Header

Tuesday, May 18, 2010

Dokumentari Gold Coast - Part 1: KAMI DATANG!!!!!!!!!!!!


Assalamualaikum semua....
tak kira... memula viona kata dia nak wat siri Dokumentari Gold Coast ni.. tapi lambat sgt dia nak bukak cerita, so aku wat la dulu ek.. ngeh ngeh

Alkisah, tersebutla kisah...
tanggal 6 May 2010, kitoang pun berlepas la ke Gold Coast, Australia.

Macammana boleh kitorang ke Gold Coast ni?
haaa.. meh nak cerita..

viona yg aku sayang ni kan, memang la kaki jalan.. kaki travel..
tak kira la dalam negeri ke, luar negeri ke.. asalkan dapat berjalan, mmg dia excited la!
yang aku ni plak, nak kata tak suke berjalan, takde la plak sampai tak suke.. if dalam negeri, aku ok je.. tapi dulu, if pikir nak berjalan sampai ke luar negeri, aku rasa tak yakin je..

"bole ke aku ni nak gi jejalan kat negara orang?"

mmg tu la selalunya persoalan yg ada dalam benak aku ni..
then aku kawen ngn mv... dari awal aku kawen lagi, mv selalu racun aku... selalu ajak aku g tgk tpt org..
selalu la dia forward segala email promo itu ini from travel agencies, airlines etc..
tiap kali dia forward, aku tak baca pun!!!! mv jgn marah ek.. pengakuan ikhlas b ni!
sbb apa tak baca? sbb aku tak yakin la nak berjalan ke luar!!!

then suatu masa, tetiba je sampai lak seru... 1st destinasi weols ke luar negara is Bali...
lps tu, waaaahh.. rasa seronok lak... then terjah china terus!!

dua-dua trip tu weols guna khidmat tour agent.. amik pakej..
so dah mula yakin... mv racun lagi aku.. dia kata kita g style backpack je...
aduhmak.. aku kecut gak perut... ye la.. tempat orang, budaya orang, gaya orang.. kita mana biasa...
"ala.. b ni.. pasal bende2 tu la kita kene backpack.. kita experience tempat orang, budaya orang dengan lebih dekat" kata mv...

so terus kitorang terjah Saigon, Vietnam... secara backpack.. segala persiapan diaturkan sendiri...
wahh.. syiokk pula!!

balik dari saigon, aku dah addicted nak try backpack lagi..
"kalau negara mcm vietnam tu pun senang je nak backpack, apa kata kita try lak backpack kat negara orang putih..." getus hati.. hahaha

terus weols tempah tiket ke Australia.......................................... backpack
sebenarnya mv nak g melbourne... tapi aku saje gatal tgn amik gold coast....
sbb? melbourne lebih pada jalan2 shopping.. ahaha.. gold coast pantai... rilekkkss...


tapiiii... rupanya.. shopping gak dia kat gold coast ni.. hahaha

mak aiihh panjangnye mukadimah..

hihihi... ok jom kita kupas pasalvacation weols kat Gold Coast & Brisbane...

weols tempah airasia saje.. murah woooiiiii!!!!!! muraaahhhh...!!





dan seperti biasa, flight international, kene checkin paling kurang sejam awal dari masa penerbangan.....
dan weols pun takde mende nak wat, camho la.... sambil bercintan cintun dalam boarding area...

alhamdulillah, flight tak delay.. infact, airraft dah lama standby tunggu masa je penumpang nak dipanggil masuk..

flight kitorang malam.. kol 2140 klu tak silap..
total journey from KL to Gold Coast took about 8hours..
fuhh.. lebam la bontot dalam flight ni!!

sebab perjalanan yg panjang, so weols tempah makanan n comfort kit... dalam comfort kit ada selimut, penutup mata n bantal leher... ok la... merah menyala kaler airasia!!


lebih kurang sejam lps airborne, datang la waitress airasia hidang makanan...
eh silap.. bukan waitress, tapi Flight Attendance aka Stewardess...
marah lak kang dorang kita panggil dia waitress tapi mmg pun kan, skop keje lebih kurang waitress kat restoran je.... huhuhu sorryyyy...


