Header

Friday, October 15, 2010

Kuih Keria Ceria

Kuih keria????

Ye ye....kuih keria namanya tapi ceria tuh aku saje je tetambah sendrik. Hehehe sbnrnya ada kisah tu buat readers yg ada akaun fb mv tau lah apa kes yg tetiba leh jadi nama kuih keria ceria tuh....hahaha

Ada sesapa kat sini yg tak kenal ke?

Actually nih kuih favvy prebetsabu, dia nih bab kuih muih nih dia susah sket coz dia bukan penggemar kuih. Dia suke makan nasik jerrrr. Kalau nasi tuh kasi lah nasi lauk apa pun sure dia layan tapi kalau kuih muih nih dia memilih sket so antara salah satu yg dia suke pun ini ler kuih keria nih.

Kuih keria yg aku selalu makan n jugak banyak jual kat kedai tuh selalunya diorg buat pakai ubi keledek sebenarnya but kali nih aku buat kelaianan sket. Ahkak mv pkai potato dalam bahasa kebangsaannya ubi kentang. sebab apa uols? sbbnye senang lah ubi kentang kan senang nk dapat klu keledek tuh susah sket pastu nk kena tunggu musim² lah segala bagai kan.

ubi kentang yg dah siap direbus

ahkak buang kulit pastu potong dadu kekecik pastu apalagas rebus je la mcm biasa

pastu lenyek

Ada org soh tunggu time sejuk baru lenyek kan but ahkak mv uols nih main lenyek jer time suam² kuku tuh pun....sbbnya pada ahkak time dia panas² tuh ler senang kita nak kerjakan dia tenyeh 2-3 kali terus terlenyek ubi tuh kan...hehehe.

Tenyeh pakai apa? sbb xde alat penenyeh (tetiba ahkak rasa mcm kurang berhemah sket n3 kali nih coz byk sgt word tenyeh kot....muahahaha) yg khas so ahkak mv uols tenyeh je pkai cawan uols....jadilah janji kentang tuh terlenyek kan

adunan doh

Pastu bolehlah start mengadun adunan kentang yg dah dilenyek tuh bersama² tepung. Ahkak xde main sukat² ye tepung banyak mana, semuanya main ikut sesuka rasa je. Sebab tuh lah ahkak nih if org tanya resipi mmg ahkak kantoi lah. Rasanya ahkak xleh jadi cikgu masakan...fail lah kalau jadi pun sbb xreti nak kasi tau anak murid sukatan tiap bahan² tuh banyak mana byk mana kan....huhuhu

Lepas tuh boleh lah start membuat n membentuk kuih tuh....buat jer mcm gelang or mcm cincin tuh. Fyi, ada gak sestgh kawasan panggil kuih nih ngan nama kuih gelang. Memula gentel bulat² pastu buat lubang kat tengah²....sonang jer lah (tp sbnrnya agak mencabar jugak kena tau tips gak ler nak menggentel bendalah nih....tips ahkak nk kasi adunan tuh senang dibentuk n tak melekit² sila pastikan ditabur tepung gandum dulu ditangan tuh...alamak camne nak explain eh???huhuhu) tapi kan prebetsabu ada ke dia soh ahkak buat bentuk² abjad nih, soh buat nama dia lah tuh...hahaha

teruskan lah menggentel sampai lah adunan doh tadi habis

Ahkak dah penat mengentel sbb tuh ler kejap besar kejap kecik....hahaha pastu ada yg lubang terlebih besar ala² lobos ada lak lubang yg terlebih kecik gilos.... (ermmm jgn pk lain ye uols! Ini bukan 18sx)

Lagi satu ahkak kena buat cecepat coz ada minah kacau yg kejenye ala² mat kacauyg kat dalam rancagan gerak geri gasing bersama² abang zoey tulah...hahaha

Kononnya nk membantu tapi ya allah....mcm² akal dia buat tau kita nk gentel dia pun nak gentel sama...hahaha.

tapi alhamdulillah akhirnya berjaya jugak menggentel sampai habis.

Pastu cadangnya nak goreng pagi² tuh before g keje tapi ada org teringin nak makan so goreng lah seringgit kasi penggemar keria nih aka suami terchenta n anak tersayang dpt merasa...hiksss


Avin tak habis² ckp syedapnya bonda...syedapnya bonda! Avin nak...avin nak!


Pastu tak menyempat nak tunggu sejuk nak gak makan time² panas. Tersesat cek mek molek sebijik kat situ coz ahkak nk lepas kempunan makan cek mek molek buat lah satu. Kuih keria nih ahkak tak sira ngan gula pun ahkak jer golek² n celup² dlm gula halus je coz ahkak xsuke gula sira tuh.....ngeeee!


Author's note: Jemput makan saudara saudari....hiksss


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

9 Comments Uols:

atty's said...

lepas ni leh ar partime juai kuih tepi simpang mesti laku punyyerr..kalo tau malam tadi terjah umah uols..

masviona said...

atty,

hahaha...yelah sgt tuh kty ooiii..makan kat tekak sndrik leh la kty nk menjual2 tuh....huhuhu

klu tau kty nk datang sy goreng je semua skali mlm td kak ty...:)

prebetsabu said...

burrppppppppppp kenyang.. ehehhe.. masih terngiang2 lagisuapan keria pagi tadi dalam kete otw opis.. aummm

nampaknya demam memasak pelbagai genre ni dah kembali pada ceo mv.com kita.. i likee...

lps ni leh masak2 mcam2 lagi!! teruskan!! caiyokkk

tapi bab anak dara tu nak "menolong" tu.. nak wat camna.. niat hati dia mmg nak tolong tapi biasa la bebudak kan hehehe..

masviona said...

PS,
tulah psl pasai apa xtau roh memasak tetiba je dtg nih...hahaha

tau sbb tuh lah xmarah pun cuma risau kot dia buat yg bukan2 je time kita tgh fokus tuh kan...:)

*Tinie* said...

ooo pakai ubi kentang pun boleh ek..nak try buat lah lepas nih...

masviona said...

Tinie,

boleh tp dia akan jadi agak lembik sket jadi kena pndai buat adunan lah...masa nk gentel tuh selang seli ngan tepung kasi dia xdelah lembik sgt

Hezesuze said...

ishh peberet akak ni uols...huhu

masviona said...

heze,
yeke kak heze....sama lah ngan ps dia mmg suke giler kuih nih

tuberose78 said...

eh.. boleh buat ngan kentang ekkk... ni 1st time jumpa buat ngan potato.. sedap ker? pasni nk try buat laa..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!