Header

Thursday, July 01, 2010

Introducing - Mv.com's new family member > JerkahSerakah


Sebenarnya dah lama dah aku nak perkenalkan family member terbaru dikalangan 1445 ni kat mv.com ni..
tapi tak berkesempatan..

ramai yg dah sedia maklum, bulan march aritu weols dah tambah koleksi kenderaan 1445.. kali ni bukan kereta lagi.. cukup la kereta.. eh ye ke cukup? tak cukup lagi kereta.. dah nak kene tukar dah tu.. muhaahhaha

1445 kali ni ialah sebuah jentera 2 tayar..
byk betul cabaran kali ni..
bukan sekadar cabaran sebelum beli je.. tapi cabaran ketika beli dan sesudah memiliki...
fuuhh....

dah fitrah sorang lelaki.. tak salah rasanya aku katakan lebih 90% lelaki minat ngn bende2 yang tak selesa ni hihihiih
mmg naik moto akan jadi tak selesa la kan... habuk ujan panas.. celah2 traffic lagi..
tapi perasaan ketika ride tu yg best.. dia punya adrenalin bila kene tiup angin.. takleh nak describe lah.. its a man thing maybe!

so ini lah dia jentera dua roda yang diberi nama JerkahSerakah mv cukup marah ngn nama JerkahSerakah ni.... alaa.. kasik gempak je pun

merupakan model dari Naza.. digelar Naza Cruise 250.
kapasiti enjin just 250cc.. so takyah upgrade lesen pun.. B2 je dah boleh bawak
tapi naza ni just rebadged je.. model asal tetap Hyosung GV250.. keluaran dari korea.



rupa bentuk asal Naza Cruise aka hyosung gv250..
pada awalnya nak beli yg 650cc.. design ala2 modern sikit..
but lepas berbincang, maka kita settledown utk 250cc je.. lebih murah.


ni gambar masa 1st day amik kuar dari kilang..
sangat standard...

1st time ride from dealer naza kg baru sampai umah di kajang..
gigil gak lutut dah lama tak ride..
plak tu jem dari kl ngn jalan basah lepas ujan..
lenguh gak badan nak kasik biasa balik..


tak lama lepas tu, bermulalah evolusi si JerkahSerakah ni.. proses mutasi..
biasa lah kan.. bende yg dah lama kita idamkan, sure la kita nak makeup kasik puas hati ikut citarasa kita.. so aku tambah saddle bag n tukar Ape Hanger handle

then tak lama pastu, aku nekad.. daripada aku wat minor kosmetik camni, asyik nak tukar itu ini je sampai bebila tak puas hati.. kan?
so dgn berbekalkan konsep motor ni.. motor chopper.. so aku pun chop chop potong potong la motor ni ikut citarasa sendiri.. maka lahirlah Naza Cruise 250 versi Prebetsabu !







apa yang dah dipotong?
mudguard depan..
fender belakang..
custom seat..
custom tank padding..
side plate number..
side meter...
handle bar celup chrome..
bubuh sissy bar..

hah.. baru puas hati aku...

Moto xde konsep maybe.. Ikut praktikaliti usage aku je.. Itu tank pad sbb aku g keje bwk wife so ada 2 beg laptop diikat ats tank.. Tank tu dh calar gesel ngn bag.. So bubuh pad utk elak calar n jg serap vibration la kononnya...

Pillion seat asal cruise dh jd mcm xcantik.. So wat seat br seketul kasik layang2 ada curve.. Kasi seksi (kat mata aku la).. Nk wat single seat nnti pillion xkan nak duduk ats riba..

Sissy bar 2in1.. Leh jd backrest.. Itu span backrest leh cabut tnggl sissy bar tinggi.. Bak kata ju, sng org sngkut helmet haha (sapa sangkut situ aku humban helmet masuk gaung!)

Fender, plate tu kosmetik je haha.. Kasi seksi
Meter speedo bubuh tepi.. Rpm n myk buang
Fork ks bogel n trim fender dpn..

overall performance utk naza Cruise 250 ni, being as an easy rider, mmg sangat menepati ciri2 easy rider la..
takde la laju meroket mcm superbike..
setakat top speed 140kmh dah cukup dah tu cruising di hiway.
fuel consumption rm20 full tank leh pegi dalam 300+-km.

tapi, mv tak selesa ngn minat aku ni..
takpe la maybe she needs time to adapt.
pelan pelan kayuh la kan..

setakat 6 bulan ni antara ride yg sempat join:
- KL-Alor gajah
- KL - Kuala Kelawang
- KL - Tg Malim
- KL - Sg Petani

Mmg seronok bila dapat ride..
;)

Harap2nya keluarga terbaru 1445 ni dapat blend dalam kehidupan weols ngn aman damai tenteram..

*kalau jumpa moto ni tengah jalan pom pom pom dari jauh dah buyi meletup2 tu, jgn segan silu nak tegur kasik hon ke.. ehhehehe


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

4 Comments Uols:

Cath J said...

ohhhh... 'isteri ke 2 rupanya'....hikksss hiksss....

jgn ambik hati MV... ^_^

kumichan said...

wokeh ..lepas ni kalo jumpa aku kasik hon banyak kali

Fazila said...

ohhh dapat rasa apa yg mas rasa tu nas, husband sy pun minat... sanggup stop merokok utk dptkan motor idaman... nak x nak sy setuju jer... dh 2 thn sy still x berani nk ride dgn dia huhuhuhu takut

prebetsabu said...

hehehe nak taknak kene setuju ek? ala.. takpe lah biarlah husband berhobi sikit.. ala.. sepatutnya kita dah saling kenal pasangan memasing kan? so patutnya dah saling percaya antara satu sama lain.. hobi will be hobi kan? heheehe minat will be minat.

jangan dihalang.. nanti berontak.. tapi kalau lagi disupport, fuh indahnya dunia ;)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!