weols amik menu malaysia....
mmg sengaja amik memandangkan inilah sahaje santapan menu malaysia yang terakhir utk seminggu akan datang!!! hahahaa

khusyuk mv menyantap makanan dia..

lps dah kenyang, weols layan sembang2.. layan camho.. layan gossip...
tak lama pastu, masing2 mata menantuk..
so apa lagi.. pejam kan mata laaaaaa... tidoo..

aku nyenyak gak la tido dalam 2-3jam..
mv kata dia tak dpt tido.. alalalal sian mv..

lepas dah terjaga, mmg mata takmo lelap dah la..
so duduk je la menunggu flight sampai....
mata melilau tgk persekitaran gelagat orang ramai.. hahaha

1 bende yg aku pasan kat aircraft ni, dia takde aircond la..
maksud aku, biasanya kat kat setiap passenger, ada salur aircond yg akan sembur direct kat passenger tu..
tapi aircraft yg ni takde plak..
dia just sembur aircond dari siling je...
patut la ada rasa sedikit panas hahaha

haa tuu tgk tuu..
yang ada cuma reading light je....

dah puas resah gelisah, akhirnya pilot announce kita akan landing sebentar lagi...
yeehuuu...!!!

terus mata fokus pada luar...
tgk pemandangan... fuuhh.. nampak bukit bukau australia... cantik!!


akhirnya.. setelah 7jam 50min, pesawat akhirnya landing di tanah Gold Coast!!
fuhh.. bestnye............!!
tamat sudah penyeksaan cramp kaki selama 8jam di atas seat kapal terbang!!!!!!


masa tempatan di gold coast adalah awal 2 jam dari masa di KL...
kami touch down di gc pada jam 8am waktu tempatan (6am waktu kl)

bila kaki jejak je kat landasan airport dia, terus badan disambar dgn angin n suasana yang amat nyaman... sejuk!
rasa2 mcm duduk dalam bilik beku... hahaha


turun flight, paksa mv bergambar lagi.. hahahaha
sian mv... ngantuk kot sampai susah nak buka mata!!
tak.. bukan sebab ngantuk.. tapi sebab silau...
matahari memancar kuat, tapi hawa dia sejuk je.. best la camni..! takde rasa bahang pun

masuk je ke dalam kompleks airport dia, bermula la kembali part yang membosankan..
part nak cek passport n barang2 bagasi..

nak masuk ke australia, kene apply visa..
weols apply sendiri thru internet... http://www.eta.immi.gov.au/ETAAusXEn.html
caj yang dikenekan tak silap aku aud20 seorang utk multiple entry visa, valid selama setahun..
so dalam setahun ni kitorng leh kuar masuk sesuka hati la kat australia hahahahahha

sini kastam agak straight... dalam flight dia ada kasik visitor's card.. so if ada bawak barang makanan baik declare je..
sampai kaunter kastam, masuk lorong utk declare... weols mmg dah prepare segala mak nenek makanan letak dalam 1 beg.. so aku g lorong delare, viona g lorong biasa.. kat lorong2 tu plak nnti ada anjing kecik yg akan hidu2 korang..
alamak.. anjing la plak.. sib baik dia just hidu dari jauh.. fuuhh..

aku sampai kat kastam tu, terus buka seluar.. hahahaha beg..
bongkar segala mak nenek maggie, roti, biskut yg ktiorang bwak..
then explain kat pakcik kastam tu leklok.. kita just bawak makanan segera..
fuhh.. selamat... lepas semua.. takde yg masuk tong sampah dia.. tapi lorong sebelah aku tgk ada maggie yg kene buang tong sampah.. ntah la..

fuh.. selesai hal kastam n imigresen.. takde isu..

terus kitroang keluar and mencari2 despatch kompeni kereta sewa yg weols dah tempah from kl..
tak nampak batang idung.. terus kol kompeni tu..
ooo.. rupanya dia dah tunggu kat luar..
dan weols dibawa oleh dia pergi ke opis dorang utk amik kete sewa..



dari airport coolangata ke opis kete sewa ni tak jauh pun.. dalam 5 minit je...
lepas sign document itu ini, briefing itu ini kitoran terus bergerak bawak kete..


