Header

Wednesday, July 14, 2010

Pakcik Makcik? Saba ada tahapnye...

Entah kenapa la segelintir manusia ni perangainye sangat pelik?
Sangat tidak professional.. tapi gaya luaran... pergghhh ngalahkan YB !

Dah lama sebenarnya kisah ni dok mengganggu pemikiran kami semua ceeewah.. ganggu pemikiran tuuuu

Semua ni gara-gara inisiatif persatuan rukun tetangga komuniti tempat kediaman Teratak Mv.com ni lah.
Persatuan sini dah proposed utk adakan kawalan keselamatan utk menjaga ketenteraman kawasan kediaman sini daripada pencerobohan perompak.
Pada mulanya memang weols setuju pada dasarnya untuk diadakan kawalan keselamatan.
Usaha tersebut sangat2 lah kami alu2kan..

tapi, lama kelamaan, aku sendiri naik meluat lak ngn perlaksanaan yang dibuat.
Ok, memula dorang ada panggil semua penduduk kawasan ni utk sesi penerangan.. dijemput juga wakil dari PDRM utk menjelaskan statistik dan perangkaan kes jenayah kawasan weols ni.. then dijemput jugak wakil dari Jabatan apa ek.. tak bape igt.. tapi jabatan ni lah yg handle penubuhan rukun tetangga kat malaysia.. dia explain pasal peranan dan tanggungja2wap rukun tetangga.. ok.. sangat bagus and informative..

tapi bila bab utk membincangkan mengenai perlantikan syarikat keselamatan dan perkara2 berbangkit, maka kat sini dah terserlah la plak cara kebudak budakan mereka2 yg terlibat dalam menganjurkan dan menyelia perlaksanaan kawalan keselamatan ni..

dah nama dijemput semua penduduk utk berbincang.. tapi alih2 leh lak dia kata perbincangan ni utk mereka yg setuju je utk mengambil bahagian dalam kawalan keselamatan.. yang mana tak setuju boleh duduk diam!
wahhhhh... camtu plak..

dan ada seorang member weols dan jugak merangkap jiran weols la bertubi2 bertanyakan soalan bagi mendapatkan penjelasan, alih2 di suruhnya mamat ni senyap sbb tak setuju.. dan dikatanya lagi ramai lain yg setuju so perbincangan soal jawap hanya dibuka utk yg setuju sahaja.. pulak tu dorang leh lakk berkumpul sesama sendiri utk mengumpat plak member tu dari belakang.. antara lain, yg sempat aku terdengar is "kalau tak setuju, cuba la organize sendiri"

bagi aku sikap macam tu sgt2 la tidak beretika.. sbg ajk yg diberi amanat utk melaksanakan tugasan (walaupun aku tatau siapa yg lantik para ajk ni) mereka sepatutnya dgn rela hati bekerja utk setiap pemilik rumah di kawasan ni... dan sepatutnya bersedia utk memberi penjelasan terhadap setiap pertanyaan yg diberikan.. bukan dipangkah pertanyaan tu dgn menidakkan hak utk bersuara dan pulak mengumpat kat belakang..

kalau lah nak soh org lain yg organize, lebih elok dari awal lagi yg telah dilantik tu jgn menerima tanggungjawap and antikan.. ni tak.. time perkenal diri sbg ajk, perghhh kembang idung bangga.. tapi bila kita nak query, tak bole.. no no no.. hanya utk yg bersetuju sahaja boleh query.. aik? camn kita nak setuju if kita tak clear? kan?

tapi dalam pada itu pun, aku still menaruh harapan terhadap team2 yg telah diamanahkan tu.. so dalam borang kaji selidik, aku tanda setuju utk beri kerjasama dalam kawalan keselamatan, dgn bayaran rm20 sebulan utk kawalan keselamatan siang hari 7am-7pm. dan bayaran tambahan utk pelekat kenderaan dan juga pelekat rumah yg diganti setiap 3 bulan... ok.. nampak tidak membebankan.
takpe.. kita tgk dan lihat.. mungkin mereka terlalu mengikut emosi dan perhaps masa nak implement nnti mereka lebih bersikap professional.

