Header

Tuesday, October 05, 2010

Tetamu Membawa Berkat

Tetamu pertama yang datang berkunjung ke teratak team mv.com this raya. Jiran sebelah rumah. Dah namanya pun adab² n tatasusila dalam islam kan tetamu datang haruslah kita muliakan.....lagipun tetamu datang berkunjung kerumah tuh kan membawa rezeki buat tuan rumah gitu kan.

Bak kata alim ulamak tetamu yang datang adalah amanah Allah yang harus ditunaikan haknya. Tuan rumah bertanggungjawab ke atas tetamu selama berada di rumahnya serta wajib menafkahkan sebahagian rezekinya buat tetamu itu.....ha gitu kan

Jangan plak kita pilih kasih dalam melayan tetamu nih uols....let say lah ada kawan² kita nih datang kerumah dari kampung (katakan lah) pastu susah lak hidupnya.....makanya kita pun layan dia ala kadar je kasi jamu pun air kosong ngan biskut kering je

Pastu kalau kawan² kita yg dari kalangan org loaded sket...org² berada ke sket tak pun org² dr keterunan kerabat maka kita pun nak jamu sampai 3 hari 3 malam tak habis lagi kan.....haaaa no no no...uols xleh macam tuh

Ataupun mungkin ada diantara kita yang nak melayan tetamu ikut agama n warna kulit misalnya ada kawna kita daripada agama lain misalnya kristian ke buddish ke kan maka kita pun layan endah tak endah gak xleh uols kita kena melayan semua tetamu kita elok² baik² dan semampu yang kita ada

No no no diskriminasi tau...tak baik hoccay! kan nabi junjungan kita pun ada bersabda.....

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud; “Tidak sempurna iman seseorang itu, sehingga dia mengasihi saudaranya, sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri.” (Hadis riwayat Muslim).

Hehehe.....Amacam uols ada talent tak ahkak mv uols nih jadi ustazah masviona....ahaksss.....hehehe ala bukannya apa benda yg elok tuh baiklah kita sesama kongsi kan...pada yg dah tau tuh xpelah pada yg belom tau tuh mungkin leh dijadikan pedoman....ececeh betul² mcm ustazah dah nih

Ok² jom kita back to the track, disebabkan weekday makanya weols xsempat lah nak masak² (kena mention weols coz prebetsabu pun tolong gak ahkak masak²....walaupun kadang²...hikss). Memula tuh mmg plan nak masak yg simple² jelah pastu prebetsabu ckp xyah lah masak² dia takut ahkak penat just order je satay kan coz before balik tuh weols nk singgah menyetelkan sumthing dulu jadinya takut tergesa²....so as a isteri mithali....(ihikkks) ahkak follow aje lah



Ini anak jiran weols...2 beradik yg sangat cute..... Sorang Avin panggil abam = abang n sorang lagi avin panggil adik or kadang² dia panggil baby

see! sgt cute n comel kan...bila ayahnya ckp peace dia buat sign nih.....cute kan!

Avin masa nih sgt lorattttts tau! kecohhh jer dia. Bila abang ngan adik tuh nak main toy tuh dia pun sebok lah nak main gak klu tak xnak main pun. Pastu bila abang/adik tuh amik pepe barang dia...mula lah nak sound....eeehhhh tu avin punya la!

Huhuhu biasalah budak² kan kalau main tak gaduh² tuh tak syokkkk n bukan budak² lah namanya kan. Tapi actually situasi mcm nih bagus...coz kalau kita pandai timenih lah kita leh didik depa n ajar depa supaya pandai nak share sesuatu n jugak kita leh ajar anak² kita camne cara nak berkawan n juga menghormati hak orang lain.

hohoho...ini dia tiru sapa pun xtau lah...nowdays asal nk snapped picca dia pandai lak dia nak jelir² lidah tak pun dia perasan model or artis terkenal......angkat tangan tutup muka pastu ckp..."no no no...no amik gambar".....lawak siotttt!

Kalau tak susah gak kan....tetambah lagi mcm anak dara nih dia dk sorang je kat umah...semua toys pun dia main sorang² jadi klu kita tak ajar dia sifat kongsi nnti dia tak pandai nak berkawan dan juga menghormati kawan...lebih kurang lah....hiksss

ni lak bonda n walid yg menggediksss....camho....ahaksss (ni dah lepas our neighbour balik umah lah)....kalau idak sogannnn dennnn...ahaksss




Author's note: Uols kalau nak datang....bitau jer...readers mv.com dipersilakan...insyaallah weols akan layan sebaik mungkin......ngeeeee.


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

3 Comments Uols:

Cik Wanie said...

Alololo,
Tomeynyer si avin jelir lidah tue,
Cute sgt2......

Dah lama kita x jumpa kan,
Mesti si avin bertambah cute kan....
Gerammmm ;)

nUR_rOsALiNdA said...

wahhhhhh
ala-ala diva gitu
no no no amik gambar...hehehe~

masviona said...

cik wanie;
tulah dia skrang nin wanie....byk akal...asal amik gmbr je mesti nak jelir2 n wat mcm2 action...hiksss

tu lah dh lama giler dh tak jupe ngan dia


nur_rosalinda;
yup...mmg ala2 diva pun...siap angkat tangan n ckp kekuat tuh...huhuhu

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!