Header

Tuesday, June 22, 2010

Dokumentari Europe : Day 1 - Paris> Shopping & Eiffel Tower



Keh keh keh.. Dokumentari Gold Coast pun tak tamat lagi aku balun lak dokumentari tour europe..
bole la ek belasah je sementara masih fresh lagi..

dan jugak sbenarnya aku tatau apa nak wat kat bilik ni + hotel ni ada bg free wifi kat bilik..
sebenarnya arini dah masuk hari ke 3 aku tour timur europe ni.. now aku dah ada kat amsterdam, spend 2 malam kat sini.. so leh la aku update sat.

Aku akan rangkumkan sekaligus segala aktiviti n info berdasarkan hari.. klu aku pecah2kan ikut episod mcm dokumentari travel weols yg lepas2 tu, alamatnya mau ada 60 episod kot sbb tour kali ni 10 hari, merentas 4 negara! so kalau korang nak hadap entry ni, hadap la... panjang ooowwhhhh

dan seperti biasa, mcm dokumentari travel weols yg sebelum2 ni, aku try la utk bg as much info yg bole.

ok kita mulakan ngn pengembaraan ke benua eropah. sebenarnya tour ni lebih kepada "lawatan sambil belajar" la... nak kata 2 in 1 je tak cukup.. errr.. lawatan + entertain client + cari client baru + belajar.. so 4 in 1 la kiranya trip ni... thats y aku tak guna "weols" instead aku guna "aku" sbb CEO mv.com kita tak gi sama :(

so aku travel alone tanpa viona. so korang leh expect la gmba2 aku nnti rasanya kualitinya tak sama mcm masa aku travel bersama viona.. serius.. nak amik gaba pun takde idea.. jd kejung otak je nak amik gamba cantik2 sbb takde model... dan jugak aku terpaksa guna khidmat org lain utk tolong amikkan gamba aku hehehehe..

ok kita mukan ye..

Perjalanan ke destinasi pertama ialah ke Perancis, straight menuju ke Paris.
Naik MAS fight MH20 straight ke paris.. perjalanan amik masa 12jam 30min...
oleh sebab kita menghala ke timur, so mestilah kita cuba sedaya upaya untuk BANYAKKAN TIDO SEMASA FLIGHT.. jgn la gatal2 nak tgk movie lama2, main game, sembang2 etc ye.. sbb nnti sure ko jetlag kaukau sbb perbezaan masa yg terkebelakang... dan memandangkan aku travel alone, so lebih baik aku tidoooo.. sbb takde teman nak sembang.. huuhuh

bertolak jam 2335, dan sampai ke paris 0630+1 time paris... paris adalah 6 jam dibelakang waktu mesia.


MAS sediakan 2 kali meal onboard... 1st meal is after 30min terbang, dia bg late supper... menu yg aku pilih, nasik dgn rendang ayam... then 1 lagi meal is breakfast, lebih kurang 2jam 30min sblm landing.. nasik lemak... nyum nyum
sepanjang 12 jam tu alhamdulillah, flight smooth je.. (tapi biasala.. aku tido lena.. tido mati org kata.. so masa aku tido tu tatau la camna.. tp smooth je kot rasanya)

keluar je dari perut kapal, terus ikut flow or menghala ke jalan keluar...
kebetulan ada 2 flight yg landing lebih kurang sama... ramai la plak umat....

airport paris - Charles de Gaulle Airport (sempena nama presiden/pemimpin paris dedulu) besar ya amat, ada 2 terminal... kita mendarat di terminal 1.. dari terminal tu nak g collect bag n imigresen, kene tempuh terowong... sib bak ada escalator..

sampai kat imi, mak aiih........ panjangnye barisan!
beratur utk cop passport lebih kurang 30min gak la..
utk masuk ke negara kesatuan eropah takyah visa ye!

jom kita tgk suasana airport dia..

sangat kemas, simple yet complicated! heehheh
tap mmg jauh lawa lagi la klia kita.


