Header

Wednesday, May 19, 2010

Dokumentari Gold Coast - Part 3: Berjimba di Surfer's Paradise

Surfer's Paradise ni adalah nama bandar kat Gold Coast ni... kiranya tpt ni adalah pusat tumpuan utama la klu g gold coast...

kat sini, pemandangan normal ialah melihat mat salleh berkaki ayam, berseluar pendek dan bersinglet... kete2 lama, kat atas bumbung ada surf board... huhuhu leh la weols berangan kekononnya berada kat Hawaii or Miami la kekononnya.. hahaha...

so lepas dah beramas mesra ngn binatang liar yang busuk di Curumbin Wildlife tadi, ptg tu weols trus straight menghala ke Surfer's Paradise... nak checkin hotel...

Hotel yg kitorang tempah ni mmg lokasi amat strategik.. bebetul kat tgh bandar... semua kemudahan adalah dalam walking distance... kedai makan halal, kedai souvenir, hard rock... so kiranya berbaloi gak la duduk hotel ni..

weols tempah bilik yang paling murah yg dorang leh bagi.. hahaha.. bukan kedekut, tapi takde bajet yg tinggi laaa..
so kitoang tempah Backpackers' Rate.. khas utk pelancong.. klu nak dapat rate ni kene tunjuk passport baru la eligible..
mmm.. murah tak murah gak la.. aud90 lebih kurang rm270 satu malam!!
fuhh.. klu kat kl ni dah dapat bilik Suite... ahahha kat sana leh dapat bilik backpack...
takpe la..

makanya hotel yg menjadi piihan kitorang, atas dasar bajet n lokasi yg strategik, makanya Islander Resort Hotel telah menjadi peneman setia weols utk tido, berehat dan mandi....


nampak tak tuu.. bumbung hotel yg weols akan check in tu..
yg kaler merah tu.. ada tulis Islander

dan inilah dia bilik utk rate backpack.. aud90 satu malam...
bilik besar la jugak.. standard dia bg 1 Queen and 1 Single bed...
ada TV.. takde aircond just dia bagi kipas.. tapi mmg malam dia sejuk.. siang just pasang kipas dah nyaman dah...

errr... tv sana. lepas kol 10pm, ada cerita and iklan terselit2 babak lucah 18sx hahahaha..


view dari bilik... takde scenery yg cantik.. just bangunan2 je..




depan hotel ni je, itulah dia pusat deretan pusat bandar Surfer's Paradise.. blah kiri sana tu la tpt2 yg happening... sib baik takde la bising sgt nnti kat bilik hotel..

ada sediakan pool, jakuzi and sauna..
tapi weols tak try pun sbb jadual padat gille seharian keluar g jejalan.. malam baru balik..
sini kol 6am dah terang benderang, kol 6pm dah gelap gulita.. lebih kuang aa macam sabah...


sampai kat bilik, golek atas katil sat..
pastu baru tersedar, weols tak makan apape pun lagi... dari pagi membawa ke tghari, kepada petang!!!! yg weols kudap masa kat curumbin tu just roti berkrim je.. uhuh
baru je nak bgtau kat viona, tetiba semerbak je idung aku ni tercium bau makanan...
wahh rupanya mv lebih advance la.. dia sememangnye dah paham benar ngn laki dia ni... dia dah siapkan meggie.. waahh syabbasshhhh

dan bermulalah sesi mentekedarah meggie..

sib baik walaupun hotel ni kita amik rate backpack, tapi dia sediakan gak complimentary nescafe n teh 3 in 1... ada kettle jugak... sng masak air..

lepas dah pekene meggie, duduk 5 minit sat... pastu aku bgtau mv..
"v, b lapa lagi laaa"
hahahahaha
nak buek camno... tangki b ni besar...
so sementara viona bersihkan badan n berehat, aku turun sat g cari sesuap nasik di perantauan.. hahaha

tak jumpe pun nasik..
tapi jumpe kebab!!! BESARRR PUNYEEEEEEE (mcm iklan meggie dalam tv tu...)


