Header

Friday, August 13, 2010

Pekejadahnya pulak MyJodoh ni?

eh eh.. apa kene ngan domain masviona.com?
pagi ni dah 2-3kali nak access ke www.masviona.com dia pi redirect ke myjodoh tu plak..

domain kene hack ke?

korang masuk sini ok tak? ada tak dia redrect ke site tu?

main kasarrrr plak......

*tahnks pd kengkawan yg inform thru fb n twit.. ada yg tak bole masuk mv.com gak ada yg ok...

UPDATE: ok tahnks everyone yg bagi feedback thru mvc.com, fb n twit..
akhirnya masviona.com dah kembali kepada asal.. rupanya ada scrpt yg paling tadah dia pi redirect plak dalam script tu pi ke myjodoh.. errr.. agaknya myjodoh bayar dia kot? tu yg payah if kita pakai server side script.. to all, berhati2.. suka ati dorang je nak execute pebende dalam script tu

UPDATE 2: ok la since ramai plak yg bertanyakan kat aku camna kita nak settle masalah myjodoh ni...

1st kita kene troubleshoot dengan teliti.. sbb dah tentu lain blog lain la widget n script yg korang guna..

style troubleshoot aku is aku akan monitor camna loading proses blog.. camna aku monitor is aku bila page load, aku akan tgk kat status bar apa proses yg sedang berlaku.. dia tgh load page widget mana, tgh waiting script mana and aku akan tgk sampai script mana dia akan terus redirect tu..

proses ni berlaku dgn pantas.. mmg la korang takkan dpt tgk secara details, but web korang kan sure korang tau script itu script ini yg korang bubuh tu..

2nd step is bila aku dah leh pin point pada last sekali script yg aku nampak dia tgh execute, aku terus klik pada Stop button so dia tak load myjodoh durjana tu. then aku akan double confirm with elemen2 yang dah page tu load.. kita kene tau, biasanya html ni akan di load from top to bottom.. so kita double confirm betul tak page tu load or not the last script that we suspected to be the culprit.

3rd step is to test the script yg kita suspect tu.. camna nak test, korang try la run script tu punya url kat browser tu.. nnti dia akan kuarla baris2 koding.. dan kita double confirm celah2 koding tu ada tk ayat dia redirect pada myjodoh durjana..

macam kes aku, mmg script tu jelas n terang akan redirect pada myjodoh selepas 500ms dia execute script tu.. bedebah sungguh

so mmg confirm script tu yg jd punca, makanya kita terus la delete script tu from our blog.

itulah kelemahan server side script..
kita bergantung pada execution yang akan dilakukan pada pihak sana.. pihak sana semudah2nya boleh mengubah script dorang utk execute bende yg ktia tak jangka.. arini ok, esok maybe dia dah tukar koding dia execute lain plak..


sekian

(ilmu untuk dikongsi bersama.. tambah pulak bulan mulia ni hope dapat dimanfaatkan)

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

J@J@ / Bini The Rock said...

ha'ah laa....

memula bukak td terus direct ke myjodoh.net.

apekeher???

kali kedua bukak, baru blh masuk Maviona.com...

nape ehh?

prebetsabu said...

mmm.. misteri di bulan ramadan.. rupanya ada lagi manusia berupa setan yg mendengki ni.. takpe takpe.. siap sedia

prebetsabu said...

ok tahnks everyone yg bagi feedback..
akhirnya masviona.com dah kembali kepada asal.. rupanya ada scrpt yg paling tadah dia pi redirect plak dalam script tu pi ke myjodoh.. errr.. agaknya myjodoh bayar dia kot? tu yg payah if kita pakai server side script.. to all, berhati2.. suka ati dorang je nak execute pebende dalam script tu

Cath J said...

eh... bukan you je kena.. I ada cuba click blog org, sama lah masuk ke myjodoh.... I ingat dia sengaja...

scrpt mcm mana tu ahh??? nak juga tahu... tau lah kita ni buta IT... boleh konsi tak... mcm mana boleh terjadi ke, mcm mana nak fix ke??

Ma kasehh... ^_^

Hezesuze said...

haishh ok jek nie..cuma smalam akak xleh nk komen itu jek...huhu

prebetsabu said...

UPDATE 2: ok la since ramai plak yg bertanyakan kat aku camna kita nak settle masalah myjodoh ni...

1st kita kene troubleshoot dengan teliti.. sbb dah tentu lain blog lain la widget n script yg korang guna..

style troubleshoot aku is aku akan monitor camna loading proses blog.. camna aku monitor is aku bila page load, aku akan tgk kat status bar apa proses yg sedang berlaku.. dia tgh load page widget mana, tgh waiting script mana and aku akan tgk sampai script mana dia akan terus redirect tu..

proses ni berlaku dgn pantas.. mmg la korang takkan dpt tgk secara details, but web korang kan sure korang tau script itu script ini yg korang bubuh tu..

2nd step is bila aku dah leh pin point pada last sekali script yg aku nampak dia tgh execute, aku terus klik pada Stop button so dia tak load myjodoh durjana tu. then aku akan double confirm with elemen2 yang dah page tu load.. kita kene tau, biasanya html ni akan di load from top to bottom.. so kita double confirm betul tak page tu load or not the last script that we suspected to be the culprit.

3rd step is to test the script yg kita suspect tu.. camna nak test, korang try la run script tu punya url kat browser tu.. nnti dia akan kuarla baris2 koding.. dan kita double confirm celah2 koding tu ada tk ayat dia redirect pada myjodoh durjana..

macam kes aku, mmg script tu jelas n terang akan redirect pada myjodoh selepas 500ms dia execute script tu.. bedebah sungguh

so mmg confirm script tu yg jd punca, makanya kita terus la delete script tu from our blog.

itulah kelemahan server side script..
kita bergantung pada execution yang akan dilakukan pada pihak sana.. pihak sana semudah2nya boleh mengubah script dorang utk execute bende yg ktia tak jangka.. arini ok, esok maybe dia dah tukar koding dia execute lain plak..


sekian

(ilmu untuk dikongsi bersama.. tambah pulak bulan mulia ni hope dapat dimanfaatkan)

Privacy_Resident said...

Patutlah. Ingat dah tukar. Haha :P

Latest Updated: Kipas berpusing ke berputar??

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!