ini ialah tong sampah..
di serata paris, cenggini la rupa tng sampahnye... yg indoor plastik putih..
yg outdoor plastik biru..
semua transparent.. leh nampak isi..


sementara menunggu bas sampai, bergambar la lagi..
bergambar bersama bos besar, Tuan Presiden PIMA.
yg berjaket biru tu En Raub, pengusaha institut memandu di pekan, pahang..
ntah napa byk plak dlm gamba aku ada muka dia enterframe... hihiih..

kebanyakan teksi sini guna merc, peugeot and audi...
klu kat mesia, org yg bwk kete ni kembang2 idong bangga...
europe buat teksi jeeeee... kah kah kah...

dari airport, kitorang terus dibawa ke pusat bandar paris..

stadium paris Stade de France..
pernah digunakan sewaktu world cup dulu..

first time sampai paris...
so bayak kali la gak mulut dok ternganga waaaahhhhhh sana.. waahh sini...


mmm... kat paris ni banyak pintu gerbang cenggini.
alkisahnye, time dedulu, kota paris ni ada tembok yang mengelilingi kota asal dia..
so pitu gerbang sume ni adalah entrance dia la.. tapi tembok yg lain dah dirobohkan la sbb bandar paris ni semakin membesar...

tapi kan, sebenarnya, aku agak terperanjat..
bandar paris ni sebenarnya kotor la...
maksud aku, ko leh tengok sampah2 kecik merata2.. putung rokok toksah cakap la.. belambak.. kertas2 kecik pun.. plastik2...
orang cakap, orang perancis ni develop attitude "main buang sampah merata suke ati dorang" sbb dorang harapkan gomen akan bersihkan semua.. sebabnya dorang dah bayar cukai pendapatan yang tinggi... hmmm... tak senonoh gak dorang ni ek!


secara amnya, bangunan dalam paris ni samaaaaaaaaaa je bentuknya!
so klu korang dah biasa mark bangunan buat landmark, jgn la kroang mark bangunan kat sini.. unless korang mark landark mcm pintu gerbang ke, patung itu ini ke, jambatan ke...
klu korang nak camkan jalan ikut bangunan dia, hmm... mcm bole sesat je sebab sepesen je bangunan dia..
agaknya zaman duu kat paris ni ada sorang je arkitek kot kan kan kan?
uhuhhu


Place de la Revolution - kawasan tempat pembunuhan pancung kepala yg dilakukan terhadap bangsawan dorang.. termasuk jugak raja n permaisuri dorang dulu..
ntah louis ke berapa ntah... wehh sejarah tu.. french revolution... bagaimana kaum petani menggulingkan istana perancis...

yg monumen panjang cm jarum tu.. hadiah dari raja mesir.. merupakan batu yg diambil dari salah satu temple yg bersepah kat mesir tu...
kat tapak tu la dulunya merupakan pentas pemancungan..................

bas hop on hop off L'Open...
35euro utk 2ari.. round bandar paris... berbaloi gak rasanya ni..
tapi aku tak amik service ni sbb dah ada group dah kan... hehehehe...

ehem ehem.. kawasan ni kawasan yg aku takmo g klu bawak viona.. hahahahha
Avenue des Champs-Élysées.... tempat happening... mcm bintang walk la kot.. sentiasa ramai org 24jam!

dan kat avenue tu jugak la deretan butik2 berjenama.. louis vuitton, ferragamo, gucci.. ish memacam la... kiranya bole dikatakan jalan yang paling mahal la kat paris tu.. hahaha sbb isi kandungan semua butik2 tu kalau di combine mau nilai billion kot? jap lg aku cerita psl jalan2 kat sini..

antara bangunan yg mesti kita cari dan tengok bila dah sampai paris..


opera house..
merupakan bangunan opera yang pertama sekali...
kat restoran berdekatan ngn opera house ni la tempat last sekali Princess Diana & Dodi Al Fayed makan sebelum dorang terbunuh dalam eksiden..
dan kitoang berkesempatan utk tgk terowong ksiden tu.. tapi tu nnti kita cerita hari ke 2 di paris ye..