dan sekarang, syarikat kawalan tersebut dah pun memulakan operasi..
setiap kenderaan yg nak masuk ke kawasan perumahan Teratak Mv.com terpaksa melalui sekatan jalanraya oleh petugas syarikat keselamatan..
alhamdulillah.. nampak terancang dan teratur.

pada mereka yg tidak menjadi ahli dan membuat bayaran, maka tak dapat lah stiker kereta..
so masa perbincangan tu pun dah dimaklumkan, siapa yg takde stiker, even resident kawasan ni un, kene lapor diri di pondok kawalan dan isi buku log.

ok.. dan weols paham akan keperluan tersebut.

tapi, tiap kali weols lalu situ dan disoal jawap, seolah2 weols dipaksa utk menjadi ahli...
eh kenapa plak camtu? kenapa perlu nak tanya bila nak beli? kenapa perlu sindir2? dan ada seorang pak guad ni yg mungkin pada dia bergurau, tapi pada aku tu bukan gurauan sehingga sanggup address weols as Pakcik dan makcik? dah jelas pak guad tu lebih tua dari weols.. tapi tetap nak panggil weols as pakik makcik? gurauan maybe, tapi tidak kene pada tempatnya.. sekali dua, aku boleh tersenyum.. masuk 3 kali, rasa tak sedap hati.. even mv sendiri pun terperanjat bila dia address weols mcmtu "eh pakcik makcik?" but still pak guard tu tak paham2..

weols hormati keputusan majority yg dah bayar utk perkhidmatan keselamatan ni, mengapa pulak pihak syarikat keselamatan tu or perhaps pak guard tu secara individu perlu buat camtu?
tidak menjadi halangan pada weols utk stop kereta n park kat tepi semata2 utk tulis nama dalam log book tu.. sbb weols tau weols belum lagi melunaskan bayaran utk perkhidmatan keselamatan tu walaupun weols tau sbenarnya tidak ada sesiapa pun yg berhak menghalang kami dari melalui jalan awam utk pulang ke rumah sendiri.. tapi atas dasar respect with others, we obey.

nampak gayanya tak silap la keputusan aku utk bertindak sebagai tunggu dan lihat..
belum pun berapa lama implementasi, aku dah rasa semakin meluat..
daripada elok2 aku nak lembut hati ut bayar rm20 sebulan utk service tu, trus aku tawar hati..
biar tiap hari dorang tgk muka weols kua masuk rumah sendiri.. nak suruh weols tulis nama? ok bole.. tapi silalah hadap muka pakcik n makcik ni tiap hai ye..

masa perbincangan temphari, dikatakan kawasan perumahan ni mencapai sehingga 1000 lebih buah rumah.. wahh byk tu.. utk kediaman teres, semi d dan banglo, bayaran bulanan ialah sebanyak rm20 manakala bagi perumahan apartment adalah sebanyak rm10..

aku harap2 lah lebih dari 500 buah rumah dah buat bayaran at least 500 x rm20 dah rm10k setiap bulan depa collect...
eh.............. tapi katanya utk service keselamatan ni, syarikat keselamatan caj dorang puluh ribu sebulan (or belas ribu.. aku tak sure sbb masa perbincangan dorang tak disclose pun exact value) utk katanya 5 org guard, from 7am-7pm... eh 5 org guad ek.. aku nampak 2 org je.. ooo 5 orang tu rotate syif kottttttttttttttttttttttttttttttttttt??

aku tau, blog ni pun dibaca oleh segelintir penghuni kat kawasan kediaman weols tu.
baguslah if ada yg baca..
weols bukan di haluan kiri.. pada asalnya weols dari mula lagi adalah neutral.. tapi atas beberapa perkara tersebut, rasanya weols tarik diri la wat sementara waktu ni from registar as ahli n buat bayaran... kocik ati den!

muahahhaha



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

masviona said...

betul tuh....xkan kita nak jadi pak turut.....ikut jer even xtau apa²...apa tujuan, mcm mn organise mcm mana cara pelaksanaan n etc....not me lah buat sesuatu tuh just turut je n ikut org...org buat kita nak buat...sy kalau sy nk buat sesuatu saya xsuka ikut2 org saya suka kaji sesuatu tuh then buat keputusan sendrik....yes sejak dari dulu lagi gitu

sapa nak disuruh buat benda yg kita xtau hujung pangkal bila kita cuba nak bertanya untuk amik tau leh plak disuruh jgn tanya....apa tuh???ini negara demokrasi lah bro....hak kita utk bersuara kan

mummysyafie said...

