Header

Friday, October 08, 2010

Amanah Saham - Macam Tinggi Je Tahun ni?!

Kalau kita tengok track rekod bagi amanah-amanah saham yang lain yang dikelolakan oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), anak syarikat Permodalan Nasional Berhad (PNB) ni, nampak gaya tahun 2010 ni bakal memberikan pulangan yang tinggi ataupun atleast, sama macam tahun lepas punya.. .

So rasanya korang yg rajin menabung dalam Amanah Saham Bumiputera (ASB) ni leh la mencongak² pendapatan dividen untuk tahun ni based on track rekod saham2 yg lain..


kita amik contoh Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia) .. baru² ni dorang dah umumkan pengagihan dividen bagi tahun pertama ia diperkenalkan sebanyak 6.38 sen seunit..
fuhh boleh tahan gak bagi amanah saham yg baru setahun jagung ni! nyesal plak tak beli aritu! hahaha


then kita tengok pulak Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW2020) ... tahun 2010 ni dorang declare 6.35 sen seunit.. kalau tahun lepas 2009, dorang declare 6.30 sen seunit je dividen..
wahh. bagus2.. ada penambahan keuntungan! tapi of course la lebih rendah dari tahun 2008 dan sebelumnya..
tak silap aku ASW2020 ni pernah bg dividen sampai 10 sen kot? tapi tahun bila ek? tak igt dah tapi rasanya masa tu time aku baru abis sekolah kot? hehe tinggi tuuu!


untuk ASN2 plak (aku tatau napa asn2 ni kureng glamer.. hehehee)
PNB declare 5.20 sen seunit... maintain macam tahun lepas ooo sebab tu la tak glamer.. dividen kecik je hahahah tapi bagus la at least maintain.. tak kurang dividen dari last year.. dah bape tahun ntah maintain je 5.20 sen ni ;)


so utk ASB camna plak prestasinya tahun ni? Amanah Saham Bumiputera.. rasanya yg ni skim yg paling laris kat PNB ni.
sekarang dah bulan oktober.. tak lama lagi kang diorang nak gantung dah urusniaga asb dalam ujung tahun ni untuk pengiraan dan agihan dividen..
kalau tgk rekod ASB sendiri, tahun 2009, dividen ialah sebanyak 7.30 sen seunit dan bonus sebanyak 1.25 menjadikan total 8.55 sen seunit berbanding tahun 2008, dividen sebanyak 7.00 sen seunit je tapi bonus 1.75 sen seunit total 8.75 sen seunit...

adalah amat2 diharapkan supaya dividen n bonus asb tahun ni melipat ganda.. paling tidak pun bagi la dividen 8 sen seunit ke... busuk² pun bagi la 7.5 sen seunit.. pastu bonus biarla at least 1.75 sen hehehehe

jom spekulasi berapa agihan dividen untuk ASB!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

nUR_rOsALiNdA said...

Wahhhhhh kak mas,
dan dan ni kita terus kira...wakakakakaka~ teruja u

prebetsabu said...

eheheh tu la kak mas ni dah watorg teruja.. tapi kak mas lupa nak bgtau cara pengiraan asas utk dividen ni ye?

camni..

dia akan kira baki terendah setiap bulan selama 12 bulan tarikh financial asb (jan-dec) ok? so klu bulan tu ko masuk 1000 tapi keluar 2000, so baki terendah akan diambil kira.

kelhome said...

x reti aku bab saham amanah ni

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!