kat paris ni banyak gereja...
selain dari notre dame de paris, gereja yg ni menarik perhatian aku..
yang notre dame tu menarik gak sbb masa kat vietnam kita just tgk gereja yg senireka ala2 notre dame... eh tapikan, notre dame kat paris ni jauh lebih cantik dari kat saigon tu tau!

ok gereja kat atas tu menarik perhatian sbb dia takde tingkap...
dinding dia sume batu solid..
tingkap dia is kat bumbung..
bumbung dia dierbuat dari kaca.. so cahaya matahari masuk ikut atas la..


ok.. memandangkan kitorang arrived kat paris ni hari sabtu, and hanya akan spent 2 hari je kat paris, so kene la g shopping terus..
sbb ahad kedai depa cuti lorrr....
hahahaha.. kang ada putih mata tak dpt shopping kat paris...

tpt yg jadik tumpuan, shopping mall ni...
Galeries Lafayette...

dan kat dalam mall ni jugak ada salah satu dari outlet LV...
sayang punya pasal kat viona, aku yg tatau nak pilih beg ni pun, gigih la bratu nak masuk n usya kot2 leh sambar apape kat dalam tu...

beratur panjang weh..
habis berlingkar org beratur dalam mall tu..
ada dalam 20min gak la aku tunggu beratur tu..


sampai turn aku, dia tanya "english or france?"
aku jawap "err.. bahasa melayu can aaaaa?" hahahaha tu aku jawap dalam ati laa.. yg betulnya "english" la.. takkan aku nak cakap france gile apa.. setakat bonjorrrr tu je la tau...


lps tu terus mai seroang gadis ni bawak ascort aku masuk kedai tu..
ehhehe.. mv baca ni mesti terjegil mata ek.. hahaha
gadis tu staff lv sana la.. dia akan guide n assist kita utk tgk brg dia.. eh silap.. bukan barang dia.. barang lv ngeh3...


terus aku bgtau dia "im looking for somekind of handbang, or maybe a purse, or maybe errr.. aaa.. actually i dunno what im looking for.. but im trying to buy something for my wife.. so i think better i look around and then ill tell u which one..." heheheh
budak tu jawap "ok Museum"...

ahh sudah.. pekejadahnye budak ni cakap museum lak ni..
takkan dia soh aku p lepak museum je kot.. hahaha

"pardon?" cakap aku..
"ok Monsieur" balas dia semula....

oooo.. Monsieur... haiyaa.. tadi beriya tanya french ke English.. yang ko pi cambur french dalam bahasa ko tu napa oii? dah aku dgr museum lak.. padahal maknanya mister... aiyak tepuk dahi..

so round round round celah2 org yg ramai dalam tu...
akhirnya nampak la sesuatu yg aku berkenan kat mata aku ni..
"haa.. yg ni mv takde lagi ni.. bole la ni kot"

"can i look at that one" sambil aku tuding jari kat bende itu..
"sure" kata minah tu
hmm.. ok gak.. simple je but quite practical la...
"how much is this one" tanya aku..
"this one is xxx euro" kata minah tu..
ehehhehehe bikin panas je kan? nak tau harga korang pi la sana check... ehehheheh

satu hal dah settle.. memilih..
now 1 hal lain plak.. beratur nak membayar...
mak aiihh.. pun berlingkar jugak org beratur semata2 nak bayar..
so aku assume mmg harga kat paris ni sendiri mmg jauh lebih murah la kot banding ngn malaysia... aku mana tau rege lv kat mesia...... beli ni pun sbb nak bg hadiah kat mv.. tanda mata di paris... and aku tgk kat label lv dia tu ada tulis lv paris.. err.. kat mesia punya lv ada tulis ke ek? huhuuh ntah.. belasah je la.. dah kata lv lahir kat paris...