nasib baik duk kat putrajaya presint 11 ni keta peronda akan meronda 30 jam sekali..so penduduk toksah nak pikir wat rondaan rukun tetangga.

xhah ibrahim said...

pnah sewa kondo kat area s.alam smpai setahun....
kena tukar stiker 3 bln skali gak....siap guna kad mcm touch n go...suh byar mcam2...tp kmudahan biasa2 je...jgan kate gym...kolam renang pon xde..
AJK ntah hape2....asal nmpak keta parking x betul je nk clamping...yela,bler masyuk smpai rm50 skali denda...
Perumahan mcm ni slalu er developer suka bodoh2 kan...
kate nk byar utk something2....duit maintenance every month jaln gak...

Mr & Mrs MonDoK said...

.:: We faced the same problem, especially bila bertukar pengawal... Adoi la... Lotih acik... ::.

Anonymous said...

wah..tak tau apa nak tulis lagi, semuanya prebetsabu dah mention. Memang betul semua story tu. Betul ke diorang ada ngumpat pasal laki akak? Not surprise! Org mcm tu selalu ingat diorang bagus, sendiri yg buat salah takpe! Sabar je lah kita yg tak setuju ni. Eh..diorang buat security mcm ni ada lesen dgn permission tak? Tak leh buat suka2 kan? tapi apa blh ckp..kita kan x setuju punya org:(

tuberose78 said...

sepatutnya persatuan penduduk disclose all the cost for hiring the security.. until calculation mcm mane bleh arrive sampai cost per house tu.. kat tempat akak pon nk buat.. depa siap bagi senarai kos sampai purata utk setiap rumah! than baru kita faham and ada transperancy.. there must be sumthing wrong kalau tak disclose.. kita yg bayar dan kita berhak nak tau! apa punya persatuan penduduk daaa...

kalau akak, tak setuju.. biar la depa duk tgk muka "pakcik & makcik" ni tulih kat buku log.. hahahaa...

*SiRibenMerah said...

salam..
rasanya sekarang kat mana2 pon ada kawalan keselamatan neh.. btw, saya just nk ckp pengalaman saya yg tgl di kawasan perumahan di kedah neh.. kawalan keselamatan taman diputuskan oleh ajk rukun tetangga.. my Abah neh one of the person yg incaj keselatan neh.. so, bab prosedur saya leh explain sket.. utk lantik syarikat keselamatan, diorg mmg kne report n amek lesen semua.. x leh simply lantik je.. rasanya sbb tuh la ada org2 pdrm n persatuan turun explain.. psl pihak kawalan, 5 org syarat pengawal kne duty yg ikut shif.. pg n ptg n mlm.. then, tugas adalah round tgk kawasan umah2 penduduk.. so, yg ada sticker diutamakan.. sbb dpt permission penduduk..so, mcm kalo ada jd ape2 time resident x de kat umah, diorg leh buat report polis n masuk kwsn umah resident.. sbb tuh syarat sticker tuh.. psl kawalan masuk isi log book sume tuh, nk mudahkan resident(yg berdaftar) dan cepatkan urusan.. so, slalunya guess je yg akan isi log book.. jd diorg akan beware la bila guess masuk area umah neh..
mcm kat sini,my abah pon ada facing prob ngan org yg x nak join sbb x de paksaan kan.. tapi area neh tetap ada kes curi besi n wayar n pecah umah(keje budak2 dlm taman neh jugak).. so bila kne kat umah org x join, diorg bising2 pon, persatuan x leh nk tlg lebey2.. sbb diorg x masuk dlm skim keselamatan.. sekadar simpati sebagai seorang manusia je lah..nk harap jiran2 tgk pon masing2 keje kan,..kuar awal balik pon sayup.. tuh je la. bg saya, skim keselamatan neh bagus sbb kita pon x 100% leh jaga keselamatan umah kita n barang2 bila kita x de.. cuma mungkin yg timbul kat sini adalah attitude AJK yg handle.. kalo org tua2 kat taman saya neh, diorg jenis ckp berhemah n lembut2 je.. maklumlah pak2 lebai n haji2.. so, x de la nk terguris rasa sgt.. hehehehe.. hope PS n MV think twice la utk skim keselataman neh.. abaikan je attitude AJK tuh.. x dapat award or title datuk pon la kalo dilantik AJK.. hehehe.. agaknya zaman skolah dulu x penah pegang jawatan langsung kot.. sbb tuh diorg syiok abes dpt jd AJK perumahan,.. hehehehehe...
*pjg pulak komen neh.. sori*

prebetsabu said...