kebab pun kebab lah! janji kenyang..
sayur2 yg dia bubuh kat kebab tu segar bugar je even rasanya dia dah lama dah tu potong2 racik2 halus tu.. tapi masih kelihatan fresh.. dan rangup

bila aku kata besar, maknanya mmg besar la kebab tu..
langsung tak menyerupai kebab kat mesia ni..
kat mesia size mcm roti hotdog tu je kan roti ita dia..
haa.. yg ni size mcm telefon.. ye.. telefon yg kat umah tuuu.. besar kan..?
dipenuhi ngn daging n sayur2... sos boleh pilih dari gabungan bbq, mayo, sweet chilly, hot chilly ngn ntahape lagi ntah..


eh ini bukan dari babak cerita star wars ek..
mv bukan seorang pahlawan Jedi.. haha
dia main sarung je hood from jaket vest aku tu sbb aku tapau kebab tu utk makan bersama2 ngn dia.. so kat bilik mesti dia dah buka tudung.. jd cover je la ngn apa yg sempat dicapai..


perghh.. nikmat.. mmg satu kebab ni boleh makan 2 org..
rege plak camna? aud8.50... kiranya ni je la pilihan makanan halal yg paling murah yg kitorang jumpe...
kat deretan kedai tu byk jugak kedai menu malaysia.. tapi mahal ya rabbi... lauk hidang sayur saje dah aud28! tu tak campur lauk ayam daging lagi..
so kami rela je la makan kebab tiap hari.. sesekali tukar selera ngn Fisn n Chips dia.. pun besar gak hidangan dia.. fish dia byk.. fries dia gemok2 n berlambak2.. rege dalam aud10..

ok.. perut dah kenyang, n kaki dah tak lenguh.. so apa baranggggg nak stay kat hotel..!!
kita ronda la bandar Surfer's Paradise ni!!!! terjaahhhhhh........!!

turun kat area parking je mata terus nampak bende alah ni.. sejak dari dalam bilik lagi selang 10min, mesti ada dengar deruman ekzos choppers lalu lalang.. ramai org sini naik harley.. murah kot ek?


tempat first yg weols cari is Infinity.... merupakan sebuah tempat beriadah n hiburan la.. Infinty ni merupakan sebuah maze.. yg terdiri daripada lebih kurang 20 buah bilik yg dilengkapkan dgn ilusi optik serta bunyi2an.. so korang kene pepandai la cari jalan keluar.. uhuhuh.. syiok!

mv beratur beli tiket..
tiket dia aud24 sorang...

dah berjaya keluar... syiok, menakutkan, mendebarkan, semua complete la pengembaraan dalam tu..
dasat gak ilusi dorang.. ada yg seram, ada mcm kat angkasa, ada tpt sempit, ada mcm jambatan... ada macam2!!!

lepas tu weols meronda2 la lagi... dan lagi dan lagi....



rehat duduk2 then snap2 gamba.. duduk2 lagi, sap lagi hahahaha... bior la org nak kata jakun ke, peghak ke.. muahhahahaa

pastu tetiba mv ternampak kedai ni....

aku igtkan kedai apa.. rupanya kedai repair kuku daa...
manicure n pedicure.. terus dia kata nak try wat kuku kat situ..
hihiih.. aku pun ok kan aje.. layankan si buah jantung hati ni..

tak silap aku total cost mani n pedi ni dalam aud55.....= rm165
tapi mv kata dia tak brapa pueh hati la sbb serice dia normal je.. just potong n touchup kat tepi2... takde kilat2.. if nak kilat lain lak rege.. mahal la plak..



sementara mv repair kuku, so aku nak wat apa?
aku pun jejalan la mengengok suasana malam kat gold coast ni..






dalam 40min, settle la kuku mv..
so weols teruskan jalan2 amik udara yg segar dan sejuk itu..

ternampak pula tempat ini....
umah hantu.. huhuhuh..
mv nak amik gamba sebelah patung tu pun takut2.. hahaha
so tak jadi la nak masuk.. kang ada yg demam terperanjat nnti susah plak...
hahahaha
tak sure plak bape tiket nak masuk umah hantu ni.. sbb tak gi tanya pun tiket dia..

pastu jalan jalan jalan jalan lagiii..
ternampak plak kedi ni......

