Header

Friday, September 03, 2010

Nasi Dagang MV



Last weekend, team mv.com berbuka puasa kat umah mama kat pj. Konsep iftar adalah potluck. Selalunya pun mmg buat konsep nih pun...semua kena lah bawak makanan sket sorang kan xkisah lah masak sendrik ke masak beli kat pasar juadah aka pasar ramadhan aka param pun kan janji bawak. ha gitu kan

Tapi this time agak spesel sket lah. Mulanya weols plan nk buat kuih tunjuk jer....hehehe tapi xsampai hati lah plak bila mama call malam dan request nak makan nasi dagang. So ahkak pun sbg menantu hantu mithali....hehehe gigih lah jugak kan buatkan untuk mama.

Alhamdulilah suami dan anak ku sangat rajin coz sudi membantu. Yang paling kelakarnya adalah avin damia lah happy sangat bila dapat membantu sama.....hahahaha. Memula mmg lah panggil dia tolong pegangkan penapis masa nak tapis santan tuh kan pastu dah agak lama dia dok kat dapur tuh ahkak soh la dia tgk tv kat depan coz almaklum sajer lah dapur ku kan kecik saja jadi klu ramai sgt dok dalam tuh teramatlah messy jadinya.....kalut plak jadinya.

Tapi dia xnak tau banyak kali suruh baru dia g kat living hall tp xsmpai 5 minit datang lagi tanya....ye bonda....ape dia?

hahahah...Bonda n walid dia sambil wat keje sambil tergelak terbahak² uols. Kononnya org panggil dia lah tuh nak mintak tolong dia buat pepe...padahal weols tak panggil pun.....wakakakaka.



memula tapis pkai yg kecik pastu asyik tertumpah jer kan

terus tukar penapis yg besar nih.

anak dara yg happy giler dapat tolong bonda dia memasak...hahaha





Sambal kelapa adalah totally dibuat oleh prebetsabu...sila lah kagum ok....dari menggoreng kelapa sampailah menumbuk kelapa then masukkan bahan dia yg lain tuh semua dia buat. ahkak just letakkan garam n gula je last skali tuh. Syabas suami ku!

Alhamdulillah before kol 4pm weols dah siap memasak nasi dagang, gulai ikan tenggiri (normally guna ikan tonggol but mama kan masih berpantang lps operate ritu so kena tukar ikan tenggiri), acar timun dan jugak sambal kelapa......walaupun proses nak memasak nih punya lah rumit...hahaha






Rumit bukan sebab apa pun uols umah weols mmg xde periuk kukusan pun so malam tuh aku dah sms akak aku sesiap nak pinjam dia punya kukusan. Dia tak reply but sms tuh delivered so aku plan esok pg leh la gi amik kat umah dia kan. Sekali tghr tuh nak g amik call dia dulu...skali dia ckp henset dia kena curik so dia xtau menahu lah pasa aku nk pinjam periuk kukusan tuh dan part yg paling sedih adalah dia xtau dia letak kat mana periuk tuh either masih ada or dah hilang coz masa dia pindah umah dulu dia xingt dia bawak ke or dia tinggal kat umah lama....huhuhu

So aku pun mulalah panas bontot kan soh prebetsabu lari kuar sat gi beli kat bangi sekali kedai tuh plak tutup hari ahad kan....huhuhu. Last² nasib baik ada penyelamat cecepat aku call jiran. Nasib baik dia ada uols....Thanks kak Nani n abg Rashdan.

biarpun besar giler tp inilah penyelamat pd hari kejadian....tp besar2 pun best gak leh skali letak je semua beras tuh (nasi dagang nih leceh coz dia kena 2 kali kukus tau!)


So lepas dah masak tuh barulah weols membersihkan diri dan bersiap² ke PJ. Siapkan sekali untuk Kak Nani lah sebagai penyelamat bagi pinjam depa nye periuk kukusan tuh....:)



Author's note: Cerita n picca² masa iftar tuh kendian lah ek...tunggu next n3


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

prebetsabu said...

keh keh keh..
time avin sekejap2 lari gi dpur n tanya "ye bonda.. apa dia.." tu sgt kelakar!

mcm la ada org panggil mtk tolong ngn dia.. hahah

so far bila mintak tolong je sure laju je dia cakap "oo okey!" terus buat..

moga sampai ke besar pun rajin la dia.. macam bonda dia..

Diarihatiku1976 said...

WAH.. PANDAINYER BUAT NASI DAGANG

masviona said...

PS, mmg kelakar giler lah time tuh kan...bila org mintak tolong je semangat tuh dtg....hahaha

tulah hrp smpai besar lah mcm nih...ringan tulang

masviona said...

diarihatiku,

xdelah pndai sgt tp boleh la sket2...:)

CathJ said...

mak aiii... kepunan lah aku...hihihi...

rajin nya sang putri... :)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!