Kak nani.. Haaa.. Bab ngumpat tu mmg betul! sgt tidak professional.

Smlm tatau la tetiba pak gat tu soal jawap scara sopan lak.. Dh xpnggl pakcik makcik lg.. Dia baca mv.com kot? Hahaha baguslh

Kawalan keselamatan umh ni hanya 12jam sehari.. Dan 5org guard spt yg dikatakan itu maybe adalh secara syift.. Mcm yg aku kata.. Malam xde guard.. Hanya pg jam7am smpi 7pm.

Mmg pd awalnye, kami tiada halangan or bangkang inisiatif ni.. But oengendalian yg x pro n kebudak budakan mmbuat weols tawar hati.. Xde niat nak hasut jiran lain utk boikot pun.. Pilihan d tgn sndiri.

Mmg risiko tu ada utk kecurian.. Xkira ada guard or xde.. Cuma maybe if ada guard peratus smakin mengecil.

Kami jg faham keutamaan diberi utk yg jd ahli..
Persoalannya hanya kepada tatacara pembawakan oleh ajk..

Nnti ada lak kata.. If byk nauu komplen, buat la sendiri.. Ni ada org dh tolong buat pun dh cukup bagus.

Hehe.. Kita xmo pelekeh org lain.. Kita hormat n mnghrpkn org lain juga hormat kptsn kita.. Peluang utk bersuara haruslh diberi sama rata bkn main perli2..

Alahh.. Xdpt Dato pun tp gaya ngalhkan dato! Muka masam mencuka mcm la org lain nk sgt tgk muka dia!


Untung ayah ribenmerah dpt kendalikan rukuntetangga ngn berhemah!

masviona said...

betul mcm yg prebetsabu ckp tuh SiRebenMerah....weols xde masalah ngan inisiatif kawln keselamatan tuh...mmg happy n bangga coz ajk rkn tetangga tuh ada inisiatif nk buat bendalah nih...mmg sokong lah masa memula tuh

but tetiba bila jd camni...i mean cara organize oeh ajk yg tak betul kan...nape dia tak explain kepada penduduk ngan details...just bitau nk mtak bayaran sedangkann mcmm kata tuberose dia kena disclose everthing lah yg berkaitan ngan hal2 nih bg semua penduduk paham jelas n terang ini main mtak byran je lepas tuh mcm paksa org plak soh bayar

"disclose all the cost for hiring the security.. until calculation mcm mane bleh arrive sampai cost per house tu"

pastu bila kita yg xtau apa2 nih nak tnya² dia kata kita xleh tanya mcm²...maksudnya mcm nk soh kita ikut jer tnpa banyak soal.....huhuhu

actually weols suka ngan benda nih semua tp cara pelaksanaan tuh tak kena kan so jadi meluat plak....huhuhu pastu xleh ke klu tak buat muka kerek n buat keje ngann pro sket kan....hehehe

*SiRibenMerah said...

hehehe.. da agak da..
attitude person in charge tuh yg memualkan.. betul2.. kalo diorg terang baik2.. respect hak penduduk, confirm semua berjalan lancar.. tapi nape x de kawalan malam yek?? pelik jugak la.. nilai kutipan ahli skim keselamatan tuh sama je ngan kitorg kat sini.. pakej lengkap la..pg, ptg n malam.. even sblum kul 12 pon ajk2 join skali jaga n round2..
rasanya tgk pentadbiran n kawasan perumahan jugak kot..
hehehe.. dengan ini saya jemput u'ols pindah kat taman saya.. hahahaha.. sume geng2 veteran je yg jd ajk..terbaik..=)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!