lps dah selamat membayar, rasanya dalam 30min plak menunggu barisan nak bayar tu..
igt dah takyah nak beratur apa lagi dah.. igtkan leh la jejalan tgk butik lain dalam tu nak sambar apape yg patut lagi..
terus ada geng datang sapa kata barisan kat kaunter custom utk tax refund pun panjang...
aduiiiyaii....

sebab masa yg ada pun tak lama, so better aku g beratur utk tax refund. kang tak sempat plak..
utk entitle refund, syarat dia ialah, kita mesti berbelanja sekurangnya 175euro dalam 1 kedai...
amount refund is 12% if kita nak dia refund pada kat kredit, and 10.3% if nak cash refund..
so better aku amik refund masuk kad kredit.. byk sikit amount dia.. tapi lamabat la. 2 bulan baru clear.. huuhuh


dan akhirnya lv itu menjadi milik aku.. hahah bukan milik viona ye.. sbb sehingga aku taip entry ni pun, aku tak balik mesia lagi.. so lv tu masih ada ngn aku.. so aku la yg punya hahahha
tu gambar bersama tokey dari pahang.. dia plak borong perfume ysl.. bermacam2 kotak.. perghhh... tapi apakan daya, dok habis masa beratur je, tak sempat nak usya bende lain... takpe la.. nnti next visit bawak viona, baru siokk nak usya lelain.. ni nak harap aku yg pi usya, mana la aku tau hahahaha

naik je bas, mak aiihh.. bas yg tadinya byk seat kosong, now seat tu dah penuh ngn beg plastik lv, feragamo, perfume2...
besar2 plak tu plastik.. bukan 1, tapi ada geng tu yg 3-4 plastik bag tu!
wahh.. sakan...
aku risik2 tanya dia "wahh.. mr x.. u really shop aa? how much hv u spent?"
"around 2k euro.. here at paris, i bought solely for my wife.. shes been asking me for this brand... later in london, then its my turn!"
waahhhhhhhhhhhh.. telan air liur... takpe la diorang tokey besar....


so perjalanan weols teruskan..
gi makan plak..

otw tu saje je gatal tgn nak snap segala bende yang ada kat paris ni..
tu la rupa bentuk tangga nak turun ke Metro.. stesen keretapi bawah tanah...

kat paris ni ramai betul yang pakai moto especially skuter..
nak carik moto chopper kurang plak..
mcm moto kat atas tu, scooter 3 roda.. ramai yg pakai camtu.. apa ntah istimewa moto tu?

dan bil aku tgk kete2 kat paris ni, aku teringat ayat yg selalu aku cakap kat viona bila dia ngadu if City dia tu accidentally calar dek org lain masa paking...
"kat kl.. byk kete.. sure sikit2 tu mesti kene la"

bila sampai paris ni, tuu dia aku tgk kete sini lagi teruk...
tak sah klu kat bumper kete dorang takde kesan calar...
pelik gak teruk bebenar kete dorang..
but bila tgk kawasan paking dorang n jalanraya dorang, maka terjawaplah sudah kenapa kete dorang tu mesti ada calar....

disebabkan oleh bandar dorang ni sebenarnya ialah dari bandar lama, maka jalanraya dorang ni amat sempit.. even bas ktiorang pun sebenarnya susah nak jalan especially bila part nak corner or selisih.. jalan sempit..

dan memburukkan lagi keadaan ialah, rumah diorang ni actually kat tgh bandar tu jugak.. bangunan2 tu sume bawah jedai, atas tu semuanya rumah dorang.. haa.. bayangkanlah! betapa ramainya org kat situ sekaligus berapa bnyknye kenderaan... so paking adalah limited..
tgk dorang paking, terpikir gak mcmana dorang masuk paking tu? dan acammana nnti dorang nak kuar paking? rapat gille ok!!! sgt rapat! ada tu gap just 2-3inci je depan ngn belakang.. camna tu? patut la calar balar n kemek2!

hah.. jom makan!


kat paris ni byk restoran halal..
tapi, tak semua restoran halal tu terima group booking... sbb byk restoran tu tak cukup tpt.. sempit..
kitorang total ada 30org dalam group ni..