huhhuuh.. viona ni ada bakat ek nak jadi model kereta..
weols sewa kereta compact.. diorag bg weols hundai getz.. 2 pintu..
ok je la getz ni.. takde la best pun.. mcm bawak kancil jugak...
kenderaan dia terjaga rapi.. amat selesa dan yakin je..
huuhhu.. takde la isau rosak tepi jalan ke apa ke..


so tangan dah pegang stereng..
debar gak ni nak drive kat negara orang..
sib baik oz ni mcm mesia.. right hand drive.. takde la kekok sgt..
jalanraya kat sini bersih... takde lubang2.. rata je.. ok la selesa oo jalan dia!


weols tatau nak g mana..
tatau hala tuju.. hahah
terus buka gps.. and hala ke hotel..
sekali lagi, gps garmin obile dalam henpon nokia kitorang ni membantu lagi!!!
tiap kali trip cuti mmg gps ni la penyelamat!! hahaha

kitorang bawak santai je dari coolangata tu menghala ke surfer's paradise..
jarak dalam 30km gak la..

otw tu, kitorang stop sana sini.. amik feel.. dan jugak amik gambar..
mulut viona tak lekang dok tersenyummmmmm je sepanjang masa dalam kete, mata eliar tgk luar..
agaknya dalam hati dia "akhirnya jejak gak kaki aku ke australia..."......

kitorng stop kat Kirra Beach.. cantek betul pantai dia.....!




matahari mmg silau.. tapi sejuk!!!!

igtkan weols nak terus checkin.. tapi tgk jam baru kol 10am++ so takleh cekin lagi kan..
apa lagi... terus terjah Currumbin Wildlife Park la...!!
kat sini mcm zoo la.. tapi zoo utk haiwan2 native kat oz...
best..!
ada koala, tasmanian devil, kangarooo...
tapi...

itu part 2 yee.....................................................................

tunguuuuuuuuuuuuuu !!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

12 Comments Uols:

ohmywtf said...

looking forward for part 2! :-)

[-suziey-] said...

wohooo..syiok..my suggestion..mention skali costing..i.e: hotel, foods and segala tok nenek fees yg terlibat..hehe..planning nk g jgk..so nk tau la total cost..

prebetsabu said...

ohmywtf: nice nick!! haha.. hv some patience.. part by part will be published soon..

suziey: hahah ok ok next time ktiorang mention psl costing skali.. tp klu nak tau details psl cost kene la banje pengeras air kopi ais blended ke.. baru la syiokk ahahhaha

fikah mus said...

heee.
syoknya!!
gi sana waktu umur 16,ikut rombongan wakil pelajar.
memang best.
tempat wajib gi lagi satu, semestinya dreamworld gold coast!!

prebetsabu said...

fikah: yup.. mmg best.. wahh.. masa 16thn dah g.. now umur dah bape.. kene repat g skali lg tu..

malangnye, weols tak masuk ke dreamworld.. themepark yg weols g just movieworld n seaworld.. and weols sgt terhibur kat dalam tu..

nnti ada cerita details psl theme park tu sume.. tunggu

masviona said...

owhhhh bestnya b dah buatkan dokumentari nih....ala pasni b jelah yg buat coz olahan b lg best....ahaksss

lily lotus said...

syoness! kalau ly dah pengsan kejap kat airport sana tu. mcm tak sangka jejak kaki kat sana

El-Zaffril said...

Kak Mas... honeymoon lagi kah? Haiyo... feeling baru kawen Uolsss

prebetsabu said...

lily: jgn pengsan kat epot.. nnti dia angkut pakai ambulans pastu soh dok kat bilik rawatan epot je.. rugi rugi!!!!! hahaha

el: honeymoon lagi laa... mmg feeling baru kawen pun.. weols baru je nak masuk 6thn kawen ...

tuberose78 said...

adoiii.. jeles2... rugi tak ikut gi masuk beg...!!

Zurina said...

sory nk tny ms g ni dl tgh season ape ek?

prebetsabu said...

adoi camna leh terlepas pandang ada komen masa april aritu...

zurina, masa weols pegi gc ni may 2010.. may adalah permulaan winter ;) tp wnter dia idak la sampai bersalji.. sejuk nyman itu.. weols pakai light jacket siang and malam kasi selubung sejuk.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!