Header

Thursday, June 24, 2010

Dokumentari Europe : Day 1 Part 2- Paris> Shopping & Eiffel Tower


hai kawan-kawan!
Prebetsabu kenbali lagi...
now aku dah sampai ke london..

sorry ssgt semalam masa kat holland aku tak dan nak taip enty... tak larat sudah... balik bilik pastu sembang2 ngn dorang sampai lewat malam, tak larat la geng...... sorry

so aku sambung balik apa yg dah tertinggal aritu..
masih pagi berkisar pada hari pertama - sampai di paris, shopping n eiffel tower yang indah itu..
lepas dah puas mengagumi keindahan eiffel tower, kita gi jenjalan lagi sekitar bandar paris..

cantik kan bangunan ni?
haa.. cantik2 pun, ni sebenarnya ialah kubur!

kubur siapa?
kubur insan paling glamer sekitar kurun ke 19
Napoleon Bonaparte, seorang General askar yang kemudiannya menjadi Raja kepada empayar Perancis..


sebagai mengangkat martabat dia as raja empayar perancis, maka kubah kubur dia ni dibina dari emas tulen... ye EMAS!!!
Kebanyakan bangnan di paris ni dorang akan cat emas kat patung2 dia.. but emas kat kuba ni bukan cat.. emas tulen.. 50kg!!!!!


pekejadahnya bergamba kat kubur?
apadaa.. takpe la utk kenangan.. aku tak teruja ngn kubur tu sgt.. tapi sgt teruja ngn emas 50kg kat kubah tu... !

owhh.. meriam2 depan bangunan tu adalah meriam asal...
meriam yg pernah digunakan oleh Napoleon dan askar2nya dalam peperangan..

hallamak.. gamba bontot apa lak tu?
sorry.. bukan berniat lucah ek......

takkan korang tak perasan patung apa tu?

taraaaaaaaaaa.. The Thinker.
yang aku snap just gamba dari belakang.. tu gamba dari depan tu aku cilok kat internet ye..
Merupakan sebuah arca patung daripada perak dan batu... bentuk org dok bertelegu memikirkan sesuatu.. orangyg suke berfalsafah sure akan tau pasal patung yg satu ni...

perjalanan diteruskan ke "jalan yang paling mahal di paris" huhuuhu... Champs-Élysées
jap jap jap.. n nak kongsi.. if sebelum ni kita dok sebut "Champs" ni as "cems" kan? sebutan english gitu.. champion = cempiyon

tapi pronunciation french sebenarnya ialah "shong"..
so brand Long Champs sebenrnya sebut as Long Shong
gitu jugak ngn Mont Blanc.. aku biasa sebut "mon bleng".. tu aku la yg sebut.. korang mesti dah tau sebutan btul dia kan? sebut cenggini - mon blang

Champs-Élysées ni mmg terkenal ngn kawasan butik2 shopping....
ujung jalan ada sebuah pintu gerbang utama.. ada bulatan..

datang tempat orang jauh2 rugi la if tak amik gamba kat historical landmark dia kan?
and serba sikit kene la amik tau latarblakang sesuatu kejadian.
asyik nak amik tpt shopping je pun rugi je rasa.. tak gitu?



sorang taukey dari Kelantan.. fuhh.. khusyuk bergambar..
gini la kitorang.. "eh ko amik gamba aku, lepas tu aku amik gamba kau pula"
hihiihhi


aku syiok betul if ada org yg perform jalanan camni...
rasa teruja je utk melihat bakat2 yg tak dikomersilkan lagi..
kekadang bakat dorang ni bg aku bole menandingi ngn bakat2 yg komersil ni...

tapi awas..
bila dah crowded enggini, jangan meleka pula..
sentiasa alert pada barang berharga kita

panjang jalan ni aku rasa ada dalam 1-2km gak kot..
sepanjang jalan tu mmg penuh deretan butik n kedai2..
koridor jalan tu luas... so selesa la utk jalan.


dan aku mampu tersenyum puas bila menengokkan butik lv kat sini yg terlalu la ramai org berpusu2..
mujur tadi pagi dah beli kat mall Galerie Alfayette tu...

tgk limo camni, kalau kat italy, aku dah igt mafia dah.. hahaha


ini anak gadis bukan jururawat yee..
dorang ni wat keje amal..
edar kondom.....
promote safe sex..

tak amik pun..
err watpe nak amik.. saya bujang di paris
waahhhh keh keh keh


sempat usya2 souvenir kat situ..

