nenek tue..amin

lily lotus said...

jarang nampak pasangan melayu sampai ke tua camni. but mat saleh yes. aduhai..seronok baca ur entry ni

~ Lady ell ~ said...

hebatnya cinta mereka..

Liea said...

cedeynya yon... nak nangis aku baca... mampukah kita jadi macam atok dengan nenek tu... **dah nangis pun**

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!