choice tak byk, so redha je la ngn apa yg dihidangkan....... uhuhuh
janji perut berisi.......

kami dihidangkan ngn makanan india...
penuh ngn kari n kacang2 dal...
kurang sedap n tak tepati citarasa

nak tau rege? tgk sini.....

air kosong dia letak daun ni..
apantah nama.. daun yg selalu org buat masak pedas tu kan?

lepas makan, sesambil dok relax sat, sesi bersosial ngn tokey2 sambil menunggu bas dtg...

trip ni disertai dari segenap pelusuk malaysia...
bergambar ngn tokey dari sarawak...
waktu2 senggang camni yg penting.. leh diskus santai but berisi!

ermm... selama ni mmg la kita aware paris ni mmg kota fesyen, cinta dan seni kan?
tapi idak la plak terbayang sampai camni sekali "kesenian" dorang..
bukan sahaja tembok2 tepi jalan dorang lukis n conteng grafiti, but sampaikan ke badan lori pun dorang belasah!!!!
mmm.. ni seni ke vandal? ntah la..


sekitar bandar paris banya public toilet camni... rasanya dalam setiap 300-500m mesti ada sebijik..
tapi bukan free ye.. kene bayar 50sen euro.. dan hati2 ketika guna.. dia ada timer.. cukup masa, itu mangkuk tandas akan otomatik dia taik kedalam n simpan!!! haaa........... jgn mengelamun ek dalam toilet ni


haa... ni info penting ni !
aku punya la meliar mata nak carik nama jalan bg setiap lorong n jalan kat area paris ni..
pelik gak sbb tak nampak pun tiang signboard nama jalan..
ceh.. rupanya nama jalan dorang tak pakai tiang n papan mcm kita tu..
dorang tepek terus kat dinding bangunan daaa..
tinggi gak dorang tepek tu.. so kene look out bebetul if nak carik jalan.


so, hari pertama kat paris, makan sudah, shopping pun sudah..
next?


kitorang pi terjah eiffel tower!!

tiket untuk naik ke level 1 & 2 menara ni, 8.10 euro (+-rm32)..
tetapi.......................
korang tgk ni...

barisan nak beli tiket tu, bukan calang2 jugak yee..
adoii la.. dok kat paris ni byk masa habis kat berbaris je laaaaaaaaaaaaaaaaa..

tapi lucky weols dah siap tempah dah tiket tu as group booking..
utk group booking, kene tempah minimum 20pax baru boleh booking..
tapi walaupun dah ada tiket, nak tunggu turn utk naik lift dia tu pun lama jugak.........

nah korang layan je la ek gegambau kat tingkat 2 menara eiffel ni!
personal experience bila dah naik tu, waaaaauuu.. sgt mempersonakan pemandangan kota paris ni...
mmg sgt sesuai utk pasangan nak bencintan cintun romantika kat atas ni.. tapi aku takde pasangan..
udahnya, aku pakat ngn tokey pahang tu, dia pakai kamera aku, aku pakai kamera dia.. tukar kamera.. so dia leh amik gamba aku n aku amik gamba dia pakai kamera memasing.. hahahaahha tu pasal dalam gamba tu aku pegang kamera canon... mujur tak alergik tgn ni.. kah kah.. jgn marah ye org canon!

layannzzzzzzzzzz..
























hehehhe.. malas aa nak letak caption......
sume tu gamba dari tingkat 2...
tiket tai tu leh kasi kita naik sampai tingkat 2 je..
if nak lebih tinggi, leh beratur lagi kat atas tingkat 2 ni beli tiket utk naik ke tingkat 3 atasssss sana! tak silap kene bayar 4euro. but aku tak naik pun.. so tatau la camna experience atas tingkat 3 tu.. but mmg tinggi la tu

haa.. kat bawah eifel ni ramaaiiiiiiiiiiiiiii gille org kulit itam camni yg jual souvenir.. memula dia buka harga 1euro=4keychain... bole murah lagi........... leh dapat 1euro8keychain.. huuhh..
tawar je.........
so far, rasanya kat dorang ni kalau pandai tawar mmg kalah la harga kedai souvenir kat luar tu... bole la wat kenangan ...