perfume
ikut kata tokey pahang, dia beli kat galerie lafayette lg murah dr sini...
selamaatt duit dia. haha


ehem2...
dalam sebuah tpt dinamakan Lido..
apa ada dalam ni?
merupakan sebuah pementasan tarian tradisi dorang..
sekali ada tarian separuh bogl daa.. topless..
kat luar tu dia ada bg review kat tv tu.
euro150 gitu siap dine.. but non halal la ye.

dah nama lelaki..
tak kejadah nak perabih masa masuk sume kedai kan..
tapi kedai kereta kat situ sume weols terjah..
ada citroen, merc, peugeot..

syiok..
dorang display gak kereta concept dorang cnggih!

dah puas window shopping..
layan pekena kopi n fries mcd sambil bincang2.


otw nak mnghala balik, tetiba namak ramai pulok polis..
alamak ni pahal ni.. hooligan riot ke kalah bola ke apa ke hahah



dah dekat tgk.. oo aman damai je
rupanya ada perarakan dari anggota askar veteran dorang...
upacara memperingati perjuangan dorang



siap ada pancaragam bagai..
berarak menuju ke bawah gerbang and berkumpul situ..
tak tunggu sampai abis la..


kat dinding tugu tu dah diukir nama2 pejuang peranis dedulu. . yag mana mati kat medan tempur, nama dia akan digariskan kat bawah... ramai gak yg mati...........................

terus berjalan mengusya2 stesen ketapi bawah tanah dia.. metro
then perut dah berasa lapauuuuu
jom kita makan.........

tapi sat..
otw tu makan singgah ke notre dame de pars sat..
gereja yg glamer itu..


ok jom jom jom makannnnn


keh keh keh tk senonoh betul aku..
dok amik gmbar heineken..
heineken ni brand arak berasal dari belanda.. mana leh kita consume!

saje je amik tgk mamat perancis ni wat apa ngn kotak tu..
aku tak sure la samada dia kene cabar soh wat cenggitu ke apa ke..
sbb aku tgk ramai gak remaja2 sporting camni lagi.. mcm2 gaya dorang wat..
ada yg pakai maknyah, pakai hippie etc etc..


kita makan di Indonesia Restaurant..
restorang menu indon..

ok la bole la kenyang..
jadi la tu kan...

dan seperti biasa lepas makan or time makan la peluang tebaik utk saling berbincang...
hal leisure, hal dunia dan jugak hal bisness.

hanya di perancis...
kebanyakan cafe dorang akan susun kerusi menghadap ke jalan...
dan cafe2 especially yg besar2 and gleme kat Champs-Élysées, rege dia tak sama... bergantung pada tpt ktia duduk..

ramai yg nak berlagak, duduk kat luar kedai... haa yg ni paling mahal !! seken mahal, duduk kat tingkap menghala ke luar... diikuti duduk di dalam kedai bahagian tengah.. paling murah haga is.. berdiri... huhuuh macam2..

so kalau korang nak dapat cop org kaya, korang oder la minuman kat area Champs-Élysées, then pilih duduk luar.. haa tgk harga dia camna..... hahaha.. tapi air dia sama je.. hahahaha

perut sudah kenyang.......
badan sudah leteyyyy
kiranya dah 2 ari tak mandi ni weiiihhh..
tapi nasib baik flight 12 jam tu tak kuar peluh haahha

jom kita checkin hotel...........
jet lag jet lag.. harus basakan diri ngn perubahan masa.


menetap di hotel holiday inn.
kira2 15minit dari pusat bandar paris yg sibuk tu.

mmg saje carik hotel yg tak terlalu dalam bandar..
so senang dapat rehat..
kang klu dalam bandar je, kejap2 nak keluar sana sini nak merayap tak reti nak rehat payah plak.


as expected... nice and clean hotel..
jangan lupa if travel, sentiasa bawa adapter international
dalam negara2 yg aku pegi utk trip ni, paris, belgium and netherlands, dorang pakai plug point yg berbeza..
plug point 2 lubang je.. bulat

if korang punya plug kaki 2 je, mcm charger ke.. leh je cucuk..
but if ada charger yg kaki 3 tu, mmg takleh cucuk.. kene pakai international adapter ye..
so sorry ssgt tak amik gamba plak....

dan akhirnya tamat lah sudah hari pertama Tour De Europe.
Hari kedua, masih di Paris.. kita gi river cruise.......coming soon.....!




MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!