ahhaha tuu dia mv baekk punya posing...
igt nak masuk tengok2..
tapi dorang tgh ada event apa ntah dalam tu...
pi tanya kat tukang jaga pintu samada bole tak weols nak masuk.. dia kata utk yg dijemput je.. haiyaaa.. rugi2... dia soh mai semula selepas jam 8pm...
hehehe

so kaki dah letih...
badan sememangnye dah letih...
dgn tak cukup tido dalam flight, pastu sampai2 je terus jejalan kat wildlife...
dah sampai la masanya utk pulang ke bilik and berehat... untuk seketika.. sbb lps tu weols keluar lagi.. hahaha

otw balik hotel tu jumpe vending machine ni jual coklat.. beli la satu.. leh wat kudap2 masa jenjalan...
hehehe
yeahhh.. ktiorang balik berehat n bersihkan diri kat bilik dalam 30min, pastu keluar jejalan lagi!!!!
pi usya kawasan pantai dia.. tapi dah malam kan.. so tak nampak apa sgt..
udara semakin malam, semakin dingin!!

sebenarnya, ktiorang keluar lagi sekali malam tu sbb nak p usya night market diroang.. pasar malam..

kat surfer's paradise ni, setiap hari rabu n hari jumaat ada pasar malam kat area tepi pantai..


pagi jam 540am n 945 am ada larian seronok? hahaha.. larian saje2 utk exercise...

panjang gak pasar malam dia..
basically pasar malam ni bukan pasar jual barang makanan ikan sayur tu..
lebih kepada pasar hasil kreativiti la penduduk local sana la
..
cup cakes pon ada....

buat kristal n kaca on da spot.. kita cakap je nak design camna..



dah puas cuci mata ngn barang2 kraftangan dorang kat pasar tu, jom melepak tepi pantai!!!

dengan bunyi ombak yang berdentum menghempas pantai..
dgn bayu yg sangat sejuk...
kitorang lepak sembang2 dalam 15min.. pastu dah takleh tahan dah sejuk... so bergerak semula...



haa.. ni la dia hard rock cafe surfer's paradise yg aku ckp tadi.. sgt dekat je ngn hotel..

sejuk2 camni, mmg cepat lapa la kan..
lgpun kitorang tak dinner lagi..
so kebab je la menjadi pilihan hati..

if tghari kitorang try Ali Baba Kebab, malam kita try plak Theo's Kebab ni..
pun besar gak kebab dia.. hahahha..

tuuu dia.. mv makan sampai menjilat jari!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
masa kitroang makan ni, kelihatan ramai gak anak muda sana yg keluar utk berhibur..
kat deret belakang tu byk pub n disko.. ada jugak pub bogel.. showgirls..
ramai yg dah mula mabuk time ni..

weols rasa kurang selesa dah.. dorang mabuk memekak je..
so lepas makan, balik hotel n berehat lagi best!!


ooo.. lupa.. kat pasar tu kitorang beli kacang2 ni.. almond n macadamia.. sedap gille uolss...!!!!!!!!!!!!!!!!

selesai part 3: berjimba di Surfer's Paradise..

part 4 plak? Morning drive tanpa hala tujuan ke tepi pantai yang cantik dan indah!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

[-suziey-] said...

wohooo..klu xconvert duit kita kira ok la rege2 dia ek..foods n pedicure sume tu..hehe..

cam best je lps tgh mlm ade cite lucah ek..hahha..uols xmasuk ke pub bogels tu..hahahahaha:p

next n3 plssss..excited nih

El-Zaffril said...

Sakan Shopping... jeles

SyuQ said...

wahh

bestnye melancong

Mak Su said...

aiyo, badan hantu tu berketul2, sangat sasa.

prebetsabu said...

suzy: rate duit aussy is lebih kurang 3kali ganda.. so aud1 = +-rm3.. maknanya kebab tu aud8.5 = +-rm25.50... agak mahal tau...

adegan lucah tu, 1st day tgk, mcm jakun la.. dah tetiap malam tgk, tak heran plak jdnya... hahaha

kitorang tak masuk pub bogel tu.. nak watpe.. tamba dosa.. huhuh


el: mana ada shopping dalam ntry ni.. cuci mata je.. kitorang ada spare 1 hari utk lawat tpt shopping.. nnti weols cerita


syuq: lama tak dgr kaba ko syuq!! melancong mmg seronok..


mak su: hahaha.. gagah peerkasa ek.. tergoda keee..

Gieyana said...

walaaa..bestnyer..tgk korang gi Aussy best jer..picca pon cantik2..ngee

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!