dan kat area crowded camni la jguak menadi pusat tumpuan pick pocket.......
awas ye! jaga beg n harta bende elok2!


dan berhati2 lah ngn geng2 gypsy camni..
dorang ni byk tipu helah.. jgn dilayan sgt tau!
tektik minta sedekah dorang ni pelbagai!



daripada bg duit kat org mintak seddekah pelbagai helah, baik bg duit kat org yg perform camni..
atleast ada la jugak usaha dia buat utk tarik perhatian n impress org...
huhuuh

tapi yg sekor ni takyah bagi pun takpe:-


keh keh keh... watpe nak bg duit kat firaun!!!!

dah bergambar kat atas menara, jom kita bergambar kat bawah plak.....











hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiii weh panjangnye entry ni!!!
penat betul aku menaip eeeehhhhhhhhhhhhh

aci tak klu aku sambung part ni kat akan dtg???
ngantuk dah ni wehhhhhhhhhh
aci ek.. au continue kat Paris Day 2!

Selamat malam wat aku n selamat pagi wat uols!

*luv u masviona!

cuti cuti-cuti bercuti vacation  paris london belgium uk holland netherlands amsterdam french

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

6 Comments Uols:

masviona said...

luv u too prebetsabu

terharunye b...thanksssssss sgt2 coz sanggup susah payah beratur tuk beli LV kat v....syg b sgt2. dok prasan yg kat KL ghopernye i dpt yg kat paris..hiksss

ya allah xleh tahan lah b mcm nk sgt g sana nih....hiksss

luv u more...:) n miss u..xoxo

Anonymous said...

tak yah visa kalau kurang drp 90 hari..

Cath J said...

Wah..aku pun dah gataiii hati nak ternag europe...hehehhehe...

Haaa MV... kena layan extra istemewa hubby tu...bukan sennag dia nak mereda LV tu hihihihi...

Panjang pun pjg la prebetsabu.... aku gelak sorang2 baca smapi habis...

aku paling gelak c firaun tu...sapa buang2 'mamat' tu hahahahah....

mummysyafie said...

PS..sama je LV ni sebenar nya. kalau beli kat malaysia..buatan pun dari sana. tapi harga mmg jauh² sangat berbeza. cuma kalau beli LV kat sini boleh service kat sini kalau tunjuk resit pembelian tu. kalau beli kat sana, LV sini leh tolong service but berbayar la.

tapi mmg ada beza harga dari beli kat obersi n malaysia. so mmg berbaloi beli kalau dah sampai Paris..mesti masviona suker ni

prebetsabu said...

cath j: takyah pikir panjang2.. now rat euro n pond dah mula jatuh.. jom terjah sana!!!!!!!!!!!

mummysyafie: mmg tau lv asal dari paris.. tapi bab harga tu mulanya mmg no idea how much diff between mesia n paris.. tapi bila tgk sume org shopping sakan situ, so maknanya mmg betulla kot situ murah.. nnti nak survey harga sini bape lak compare ngn harga yg kita dah beli kat sana.. mv senyum sampai ke telinga kooooo tgk beg lv yg aku beli tu!! seronok tgk dia seronok!!!

*dah tanya kat salesperson lv paris tu dia kata service worldwide sepatutnya free.. just tunjuk resit asal beli tak kira beli kat mana.. tapi tatau la if lv mesia ni byk songeh!

ros said...

salam..nice journal.saye suke bace blog ni, esp b4 gi beijing, buat research, ade terjumpe entries korang ni...thanks..one thing nk cakap skit, journey ke paris dari msia tu, menghala ke barat, bukan ke timur...n 4 negara tu bukan east europe..eastern europe negara2 mcm belarus, czech, poland etc..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!