Header

Tuesday, June 15, 2010

Dokumentari Brisbane - Part 11: Brisbane....here we come!


From Brisbane wth luveeeeee!!! wewitttt

Ok2 perasan tak before this Dokumentari Gold Coast kan...but yg nih kita sambung ngan Dokumentari Brisbane lak coz ritu weols terjah 2 negeri kot kat sana (ye ye ooh ye aku kasi term negeri kat situ...hiksss) Gold Coast n Brisbane.

From GC weols drive sendirik je gi Brisbane nih, jarak dia pun tak jauh sgt just hampir 1 hour jer kira mcm KL ke Melaka lah gitu. Lalu highway lak tuh so kira mcm xde hal lah nak drive tuh kan. Weols kan dah biasa drive jejauh nih, prebetsabu tuh lagi ler kalau outstation semenanjung mesia yg hampir setiap bulan ada je tuh bukan nye sesuai naik flight pun coz dia kan banyak site nak kena terjah so mmg memerlukan transport lah kan.

Ok2 meh kita sambung pasal Brisbane nih plak

Apa yg bestnye kat brisbane ni? hrrmm.. brisbane ni kiranya bandar besar la jugak.. tapi idak le sebesar sydney tu.. manakala gold coast pula hanyalah bandar kecil sahaja.. lebih kepada pantai2 gitu.. mcm PD la..

so bila sampai area brisbane ni baru l bole tgk bangunan pencakar langit...
walaupun local sana kata brisbane ni bandar kecik, tapi fuhh.. besar la ni kiranya.. bangunan pun tinggi2.. dalam pikiran ahkak ni, kalau org kata bandar kecik tu ahkak dok imagine mcm bandar semenyih ke.. hikssss

sesampi je weols sana, terus weols carik tpt utk parking kereta... sana parking dia buat mcm central gitu.. yg weols perasan, ada 3 parking complex... so pusing punya pusing, weols pilih parking kat Art Theatre dia punya car park.. sbb situ bebetul dekat ngn SouthBank.

apa pulak itu South Bank? bukan bank utk simpan duit ye kekawan.. tu ialah park... recreational park...


see? parking kat art theatre ni bebetul kat bawah southbank!
naik atas terus menikmati keindahan taman rekreasi dia.. walauwehh.. cun nye!


weols sampai terus ujan..
tapi sib baik dia ujan kejap2 je.. dalam 20min gitu teus bnti dan mentari menyinar semulaaaa.. besh2


ehem2...
dia lari2 kejap pastu terus pumping pastu lari2 lagi pastu pumping lagi..

see? lantai dia bersih je.. tak jumpe sampah.. siap ada mesin air kosong.. dan masih berfungsi dgn sempurna!



kat park ni jguak dorang wat mcm pantai buatan utk bebudak main air n mandi...
free ok!
dan keadaan tip top well maintain.


udah puas berehat2 kat park dia, its time tu seberang sungai ni ke sebelah sana..
sebelah sana kita nak pegi ke Queens Road..
haa.. situ la tpt happeningnye.......... byk jual2!

nak pi sana leh je naik kete, tapi kene bayar parking lain plak la.. tak igt la plak bape parking sini.. tanya PS dia igt kot.. tu la dah peram lama sgt info2 ni kan dah lupa details! tapi tak silap ahkak, dalam aud20 kot per entry? mahal gak!

tapi weols takmo drive g sana....
weols opt utk naik boat.. weeehuuu..
kene study dulu map dia ni. tgk boat yg mana yg menuju ke destinasi weols...


so study punya study punya study itu map, weols buat keputusan, pegi naik CityFerry, balik naik City Cat.. city ferry ni boat kecik sikit.. city cat tu plak boat besau.. haa.. cun jugak, leh merasa dua dua boat!

jemput masuk ke city ferry !
boat 2 tingkat.. bawah tertutup, atas open air..
weols amik atas!


berangan jadi nakhoda kapal sat ek...
orang sana mmg friendly.. even driver boat ni secara luaran kita tgk mcm ganas n garang je..
tapi bila PS mintak permission utk bergambar kat stering ni, dgn rela hati n senyuman mekar kat bibir bg weols berposing2 barang sekeping dua... huahuahuah hiksss



ambatan replika sydney bridge..
tak g sydney pun, dpt g kat replika jambatan dia ok la tuuuuu


journey from southbank ke eagle street took us about 10mins je kot...
santai betul lepak atas tu..
angin sepoi bahsa lagi...

tambang? errr.. bape ek? aud3 rasanya?

yeay dah sampai ke seberang sini!
apa yg kitoang wat kat seberang sini?

tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu



next episode!
berjimba di Queens Road n Eye on Brisbane at southbank

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

Mak Su said...

sekali fikir, south bank tu macam sebut southern bank jer... ;)

El-Zaffril said...

Jeles lagik ni

masviona said...

mak su, heheh hmpr sama lak bunyinye kan...:)

el, jgn jeles...silalah pergi sndrik...hiksss

lily lotus said...

baru tahu kisahnya bandar2 kat sydney ni :)

Cath J said...

bestttt gilerrr.... rindu pulak nak melancong kat ngeri org puteh ni... ;-p

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!